Generalul Brezeanu împlineşte azi 94 de ani!

Generalul Brezeanu împlineşte azi 94 de ani!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Născut în timpul Primului Război Mondial, a publicat peste 28 de cărţi şi mai are de tipărit altele * Abia a aniversat… 55 ani de la ultimul glonţ primit * Şi 70 de ani de catedră… *

Astăzi, profesorul universitar doctor Ioan Brezeanu împlineşte o vârstă frumoasă, de mulţi jinduită. S-a născut la 27 februarie 1916, în primul an de război. Recent, a primit gradul de general de brigadă.

„În retragere” – menţiune nepotrivită cu cineva care nu a întors niciodată spatele inamicului! Şi-a pierdut tatăl pe front, apoi mama. Orfanul a făcut carte, a ajuns profesor la Galaţi, dar a început războiul. A luptat pe fronturile celui de-Al Doilea Război Mondial, de la Est la Vest.

A mers cu frontul până aproape de Stalingrad, în timpul celebrei bătălii, a participat apoi la sângeroasa bătălie de la Oarba de Mureş. A fost de două ori rănit.

Pentru ultima dintre răni, din timpul campaniei în Tatra, a stat un an în spital! A primit câteva dintre cele mai înalte decoraţii pentru bravură. „Ieri am împlinit anii de când am fost rănit în Cehoslovacia, în ‘45”, ne-a povestit dl Brezeanu. 55 de ani…

I-au sosit epoleţii…

Ieri, veteranul de război se ducea la probă: îşi face costum militar. Astăzi nu găseşti însă stofă pentru astfel de haine, ne spune. A avut noroc cu un veteran care mai avea nişte stofă kaki. Chipiul şedea pe un scrin, gradele, în sertar.

General… didactic

Dacă ar exista grade şi pentru profesori, dl Brezeanu ar fi fost, desigur, general! Ioan Brezeanu este doctor Honoris Causa al Universităţii „Dunărea de Jos” şi a fost primul rector al acesteia, punând umărul la înfiinţarea instituţiei.

Cu 70 de ani de catedră, din care peste 40 în funcţii de conducere, începând cu cea de director al Liceului Cuza, primul liceu mixt din ţară, aniversatul primeşte şi astăzi scrisori de la foşti elevi din Canada sau din Germania!

A făcut parte din prima serie de Cetăţeni de Onoare ai municipiului nostru. De altfel, profesorul doctor a coordonat şi prima monografie modernă a judeţului Galaţi, apărută în 1972. Cu 100 exemplare legate în piele de căprioară.

Are aproape 50 de diplome primite pentru activitatea sa în slujba culturii şi ştiinţei. A publicat 28 de cărţi şi mai are multe manuscrise. Plus peste 70 de volume care aşteaptă tiparul: ele cuprind cercetarea folclorului în judeţul nostru, de pe Valea Horincei. Realizată cu studenţii săi acum aproape 40 de ani…

O Istorie a distrugerilor Galaţilor

Profesorul ne-a evocat ieri, printre alte momente fixate în vrafurile de manuscrise, momentul distrugerii oraşului Galaţi, în 1944. Oraşul a fost minat de germanii în retragere, după ce trei bombardamente ruseşti făcuseră ceva stricăciuni în noaptea de 24 spre 25 august.

A doua zi, pe 26, în timp ce ofiţerul (sublocotenent) se retrăgea spre Brăila (făcuse şase zile, pe jos, de la Iaşi!), dl Brezeanu a fost martorul minării centrului vechi al oraşului de către hitlerişti.

Toate autorităţile se refugiaseră, ca şi ceilalţi locuitori, după bombardament, iar soldaţii nemţi, doi câte doi, făceau găuri în zidurile caselor de pe Domnească, spre fosta Piaţă Regală, pentru a plasa dinaminta. 

A urmat o noapte de vuiet şi flăcări, simţită de refugiaţi tocmai la Brăila. Profesorul are o listă întreagă cu locuinţele şi fabricile aruncate atunci în aer.

De fapt, a alcătuit un documentar cu distrugerile cele mai mari pe care le-a pătimit oraşul, din 1711 încoace. O lucrare interesantă, care ar merita publicată.

Ca şi volumul doi din „Galaţi – Biografie spirituală”, cu personalităţi ale culturii, ştiinţei şi artei gălăţene. Volumul îşi aşteaptă doar sponsorul sau instituţia interesată să-l publice.

Un prim volum a fost scos la Centrul Cultural „Dunărea de Jos”.  Ioan Brezeanu mai plănuieşte scrierea unei cărţi cuprinzând personalităţile gălăţene membre ale unor societăţi internaţionale.

Aceasta va fi trimisă după apariţie tuturor universităţilor din ţară: „Să vadă şi ei – uite ce-a avut Galaţiul!” Va scrie şi despre legăturile gălăţenilor cu mari oameni ai spiritului din România.

„Dacă ar şti lumea ce legături am avut şi cu cine! Peste 400 de personalităţi – cred că n-a existat academician, scriitor sau poet din ţară, care să nu fi participat la viaţa culturală a Galaţiului!” 

Explicaţie foto: Profesorul Brezeanu cu manuscrisul volumului doi din „Galaţi – Biografie spirituală”

Citit 1102 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.