Gazeta românească din Italia

Gazeta românească din Italia
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Revista, cu apariţie săptămânală, le oferă românilor din Italia, şi nu numai, posibilitatea de a se cunoaşte unii pe ceilalţi, a se informa şi a păstra legătura cu ţara * Numărul din 12-18 februarie, atitudine şi profesionalism * Costul revistei: 1,20 euro *

A citi Gazeta românească, săptămânal al românilor din Italia, este un fel de lecţie. Nu e uşor să faci presă în limba unei minorităţi, într-o ţară în care problemele românilor sunt de multe ori explozive şi să-ţi păstrezi atât acurateţea limbii cât şi corectitudinea abordării.

Am luat ca punct de referinţă un număr din această lună, pe care îl puteţi consulta şi dumneavoastră pe site-ul ziarului nostru (www.viata-libera.ro), ataşat acestui material. L-am răsfoit constatând că este pe cât de divers, deci interesant, pe atât de corect faţă de cititorii săi.

Sunt unele subiecte care nu pun deloc într-o lumină favorabilă românii, pentru că protagoniştii sunt oameni care au greşit flagrant, şi totuşi relatarea este nepărtinitoare, corectă.

Altele însă fac un  bine comunităţii româneşti, pentru că vorbesc despre oameni normali, care încearcă să-şi găsească un loc în comunitatea unde locuiesc, care luptă pentru drepturile lor. O să vă oferim câteva exemple.

Românul proprietar al unui paradis al animalelor

Aproape de Roma, la Aprilia există un parc zoologic al cărui proprietar este român. Se numeşte Daniel Berquiny şi apare fotografiat în Gazeta românească alături de lupul său preferat, adus din munţii Carpaţi. Dar să cităm din articol:

„La porţile Romei, în localitatea Aprilia, se află un parc zoologic, denumit de către faimosul actor Mel Gibson, ˝Hollywood-ul animalelor˝. Denumirea i-a fost dată datorită faptului că acolo sunt prezente mai mult de 100 de specii de animale, unele foarte rare, iar altele protagoniste în multe filme de succes. Se poate vedea tigrul din seria ˝Sandokan˝, cimpanzeul din ˝Bingo Bongo˝ sau pantera din ˝Patimile lui Cristos˝ şi acestea sunt doar câteva exemple. Proprietar este românul Daniel Berquiny, cunoscut şi apreciat de către cei mai mari producători, regizori şi actori de cinema”.

Fotbal şi pian

Povestea Denisei, fetiţa care şi-a adus părinţii şi bunicii în Italia datorită pasiunii ei pentru pian sau tenacitatea cu care Allenza Romena, o organizaţie condusă de Adrian Teodorescu se bate pentru terenul de fotbal al românilor din S. Giorgio, acuzându-l pe primarul Roberto Miatello de rasism, povestea, transformată într-o carte, a celor patru bandane, îngrijitoare românce care vorbesc despre felul în care îi văd ele pe italienii pentru care lucrează, sunt doar câteva dintre subiectele pe care revista le tratează cu atenţie şi profesionalism.

Sunt şi informaţii utile pentru cei care aleg să-şi trăiască viaţa în peninsulă, relatări la zi despre situaţia din ţară, comparaţii şi analize necesare.

Cealaltă faţă

Ceea ce este lăudabil în alcătuirea numărului despre care vorbim este faptul că nu sunt lăsate deoparte incidentele provocate de unii dintre conaţionalii noştri. Evenimentele neplăcute nu sunt trecute cu vederea, nu au un loc mărunt în paginile revistei.

Sunt analizate cu lux de amănunte cazuri extrem de nefericite şi care contribuie la imaginea proastă a României în Italia. Este vorba despre un tânăr român de 17 ani care, fără să aibă permis de conducere, rulează la volanul unei maşini, face un accident şi fuge de la locul coliziunii lăsând în urmă o familie accidentată.

Din familia Palma tatăl şi-a pierdut viaţa, mama şi fiica de 12 ani au fost grav rănite. Se analizează apoi comunitatea romilor cu un caz terifiant, o fetiţă căsătorită la doar 13 ani şi pe care soţul, bolnav, a infectat-o cu HIV.

Câteva pagini întregi tratează cazul adolescentului George Munteanu, de 15 ani, ucis de doi români pentru că nu a avut să le dea o ţigară. Inclusiv durerea familiilor afectate şi înmormântarea copilului ucis fără vină ocupă spaţii generoase în Gazeta românească.

Prinde iepurii!

Unul dintre articole tratează o temă dezbătută şi în presa italiană. Este vorba despre importul a 1.000 de iepuri din România pentru a popula terenurile de vânătoare.

Se pare că iepurii respectivi erau bolnavi de tularemie, boală care se transmite la om şi poate fi mortală. În fine, pentru că tot suntem în domeniu patrupedelor, să mai semnalăm cazul lui Bruno, un câine cu abonament.

De fapt, primul câine din Italia care beneficiază de abonament, şi încă redus, deoarece aparţine unei românce care îl ia zilnic cu ea la muncă, folosind transportul în comun.

În locul unei concluzii vă promitem că vom reveni asupra publicaţiei de câte ori vom avea ocazia.

Citit 2044 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.