Marea brambureală din buzunarele profesorilor

Marea brambureală din buzunarele profesorilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Curtea Constituţională s-a pronunţat: de la 1 ianuarie, oamenii din şcoli nu primesc salarii mărite conform Legii 221/2008 * Hotărârile judecătoreşti trebuie aplicate în continuare, ameninţă sindicaliştii *

Profesorii au sperat degeaba că vor primi salariile mărite, aşa cum prevedea o lege care a făcut înconjurul sistemului de învăţământ.

Sindicaliştii care militau pentru aplicarea unitară a Legii 221/2008 şi-au pus speranţa într-o pronunţare favorabilă a Curţii Constituţionale a României (CCR), privind o serie de articole din Ordonanţele 31 şi 41, ambele din 2009.

Decizia CCR a venit, dar nu este una care să-i bucure pe oamenii din şcoli. Astfel, săptămâna aceasta, Ministerul Educaţiei a anunţat inspectoratele şcolare că pronunţarea CCR stabileşte un singur lucru: legal, de la 1 ianuarie 2010, personalul didactic şi didactic auxiliar din şcoli nu poate fi încadrat cu un salariu mărit cu 37 la sută.

Sindicatul Învăţământului Preuniversitar Galaţi, care a câştigat în instanţă lefuri mărite pentru membrii săi, rămâne însă pe poziţie: hotărârile judecătoreşti irevocabile şi executorii rămân valabile în continuare.

Pe de o parte, legislaţia în vigoare

Mai mult decât atât, decizia CCR întăreşte faptul că Legea 221/2008 a fost în vigoare doar în perioada 1 octombrie 2008 - 1 aprilie 2009. Începând cu 1 aprilie au fost valabile Ordonanţele 31 şi, respectiv, 41, care au stabilit alţi coeficienţi de salarizare în învăţământ.

În consecinţă, salariul de încadrare din luna decembrie 2009, luat drept referinţă pentru încadrarea din ianuarie 2010, s-a stabilit conform OUG 41 şi nu a Legii 221.

Comisia judeţeană interinstituţională, coordonată de Agenţia de Prestaţii Sociale Galaţi, trebuie să verifice, astfel, dacă statele de personal întocmite pentru luna ianuarie, pentru cei 9.000 de angajaţi ai şcolilor gălăţene, respectă, de la stabilirea corectă a încadrării până la aplicarea sporurilor, legislaţia în vigoare.

Cu alte cuvinte, că respectă Legea-cadru 330/2008 privind salarizarea unică, Ordonanţa 41/2009 privind unele măsuri de salarizare a personalului bugetar şi Ordonanţa 1/2010 privind reîncadrarea în funcţii. Legea 221 nu intră în calcul.

Pe de altă parte, hotărârile judecătoreşti

Una este însă legislaţia în vigoare şi alta ce s-a întâmplat în realitate cu salariile cadrelor didactice şi a celor didactice auxiliare, personal vizat de Legea 221.

În urma proceselor câştigate în instanţă pentru aplicarea acestei legi, zeci de angajaţi ai şcolilor au încasat, timp de o lună sau mai multe, salarii mai mari cu 37 la sută.

Practic, dacă ţinem cont de ce a stabilit CCR, aceştia au fost remuneraţi cu lefuri mai mari într-o perioadă în care Legea 221 nu mai era în vigoare. Cum de s-a întâmplat acest lucru?

Lucrurile se bat cap în cap

Din nou, contabilii şi directorii de şcoală sunt aşezaţi între ciocan şi nicovală. Pe de o parte, juristul ISJ Galaţi, Costică Coştoi, declară că aproape 90 la sută dintre hotărârile judecătoreşti irevocabile şi executorii obligă pârâtul la plata măririlor, specificând de la ce dată, dar fără să specifice clar până când.

Acesta spune că toţi contabilii ar fi trebuit să cunoască ce legi sunt în vigoare şi că nu ar fi trebuit să cedeze la presiunile sindicatelor.

De cealaltă parte, liderul SIP Galaţi, Valeriu Diculescu, spune că, dacă ar fi fost ceva în neregulă, reprezentatul ISJ ar fi putut contracara acţiunea în instanţă a sindicaliştilor cu aceleaşi argumente.

Valeriu Diculescu susţine că, indiferent de pronunţarea CCR, trebuie aplicată, în continuare, decizia instanţei. SIP a trimis, de altfel, ieri, în şcoli, o notă prin care somează direcţiunea să aplice hotărârile judecătoreşti, altfel este pasibilă de închisoare.

„Când există o lege şi o hotărâre judecătorească care se bat cap în cap, atunci se respectă aceasta din urmă. La fel s-a întâmplat în cazul judecătorilor, care şi-au judecat în instanţă salariile şi acum statul le plăteşte integral”, declară liderul SIP.

Ce se va întâmpla?

Tranşând din start faptul că Legea 221 nu mai în vigoare, şeful ISJ Galaţi, Doru Resmeriţă, vede altfel rezolvarea zecilor de cazuri de salarizare paradoxală din unităţile şcolare: cei care au încasat deja salariile mărite ca urmare a hotărârilor judecătoreşti ar putea să nu dea banii înapoi.

Sumele aferente măririi de 37 la sută ar acoperi, astfel, restanţele din perioada în care Legea 221 a fost în vigoare, diferenţe pe care oricum statul trebuie să le plătească.

Totuşi, nu este încă lămurit ce se va întâmpla cu beneficiarii deciziilor în instanţă. ISJ va centraliza abia la sfârşitul săptămânii câte şcoli au hotărâri în instanţă, de când sunt acestea şi dacă le-au aplicat sau nu (pentru că sunt şi angajaţi cu hotărâri în instanţă care nu au fost trecuţi la încadrare cu salariu mai mare).

Doru Resmeriţă declară că este rolul membrilor comisiei interinstituţionale să ia o decizie în acest sens. Elena Nedelcu, membru al comisiei, din partea ISJ, spune că „se va stabili, la nivelul comisiei, care va analiza fiecare caz în parte”.

Din comisie mai fac parte câte un reprezentant al Prefecturii Galaţi şi al Primăriei Galaţi. Liderul SIP contestă însă dreptul de decizie al comisiei, spunând că aceasta face doar recomandări.

Ministerul Educaţiei a trimis în teritoriu pronunţarea Curţii Constituţionale, dar nu a dat precizări legate de cazurile în care există hotărâri judecătoreşti.

Preşedintele Sindicatului „Edcuaţia” menţionează că o decizie a CCR nu poate fi contestată şi că singura modalitate ca Ministerul Educaţiei sau inspectoarele şcolare să recupereze banii de la profesori ar fi tot calea justiţiei.

Conform notei trimise inspectoratelor şcolare de către Ministerul Educaţiei, semnată de ministrul secretar de stat Cătălin Ovidiu Baba, Curtea Constituţională a României a respins excepţia de neconstituţionalitate a OUG nr. 41/2009, invocată de sindicaliştii din câteva judeţe.

Totuşi, ieri, decizia CCR pronunţată la începutul lunii februarie nu era publicată încă în Monitorul Oficial, ministerul grăbindu-se să trâmbiţeze în teritoriu pronunţarea.

„Avem toate statele de personal din şcoli şi am început verificările în cursul zilei de luni. Dacă întâlnim neconcordanţe, atenţionăm telefonic şcolile pentru a opera corectura, iar dacă nu se întâmplă acest lucru anunţăm prin adresă oficială”.

„În maxim cinci zile de la primirea adresei, şcoala trebuie să opereze corectarea, altfel se sesizează Curtea de Conturi”, ne-a declarat Elena Nedelcu, unul dintre membri comisiei care verifică încadrările pentru luna ianuarie 2010.

Explicaţie foto: În şcoli, salarizarea aferentă lunii ianuarie 2010 nu s-a făcut după o regulă general valabilă

Citit 2252 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.