UPDATE. Gunoaiele de pe Dunăre au fost adunate, după semnalul ”Vieţii libere”

UPDATE. Gunoaiele de pe Dunăre au fost adunate, după semnalul ”Vieţii libere”
Deșeuri aduse de ape și oprite pe malul gălățean al fluviului
Evaluaţi acest articol
(26 voturi)

UPDATE - Într-un material publicat miercuri, pe site-ul "Vieţii libere", vă informam despre gunoaiele aduse de apele Dunării şi acumulate de jur împrejurul pontoanelor de îmbarcare de la punctul Trecere bac. La doar o zi după documentarea subiectului, o echipă a Ecosal a fost chemată pentru a scoate deşeurile din apă. Între timp, Garda de Mediu Galaţi a anunţat că a trimis înştiinţări către operatorii economici care funcţionează pe pontoanele de pe raza falezei, pentru ecologizarea luciului de apă din zona pontoanelor.

Miercuri dimineaţă, o echipă a Ecosal Galaţi a venit în zona Trecere Bac pentru a scoate deşeurile acumulate în jurul pontoanelor. Gunoaiele au fost ridicate cu ajutorul unei autoutilitare prevăzute cu o cupă graifer. Intervenţia celor de la Ecosal a avut loc la cererea conducerii Navrom Bac Galaţi.

Lucrurile s-au pus în mişcare încă de marţi după-amiază, la scurt timp după ce noi am sunat la instituţiile abilitate şi la Navrom Bac, pentru a întreba despre măsurile pe care le vor lua în vederea ecologizării luciului de apă.

În mod normal, ar fi nevoie de o ambarcaţiune specială pentru curăţarea apei de deşeuri. Cum Galaţiul se confruntă în fiecare an cu această problemă, un astfel de echipament ar fi trebuit deja să existe, poate prin grija autorităţilor locale. În lipsa sa, însă, este nevoie de improvizaţii, aşa cum este şi cazul intervenţiei efectuate de Ecosal Galaţi.

Între timp, am primit un răspuns şi din partea Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad, în care ni s-a comunicat faptul că Sistemul de Gospodărire a Apelor Galaţi (instituţie din cadrul Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad) a efectuat controale în această zonă. "A fost luată legătura cu agenții economici din zonă, unde erau acumulări de deșeuri, ca urmare a nivelurilor ridicate din ultima perioadă pe afluenții fluviului Dunărea și din această dimineață (miercuri - n.r.) se curăță și se preiau deșeurile de către firma de salubrizare a Primăriei Galați", se arată în răspunsul trimis către "Viaţa liberă".

În ciuda acestor măsuri, problema gunoaielor din Dunăre este rezolvată doar parţial. O parte dintre deşeuri s-au acumulat în vegetaţia acvatică din apropierea malului, acolo unde nici un operator economic nu are "competenţe". Astfel, fluviul rămâne poluat în continuare, ceea ce afectează întreg ecosistemul zonei.


Ploile puternice din ultimele săptămâni au dus nu doar la o creștere a nivelului apelor Dunării, ci și la o acumulare de gunoaie pe malul gălățean al fluviului. Mici insule alcătuite din crengi, sticle de plastic și cadavre de animale s-au format, din loc în loc, pe toată lungimea falezei inferioare, iar temperaturile ridicate din perioada următoare vor face ca mirosurile degajate de gunoaiele din apă să fie insuportabile, dacă nu vor fi luate măsuri rapide.

Trebuie să treacă în jur de 500 de ani pentru ca un bidon de plastic să se descompună parțial. Abandonate în natură, banalele PET-uri reprezintă o importantă sursă de poluare a mediului. Numeroși români nu țin însă cont de astfel de detalii și aruncă indiferenți, pe unde apucă, deșeurile de plastic. Iar efectele nu întârzie să apară.

Galați, zona punctului Trecere bac. În fiecare dimineață, pe timpul verii, mașini cu numere de înmatriculare de Vaslui, Iași sau Botoșani se așază aici la cozile care se formează pentru a trece Dunărea, în drum spre litoral. Doar că, de o parte și de alta a pontoanelor de îmbarcare, oamenii sunt întâmpinați de grămezi plutitoare și urât mirositoare de gunoi, formate din crengi, trunchiuri putrezite de copaci, PET-uri, cadavre de animale și din alte deșeuri.

Probleme urât mirositoare pe toată lungimea falezei

Este un spectacol respingător, care se repetă, din nefericire, an de an. Gunoaiele sunt aduse de apele crescute ale fluviului, iar curenții le împing spre mal, unde rămân blocate printre cabluri sau în vegetație. Iar la Trecere bac problemele abia încep. Câțiva metri mai departe, Portul de ambarcațiuni amenajat pe malul apei este și el invadat de mizerie. Un angajat scoate crengile mai mari din apă, însă efortul său pare în zadar. "Cam de o săptămână au apărut iarăși gunoaiele pe apă. Sunt resturi de vegetație, sticle de plastic, tot felul de alte gunoaie. Am găsit doi câini morți, dar și un cadavru de porc. Este respingător, dar nu avem ce face", spune bărbatul.

Culmea, cu doar o zi înainte de a face aceste fotografii, a fost sărbătorită Ziua Internațională a Dunării (29 iunie). Din păcate, la Galați, importantul fluviu este lăsat să se înece în gunoaie.

Cine trebuie să ridice deșeurile

Potrivit Gărzii de Mediu Galați, responsabilitatea adunării deșeurilor din apele Dunării le revine operatorilor economici care au pontoane în zonele afectate de poluare, pe de o parte, și Apelor Române, pe de altă parte. "Mâine (miercuri, 1 iulie - n.r.), vom trimite înștiințări către operatorii care își desfășoară activitatea pe raza de competență în vederea ecologizării luciului de apă din zona în care sunt amplasate pontoanele", a declarat, pentru "Viața liberă", comisarul Marian Mocanu, șeful Gărzii de Mediu Galați.

Ecosal Galați are posibilitatea de a ridica și de a transporta aceste deșeuri, însă doar după ce ele sunt aduse pe mal. "Noi nu avem autorizare și nici dotarea necesară pentru a interveni pe luciul de apă", a precizat Mirela Furtună, directorul Ecosal Galați.

Navrom Bac este principalul operator economic afectat de acest fenomen. "Am trimis în repetate rânduri adrese către Administrația Porturilor Dunării Maritime (APDM) Galați și către municipalitate, pentru a ne fi pus la dispoziție un utilaj, contra cost, bineînțeles, care să adune gunoaiele din apă. Din păcate, nu s-a găsit un astfel de utilaj. Totuși, mâine (miercuri - n.r.) va veni o echipă de la Ecosal pentru a încerca să scoată gunoaiele din apă", a explicat Marilena Vasilache, din partea Navrom Bac Galați.

Cu alte cuvinte, în lipsa unui utilaj specializat, este nevoie tot de o soluție de compromis pentru a curăța apele Dunării. De la Ecosal am aflat că marți după-amiază a fost primită o solicitare în acest sens din partea Navrom Bac, iar miercuri o autoutilitară benă, prevăzută cu o cupă graifer, va merge în zona pontoanelor de la Trecere Bac pentru a ridica de pe mal deșeurile aflate în apă.

Am solicitat un punct de vedere și din partea Administrației Bazinale de Apă Prut-Bârlad (din cadrul Apele Române), însă, până la ora închiderii ediției, nu am primit răspuns.

Foto: Remus Basalic

Mizerie de ambele părți ale pontului de îmbarcare (foto 1 și 2, galerie). Gunoaiele au invadat și Portul de ambarcațiuni (foto 3):

Citit 5217 ori Ultima modificare Joi, 02 Iulie 2020 00:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.