Jumătate dintre candidaţii la bac, experţi la limba română

Jumătate dintre candidaţii la bac, experţi la limba română
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Galaţiul - în topul judeţelor cu număr mare de elevi cu cel mai slab calificativ * „Dai bună ziua şi ai promovat, pentru că ai deja competenţe de comunicare”, spun profesorii din comisiile de examinare *

„Am văzut pe site-ul ministerului că Galaţiul este citat printre judeţele cu cel mai mare număr de elevi care au obţinut cel mai slab calificativ la proba de competenţe de comunicare în limba română”.

„Asta nu înseamnă că avem cei mai slabi elevi, ci că la noi, ca şi în alţi ani, examenul se susţine cu seriozitate”, ne-a declarat ieri inspectoarea general-adjunctă, Laura Marin, şefa comisiei judeţene la bacalaureat.

Aceasta susţine că la Galaţi, de câţiva ani buni, elevii nu mai fac chetă pentru protocol la bacalaureat şi că diriginţii, directorii şi părinţii au fost anunţaţi că nu au voie să facă aşa ceva în şedinţele organizate special pe această temă.

Şi un copil de grădiniţă poate trece proba

Cu toate că suntem fruntaşi la calificativul cel mai slab, stăm bine şi la numărul elevilor care au demonstrat că deţin cel mai înalt grad comunicare în limba  română.

Dintre cei 2.648 de elevi care au susţinut proba în prima zi, 1.411 s-au dovedit a fi „experţi”, adică mai bine de jumătate. 775 de candidaţi au demonstrat că au un nivel „avansat” de comunicare în limba română şi 462 au fost doar de nivel „mediu”.

De altfel, profesorii din comisii spun, mai în glumă, mai în serios, că şi un copil de grupa mică la grădiniţă poate promova proba:

„Dacă dă bună ziua şi spune cum îl cheamă trebuie să-l promovăm, pentru că a demonstrat că are competenţe de comunicare în limba română. Nu există elevi respinşi la această disciplină”, ne-a declarat Gabriel Gherbăluţă, profesor la Grupul Şcolar de Marină.  

„Ne simţim batjocoriţi şi folosiţi, dar ne facem treaba”

Cu toate că ştiu că nu vor fi plătiţi pentru munca prestată în comisiile de bacalaureat, toţi profesorii de limba română s-au prezentat la „post”.

Printre cei care stau cel mai mult în şcoală se numără cadrele didactice de la Colegiul  „Elena Doamna”. Nicuţa Blaga Ardeleanu este una dintre profesoarele de limba română de la această instituţie, care, timp de trei zile, va sta la şcoală câte douăsprezece ore:

„Ne simţim batjocoriţi şi folosiţi. Dar ne facem treaba, de dragul elevilor noştri şi de dragul şcolii. Eu personal sunt nemulţumită, dar nu trebuie ca acest lucru să se resimtă în evaluarea elevilor. Toate acestea, însă, vor avea repercusiuni asupra generaţiilor următoare de elevi”.

„Cei de la minister s-au obişnuit să ne trateze aşa, pentru că tot timpul am făcut muncă voluntară. Dar cât poate să ţină lucrul acesta? Suntem oameni şi vom ceda la un moment dat”.

„Eu în vară nu mă voi prezenta la corectură, dacă nu se va plăti”, ne spune profesoara de limba română, care îndeplineşte şi funcţia de lider pe şcoală la Sindicatul „Educaţia”.

Astăzi va fi ultima zi de în care elevii vor susţine proba de competenţă la limba română.   

Citit 828 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.