Gălăţeni cu care ne mândrim

Gălăţeni cu care ne mândrim
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Fiica  gălăţeanului, tânăra actriţă  Maria-Victoria Drăguş a fost nominalizată în Germania pentru „Cel mai bun rol secundar” în „Das Weisse Band” („Banda albă”), film premiat cu Palme d’Or, Globul de Aur şi dublu nominalizat la Oscar 2010 pentru „Cel mai bun film străin” şi „Cea mai bună imagine * Nominalizarea este poate unul dintre cele mai frumoase daruri pe care destinul, mână în mână cu Dumnezeu, i l-ar fi putut oferi, de ziua lui, tatălui actriţei, violoncelistul pechean Nicolae-Silviu Drăguş *

Recunoaştere în Germania

„Nicolae-Silviu Drăgus (violoncel solo), născut în Pechea-Galaţi (România), a studiat la Hochschule für Musik „Carl Maria von Weber” din Dresda cu Clemens Dillner şi Ernst-Ludwig Hammer”. 

„Din 1983 a angajat în Filarmonica Mittelsächsisches”, aşa scrie pe site-ul Filarmonicii din Saxonia Mijlocie, Germania, în dreptul artistului născut la Pechea.

Dacă unii „români” uită româneşte după câteva zile de trai peste hotare, Silviu Drăguş, stabilit în Germania din 1980, vorbeşte şi simte perfect româneşte. România şi Galaţiul şi-au găsit locul şi în sufletul soţiei sale, nemţoaica Jana.

Copiii familiei Drăguş, născuţi şi crescuţi în Germania, Maria-Victoria - 15 ani, Paraschiva - 8 ani şi Iosef Viorel - 12 ani sunt botezaţi româneşte nu doar în acte, ci şi în suflet, în minte şi în inimă.

Cei trei sunt deja artişti cunoscuţi în Germania. Tatăl lor, Silviu Drăguş, a obţinut confirmarea talentului său în Germania, dar îşi poartă Galaţiul şi România în suflet.

„România înseamnă locul în care am văzut lumina zilei, locul în care am învăţat. România mi-a dat totul. M-a format ca Om!”.

„De câte ori vin în România, îmi încarc bateriile. Mă simt ca un copac care îşi trage seva din acest pământ”, ne-a mărturisit artistul Nicolae-Silviu Drăguş.

Muzician pur-sânge

„Violoncelul - însoţitor de drum în patria de acum”, este titlul unui articol apărut în presa germană despre Silviu Drăguş:

„Născut în 1957, în apropiere de Galaţi - oraş de pe Dunăre, părinţii l-au trimis deja de la şapte ani la Liceul de Muzică din Bucureşti”.

„După cea de-a doua încercare de a intra la facultate, eşuată pentru că nu avea relaţii, a auzit de o agenţie care intermediază plecarea muzicienilor în Germania”.

„În 1993 a putut să înceapă mult doritul studiu la Conservatorul din Dresda, pe care l-a terminat în 1996”, scrie presa germană despre Silviu Drăguş numindu-l „muzician pur-sânge”.

Viaţa în sânul orchestrei n-a fost deloc plictisitoare pentru instrumentistul de origine română. ˝Se întâmplă mereu lucruri noi, iar lucrul într-o orchestră simfonică îţi prilejuieşte multe prietenii˝, crede Silviu Drăguş.

Violonceliştii sunt o specie aparte: ˝Umorul nostru este fin, ne lipim mai uşor de alţi oameni, ne iubim instrumentul cu patimă˝.

Cel mai mult îi place să cânte Bach. În timpul liber se întâlneşte cu colegii săi, Michael Fallenstein şi Lilia Jatscheva, cu care formează un trio de violoncelişti ce interpretează, spre deliciul auditoriului, şi  jazz, arii din opere şi operete”, scrie presa germană despre Nicolae-Silviu Drăguş.

Dar de la Dumnezeu

Astăzi este ziua de naştere a artistului. Când ai o familie adevărată, o mamă mândră de tine, copii talentaţi, ce dar ar fi putut să-ţi ofere Destinul? Ce ar fi putut bucura mai mult şi mai mult sufletul unui tată? Un dar oferit prin copiii săi.

Nominalizarea fiicei celei mari, Maria-Victoria, la „Cel mai bun rol secundar” la Deutsche Film Frei (iertare dacă nu am scris corect!) pentru rolul din filmul „Banda albă”, în care a jucat şi mezina familiei, Paraschiva, poate fi un dar de preţ.

Faptul că, pe lângă a fi elevi silitori la şcoală, copiii lui sunt artişti talentaţi distribuiţi în filme este încă un motiv de mândrie. Felicitari familiei Drăguş şi mai cu seamă celei care i-a dat viaţă şi l-a educat pe Silviu, educatoarea Maria Drăguş din Pechea!

Îi dorim din tot sufletul lui Nicolae-Silviu Drăguş la mulţi ani, sănătate, bucurii şi să-şi vadă copiii realizaţi ca Oameni! Îi mulţumim că ne face cinste!   

Citit 3731 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.