Când mieunatul pisicii ”cheamă” doctorul

Când mieunatul pisicii ”cheamă” doctorul

Evaluaţi acest articol
(8 voturi)
Fii primul care postează comentarii!

Bun găsit, dragi iubitori de animale! Şi astăzi vom încerca să vă fim de folos cu sfaturi utile, care să vă ajute să vă îngrijiţi şi înţelegeţi mai bine prietenul necuvântător. Continuăm tema începută săptămânile trecute, dedicată mieunatului pisicilor, care poate devei excesiv şi deranjant nu doar pentru noi, ci şi pentru vecinii cu urechi sensibile.
Aşa cum spuneam, există şi alte situaţii în care mieunatul excesiv al pisicii are nevoie de intervenţia veterinarului.
Înainte de a ignora un mieunat despre care credeţi că nu cere decât atenţie sau o recompensă gustoasă, verificaţi unde se află pisica. Dacă mieunatul vine din litieră, este posibil ca mica felină să aibă o problemă de sănătate reală, urinară sau digestivă. În general, pisicile îşi maschează bine suferinţele, dar un mieunat le poate da de gol. De pildă, pisica poate simţi usturimi sau orice alt disconfort la urinare. La fel de bine, unele pisici suferă de constipaţie, iar disconfortul se poate manifesta prin mieunatul în litieră. E limpede că trebuie să vă adresaţi veterinarului, mai ales dacă animalul frecventează excesiv sau, din contră, evită litiera.
Dacă vocalizele îi aparţin unui motan necastrat este posibil să fi intrat în călduri sau să simtă mirosul unei femele în călduri. Şi pisicile în călduri se manifestă vocal, mieunând prelung. Sterilizarea ar fi, în acest caz, soluţia cea mai sănătoasă pentru animal.
Conform specialiştilor, odată cu înaintarea în vârstă, pisicile miaună mai mult. Comportamentul poate fi cauzat de surzire, de stări de confuzie sau de senilitate. Acest tip de chemare tristă, prelungă, asociată cu ture de alergare prin casă, cu părul zburlit pe spate pot fi şi semne ale prezenţei unei condiţii fizice numita hiperestezia felină. O lumină slabă, lăsată aprinsă noaptea, poate ajuta pisica să se orienteze prin casă, dar nu ezitaţi să cereţi sfatul medicului înainte de toate.

Citit 853 ori Ultima modificare Joi, 15 Octombrie 2020 15:41

Lasă un comentariu

Utilizatorul este singurul responsabil de conţinutul mesajelor pe care le postează şi îşi asumă toate consecinţele.

ATENTIE: Comentariile nu se publică automat, vor fi moderate. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare, iar autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate.

Prin comentariul meu sunt implicit de acord cu politica de confidenţialitate conform regulamentului GDPR (General Data Protection Regulation) şi cu Termeni si condițiile de utilizare ale site-ului www.viata-libera.ro