Salată proaspătă şi soare de martie

Salată proaspătă şi soare de martie
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* S-au ieftinit ridichile şi salata * Într-o lună, kilogramul de spanac s-a ieftinit cu 5 lei * Roşii de gătit cu 2,5 lei şi de salată cu 4 lei *  Mere bune şi cu 1,5 lei kilogramul *

Nici n-a dat bine soarele călduros de primăvară că s-au şi umplut tarabele din hala de zarzavaturi a Pieţii Centrale cu tot soiul de verdeţuri, care mai de care mai proaspete.

Unele se vând la legătură, altele la kilogram. Important este însă că, spre deosebire de săptămânile trecute, preţurile au scăzut simţitor, iar oferta este din ce în ce bogată.

Spre exemplu, s-au cam dus zilele cu cer înnourat în care o legătură de ridichi proaspete costa şi 3,5 lei. Acum, chiar şi cele mai frumoase legume de acest fel se dau la 2,5 lei legătura. De asemenea, le puteţi cumpăra şi la kilogram, cu 10 lei.

Poate că unora dintre dumneavoastră diferenţa de preţ de un leu nu li se pare tocmai demnă de luat în seamă. Totuşi, potrivit noii „grile” de preţuri, cu un leu vă puteţi cumpăra o legătură consistent de leurdă sau câte două de mărar sau pătrunjel.

De asemenea, puteţi să mai îndesaţi două căpăţâni de salată verde, care au ajuns să se dea şi cu 50 de bani. De fapt, preţul salatei nu urcă mai sus de 2 lei căpăţâna, iar cele mai multe costă între 80 de bani sau şi  1,3 lei. Cea de Matca face 1,5 lei. 

Ceapa verde are şi la un preţ destul de convenabil: 50 de bani sau un leu legătura.

Spanacul rămâne totuşi leguma care a cunoscut probabil cea mai accentuată devalorizare din ultimele luni. Dacă odată cu primele veşti despre primăvară, prin februarie, un kilogram costa 8 lei, acum îl găsiţi şi cu 3 sau chiar 2,5 lei.

E adevărat, totuşi, că se cam termină Postul Mare, iar mulţi dintre gălăţeni s-ar putea să uite, măcar pentru câteva zile, că la masa de prânz se mai poate mânca şi altceva în afară de carne. Aşa că spanacul trebuie vândut repede, cât încă mai are căutare.

Varza se dă tot cu 2,5 lei kilogramul şi este o opţiune bunicică, dacă vreţi să adunaţi laolaltă un pat pe care să puneţi la odihnă o raţă gătită, de Paşti.

Au apărut şi câţiva dovlecei care par să nu fie aduşi tocmai din Ţara Sfântă. Sunt mai măricei şi mai ieftini: 6 lei kilogramul.   

Roşiile sunt şi ele relativ acceptabile ca preţ, de vreo săptămână două:  cei 4 sau 4,5 lei puteţi pe kilogram nu vor creşte până la insuportabil preţul unui bol de salată de crudităţi, în care se amestecă ceapa cu salata verde şi ridichile, totul sub o ploaie deasă de stropi de zeamă de lămâie.

Leac destul de ieftin şi aproape sigur împotriva asteniei de primăvară.

Citit 760 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.