Oaspeţi din străinătate, la Şcoala 10

Oaspeţi din străinătate, la Şcoala 10
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Timp de câteva zile, 13 cadre didactice, dar şi 12 elevi de vârsta gimnaziului, din Turcia, Polonia, Letonia şi Spania sunt în vizită la Galaţi.

Pornind de la constatarea că îi înţelegi pe oameni doar cunoscându-le tradiţiile, 5 instituţii şcolare, printre care şi Şcoala 10 „Petre Ţuţea” din Galaţi, şi-au propus să se cunoască mai bine.

Proiectul de tip Comenius „Paradis pastoral”, care se derulează timp de 2 ani, a stabilit cadrul perfect de întâlnire.

Zilele acestea, la Galaţi, se află reprezentanţi ai şcolilor Ordu Guzelordu Ilkogretim Okulu (Turcia), Txingudi Bhi.Irun (Ţara Bascilor, Spania), Virbu Pamatskola (Letonia), Zespol Szkol Gimnazium Im.Bohaterov Akcji V2 (Polonia).

Elevii şi profesorii ne-au vizitat deja oraşul, dar şi împrejurimile, fiind impresionaţi de gospodăriile tradiţionale amenajate la Şiviţa şi la muzeul de la Gârboavele, deschise special pentru ei.

Cele mai importante activităţi s-au desfăşurat însă la Şcoala 10, sub îndrumarea profesoarei de engleză Emanuela Neculiţă. Hora Unirii, Periniţa, o şezătoare, etalarea costumelor populare tradiţionale, obiceiurile de Mărţişor şi pentru apropiatul Paşti, dezbaterile aprinse - toate le-au lăsat o amintire plăcută oaspeţilor.

Cei 12 copii vor avea şi mai multe de povestit la întoarcere, pentru că ei sunt cazaţi acasă la familiile unor elevi gălăţeni.

Coordonatorul proiectului „Paradis pastoral”, Fatima Saraç Baş, de la şcoala din Turcia, ne-a spus, amintind de ospitalitatea cu care au fost primiţi şi de prieteniile legate la Galaţi:

„Prin intermediul tradiţiilor îi cunoaştem cel mai bine pe oamenii diferiţi de noi. Ne dorim, de asemenea, să facem o comparaţie între modul de viaţă la ţară şi cel de la oraş. În final, fiecare şcoală va realiza un film documentar despre specificul poporului său, care va fi postat pe siteul Comenius.”

Oaspeţii vor pleca din Galaţi abia mâine, după ce vor mai face o oprire la şcoală şi după ce vor admira Galaţiul de pe Dunăre. Cei cinci parteneri se vor mai întâlni abia peste câteva luni, în Polonia.

Explicaţie foto: Ieri, polonezii, turcii, lituanienii şi bascii au aflat ce înseamnă pentru români Mărţişorul

Citit 915 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.