Mai o mătură, mai un semafor…

Mai o mătură, mai un semafor…
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Vă mai amintiţi ce figuri mirate făceam cu toţii, în urmă cu câţiva ani, când aflam că societatea locală din Tecuci, Termsal, se ocupa şi de serviciile de furnizare a apei potabile, dar şi de salubrizarea oraşului sau de asfaltarea străzilor?

Ei bine, se pare că modelul a fost copiat (mă rog, în parte), acum şi la Galaţi. Ceea ce nu este deloc o chestie de laudă, având în vedere problemele financiare majore ale societăţii falimentare de la Tecuci…. Dar să fim mai expliciţi.

Pe străzile municipiului Galaţi întâlnim la tot pasul muncitori pe ale căror vestuţe verzi este scris „Ecosal”. După cum se ştie Ecosal este serviciul public al primăriei care se ocupă de salubrizarea oraşului şi gestionează, de asemenea, serviciul de ecarisaj.

Însă, mai nou, prin oraş vedem angajaţi de la Ecosal care fie că înfiinţează sensuri giratorii, sau montează dispozitive de reducerea vitezei auto, fie că  taie iarba dintre blocuri, cârpesc gropile din carosabil sau… repară semafoarele.

Nu este vorba despre „un serviciu bun la toate”, pe cunoscutul principiu că „românul se pricepe la orice”, ne-a asigurat directorul Direcţiei Tehnice din cadrul primăriei, Laurenţiu Jalbă.

„Ecosal a preluat o parte din angajaţii societăţii Construcţii şi Reparaţii, care s-a desfiinţat. Aşa s-a înfiinţat un serviciu special, în care au fost transferaţi şi acei muncitori care lucrau la biroul „reparaţii străzi” din cadrul Primăriei”, ne-a explicat Laurenţiu Jalbă.

Cu acest departament nou înfiinţat (relativ nou, pentru că, potrivit lui Jalbă, această secţiune funcţionează de un an şi jumătate), se fac diverse lucrări publice în oraş: reparaţii străzi, montare dispozitive rutiere, cositul ierbii în spaţiile verzi din cartiere, instalare şi întreţinere mobilier urban (vopsirea garduri, repararea băncuţelor, instalarea coşurilor de gunoi), inclusiv deszăpezirea, iarna.

Şi, cireaşa de pe tort, întreţinerea semafoarelor. „Într-adevăr, în alţi ani aveam firme private care se ocupau de buna funcţionare a semafoarelor în oraş. Într-un an a fost ICMRSG, în alt an o firmă din Piatra Neamţ, dar de anul trecut se ocupă tot cei de la Ecosal”, ne-a explicat Laurenţiu Jalbă.

Şi să nu credeţi că în orice angajat de la Ecosal zace câte un mic inginer priceput la toate, de se cocoaţă pe scară, pentru a repara semafoarele. Nu! Din surse neoficiale am aflat că există un muncitor specialist pentru aşa ceva, alături de care lucrează alţi colegi.

Specializarea tipului este garantă: înainte de a lucra la departamentul de la Ecosal a lucrat şi la ICMRS şi la societatea din Piatra Neamţ, deci este „omul care ştie cum sunt legate firele”.

În concluzie, dacă vedeţi semafoare reparate de cei de la Ecosal, staţi liniştiţi: nu şi-au lăsat măturile şi tomberoanele deoparte ca să repare „verdele” de la intersecţie, este vorba despre o altă echipă.

Şi acum, dacă tot am aflat asta, aşteptăm cu interes ca echipa specială în repararea semafoarelor să ajungă şi în intersecţia lui Traian cu Basarabiei, dar şi în cea de la McDonald’s, acolo unde galbenul intermitent îi face pe şmecherii şoselelor să aplice în trafic regula „celui cu mai mult tupeu”…

Citit 672 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.