Ultimul ospăţ dinaintea Postului

Ultimul ospăţ dinaintea Postului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Ultimul weekend cu brânză şi ouă * Legume pe care le puteţi folosi ca garnitură, dar de care s-ar putea să vă cam săturaţi în următoarele săptămâni * E bun un desert de fructe, dar parcă nici o prăjitură n-ar strica, nu?

De luni începe Postul Mare, aşa că ne luăm adio şi de la produsele lactate, dat fiind că tot s-a lăsat deja sec de carne!

Şi chiar dacă nu e indicat, spun teologii, să vă îndopaţi în ajun şi să vă compromiteţi astfel începutul postului, n-ar fi indicat nici să faceţi foamea încă dinaintea începerii perioadei de privaţiuni trupeşti.

Aşa că, astăzi şi mâine, aveţi liber la ospăţ cu lactate, ouă şi produse rezultante!  

Brânzeturi şi ouă

Un kilogram de caş puţin sărat costa, ieri, în Piaţa Centrală, 16 lei, la fel ca unul de brânză de vaci sau de telemea grasă uscată. Mai ieftină era urda de oi puţin sărată – doar 8 lei kilogramul, şi brânza de burduf, la 14 lei.

Smântâna numai bună de amestecat cu brânză şi de servit cu un „pui” de mămăliguţă aburindă se dădea la 15 lei.

Ouă n-am văzut, ieri, prin galantarele din piaţă, dar  e adevărat că cine pleacă la cumpărături la ora prânzului mare, cum am făcut noi, nu prea se poate numi om gospodar. Iar dacă nu găsiţi şi nu găsiţi, oricum cele mai mari ouă care se vând prin oraş costă 50 de bani bucata.

Nu ştim cum vi se par preţurile, dar dacă aveţi de gând să vă comportaţi ca adevăraţi creştini, nu veţi mai gusta din astfel de bunătăţi timp de vreo 7 săptămâni. Iar dacă punem problema aşa, parcă nimic nu mai pare scump.

Legume, fructe şi … prăjituri cu ciocolată

În hala de zarzavaturi am găsit fasole (cu care s-ar putea să împrieteniţi de minune în zilele care urmează) la preţuri cuprinse între 5,5 şi 7 lei kilogramul. Cartofii nu s-au scumpit, tot 1 leu kilogramul.

Morcovul smuls de prin împrejurimile oraşului costă 2 lei, varza 2,5 lei (deşi îi vine vremea, odată cu postul), iar ciupercile 6 sau 7 lei. Roşiile din ţara unde joacă Galatasaray pe teren propriu se dau la 6,5 lei.

Un pachet de frunză de viţă în care deja nu mai aveţi voie să înfăşuraţi carnea tocată de circa 16 lei kilogramul, ci doar orez şi alte vegetale, costă 1 leu.

Pentru desert, fructele sunt cele mai indicate, spun mulţi dintre nutriţionişti. Ca să vă faceţi o idee, vă spunem că un kilogram de mere poate costa între 1,5 şi 2,7 lei. Mandarinele se vând cu 4,68 lei kilogramul, iar perele cu 6 lei.

Puteţi cumpăra şi struguri, dacă sunteţi dispuşi să daţi iarăşi 6 lei pe kilogram. Nu s-au epuizat stocurile de portocale, clementine, pomelo şi alte multe produse exotice.

Dar, dacă tot începe, de luni, cel mai lung şi mai aspru post din an, n-am putea să ne dăm în petic şi să mâncăm un tort mare cu ciocolată sau să devorăm un platou mare cu prăjituri de toate felurile? Că deh, timp să recuperăm o să tot fie!    

Citit 531 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.