Pensionarii, din nou în stradă

Pensionarii, din nou în stradă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Vârstnicii gălăţeni şi-au cerut, în zadar, drepturile *

Pentru a patra oară în acest an, pensionarii gălăţeni au ieşit, vineri, din nou în stradă, strigându-şi nemulţumirile, în faţa Prefecturii Galaţi.

Deşi la acţiunea de protest au participat nu mai puţin de 5 asociaţii de pensionari - Asociaţia Pensionarilor din România 2007, Uniunea Judeţeană a Pensionarilor, Uniunea Generală a Pensionarilor, Alianţa Europensionarilor şi Alianţa Pensionarilor pentru Conciliere – numărul protestatarilor nu a depăşit cifra de 150.

În plus, mulţi din vârstnici veniseră nu doar să îşi strige necazurile, ci şi pentru a primi bonuri din partea liderului Asociaţia Pensionarilor din România 2007, în baza cărora urmau să aibă asigurate câteva produse alimentare de Paşti. 

Deşi este greu de crezut, am stat de vorbă, la protest cu pensionari care nu încasează decât pensia minimă, de 350 de le.

Doamna Dumitra Adamache ne-a spus însă că primeşte această sumă „după 22 de ani de muncă. Spuneţi-mi voi ce să fac cu banii ăştia, că nu-mi ajung de nimic! Să iau medicamente, mâncare sau să plătesc la întreţinere?”

„Paştele? Aoleu! Da’ cine mai sărbătoreşte Paştele în ziua de astăzi? Pensionarii nu, cu siguranţă!”, ne-a spus femeia, amărâtă.

Alături, o altă doamnă ne-a arătat talonul de pensie: „am 520 de lei pensie… Noroc de copii, că mă ajută, sunt în străinătate şi îmi trimit mie bani, să nu mor”, ne-a spus doamna, cu lacrimi în ochi.

„O să le dăm în cap cu bâtele, până la urmă”, a intervenit şi domnul Ioan Tătucu, purtătorul unei bâte de baseball, figură de acum cunoscută a protestelor pensionarilor.

Pentru cei care nu ştiu, acest domn nu agită bâta doar pentru intimidare, ci chiar are un of destul de mare: în urma cererii sale de recalculare a pensiei (la care nu i s-au luat în seamă nici sporurile şi nici condiţiile grele de muncă), omul a mai primit în plus la pensie… 17 lei! 

Preşedintele Asociaţiei Pensionarilor din România 2007, Constantin Ciucă, dar şi cel al Uniunii Judeţene a Pensionarilor, Petrică Chihaia, şi cei al Alianţei Europensionarilor, Cristea Toader, au dat glas solicitărilor pensionarilor. Cea mai importantă însă a fost „să se aplice legile date”.

Oamenii au strigat „Jos Guvernul!”, „Jos Băsescu!” şi „Mincinoşii!”, făcând aluzie la promisiunile electorale neonorate.

Pensionarii cer:

-    stabilirea nivelului minim al valorii punctului de pensie la 45 la sută din salariul mediu brut,

-    recalcularea punctului de pensie pentru cei care au lucrat în grupa I şi II de muncă,

-    indexarea trimestrială a pensiilor cu rata reală a inflaţiei,

-    acordarea de bilete de tratament pentru toată perioada anului

-    asigurarea de locuinţe pensionarilor foşti chiriaşi de stat ale căror case au fost restituite proprietarilor de drept.

Toate aceste solicitări au fost depuse, într-un memoriu, la Prefectură, însă liderii pensionarilor au ieşit nemulţumiţi din sediul instituţiei, spunând că „nu ai cu cine vorbi, nimeni nu ne spune nimic concret”.

Totuşi, faţă de ultimul protest, când pensionarii aproape că au fost ignoraţi de cei din Prefectură, de această dată vârstnicii au fost primiţi de prefect.

Mai mult, după câteva clipe de confuzie, timp în care delegaţia pensionarilor a stat pe scările Prefecturii, la intrarea din faţă (închisă publicului de rând, de când a fost numit noul prefect Cosmin Păun), jandarmii din Prefectură au deschis uşa…

Citit 747 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.