Viitorul Centru de Afaceri Galaţi, da capo!

Viitorul Centru de Afaceri Galaţi, da capo!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Luna viitoare se licitează, internaţional, pentru constructor * Fondurile sunt asigurate, declară preşedintele Chebac *

Reînceperea lucrărilor de construcţii la viitorul Centru de Afaceri de lângă Prefectură, în prezent întrerupte, intră în linie dreaptă!  „Am fost la minister şi am găsit surse pentru consultanţă”, ne-a declarat preşedintele Consiliului Judeţului (CJ) Galaţi, Eugen Chebac.

Înainte de ultima şedinţă a Consiliului Judeţului, preşedintele CJ a obţinut de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului asigurarea pentru fondurile necesare următoarei etape în construcţia viitorului Centru de Afaceri: 600.000 euro.

Menţionăm şi că Ordonanţa de Urgenţă nr. 161 din 12 noiembrie 2008 stabileşte alocarea de la bugetul de stat a fondurilor necesare pentru continuarea şi finalizarea proiectelor PHARE, în vederea diminuării aplicării de corecţii financiare de către Comisia Europeană. 

Primul pas care urmează: licitaţia pentru angajarea unui supervizor al execuţiei lucrărilor - consultantul tehnic.  Vechiul consultant, înainte de blocarea lucrărilor, prin falimentul firmei spaniole care câştigase lucrările de construcţii montaj, a fost  firma Louis Berger. 

„Vom vedea dacă se prelungeşte cu ei sau vom face altă achiziţie. Iar toate celelalte aranjamente financiare sunt puse la punct. Îmi mai trebuie consultanţa ca să pot da drumul la achiziţie pentru constructor. Se va relua procedura internaţională de achiziţie”.

„Achiziţia” însemnând, mai pe înţelesul nostru, angajarea antreprenorului general – constructorul. Toate fondurile necesare construcţiei finale sunt asigurate, iar contribuţia CJ s-ar putea să fie chiar mai mică decât se prevăzuse iniţial, spune preşedintele.

În şedinţa din februarie a CJ, consilierii au aprobat Proiectul tehnic   aferent lucrărilor de execuţie ale investiţii „Centru de Afaceri”.

O realizare care va înghiţi 34.942.891 lei  (inclusiv TVA), pentru reproiectare, organizare şi construcţie, din care valoarea lucrărilor de construcţie propriu-zis ridicându-se la 28.036.251 lei  (inclusiv TVA).    

A (mai) fost odată…

Clădirea, începută mai modest, ca sală de şedinţă plus birouri, a început să fie construită în 1989 şi a fost abandonată după Revoluţie. În 1994, apoi în 2000, s-a licitat pentru realizarea unui studiu de fezabilitate.

O licitaţie internaţională stabilea apoi ca un consorţiu format dintr-o firmă spaniolă şi una gălăţeană să termine într-un an noul proiect: patru etaje de oţel şi sticlă, pentru peste 2.000 de persoane.

Proiectul costa şase milioane de euro, în mare parte din bani câştigaţi de la UE prin programul PHARE, cu o cofinanţare de 1,76 milioane euro din partea Consiliului Judeţului  şi de peste 51.000 euro de la Consiliul Local Galaţi.

În martie anul trecut, partea străină a consorţiului constructor, firma spaniolă  Gestion tecnica de montajes y construcciones gtm SA, pe scurt GTM, şi-a declarat falimentul, astfel încât pe 3 iulie 2009 s-a reziliat contractul de execuţie a lucrărilor.

Contract foarte secret la vremea lui, încheiat de defunctul Minister al Integrării Europene, condus de Anca Boagiu.

Citit 670 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.