A murit gripa porcină?

A murit gripa porcină?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică (DJSP) Galaţi a raportat prima îmbolnăvire de gripă nouă în urmă cu aproximativ 8 luni * De atunci, alte 138 de persoane din judeţ au contractat virusul, iar 5 dintre acestea au decedat, pe fondul îmbolnăvirii * Cele mai multe dintre cazuri s-au înregistrat, aşa cum era de aşteptat, în comunităţile şcolare * Ianuarie a adus şi la Galaţi isteria vaccinării * Apoi, încet, dar sigur, a căzut cortina peste raportările legate de virusul pe care de cele mai multe ori presa mondială l-a prezentat ca pe un veritabil cavaler al apocalispei *

Dacă până nu demult existau destui gălăţeni care săreau ca arşi atunci când se nimereau, în autobuz, lângă un concitadin biruit de strănut sau de un acces de tuse, acum lumea pare să fi uitat cu desăvârşire de A(H1N1), probabil primul virus gripal a cărui răspândire a fost atât de mediatizată, la nivel mondial.

În ultimele zile, pe teritoriul ţării noastre nu s-a mai raportat nicio nouă infectare cu virusul gripei noi.

De fapt, în ultimele două luni rata îmbolnăvirilor înregistrate în bazele de date ale Centrului Naţional pentru Supravegherea şi Controlul Bolilor Transmisibile a scăzut foarte mult, de la peste o sută pe zi - prin decembrie şi ianuarie - până la câteva cazuri raportate pe săptămână.

Şi noi, în pluton

La aproape un an de când Direcţia Judeţeană de Sănătate Publică Galaţi raporta prima îmbolnăvire, în Galaţi bilanţul este următorul: 139 de cazuri de gripă nouă şi 5 decese survenite pe fondul îmbolnăvirii.

Cel mai afectat judeţ a fost Botoşaniul, care a raportat 554 de îmbolnăviri.

Şi Iaşiul, unde s-a înregistrat unul dintre primele focare de gripă nouă, a ocupat un loc fruntaş, cu 338 de îmbolnăviri raporate. Bacăul a avut 285 de cazuri, Dâmboviţa a raportat 282, iar Doljul 273.

La polul opus, judeţele care au scăpat cel mai uşor în vreme de pandemie, potrivit raportărilor oficiale, au fost Satu Mare (5 cazuri), Caraş-Severin (6 cazuri), Sălaj şi Bistriţa (câte 7 cazuri fiecare).

Tot potrivit Centrului Naţional pentru Supravegherea şi Controlul Bolilor Transmisibile, în România s-au înregistrat, până în prezent, 7.008 cazuri de gripă.

Evident, vorbim doar despre îmbolnăvirile înregistrate. Având în vedere că o gălăţeancă a rămas părăsită acasă până când oasele rupte i s-au sudat nefiresc, răpindu-i mobilitatea, ne vine tare greu să credem că nu s-au găsit măcar câteva sute sau mii de români care să zacă acasă, fără să anunţe medicul că boala lor seamă tare mult cu gripa.

La vaccinare, ca niciodată

Potrivit statisticilor DJSP, s-au vaccinat împotriva gripei noi mult peste 45.000 de gălăţeni din întreg judeţul. Startul în cursa de vaccinare viteză a fost dat de moartea actorului Toni Tecuceanu, care - s-a dovedit ulterior - nu a fost cauzată de gripa nouă, ci a survenit pe fondul îmbolnăvirii.

Oricum, până ca medicii legişti să tragă această concluzie, gălăţenii nu s-au lăsat mai prejos faţă de bucureşteni şi au format cozi de zeci de persoane în faţa centrelor de vaccinare.

Chiar şi cadre medicale cu vechime au spus atunci că aşa ceva nu s-a mai văzut, cel puţin nu în ultimii 30 de ani.

Oricum, DJSP mai are în stoc câteva mii de doze de vaccin, aşa că dacă vă temeţi de o eventuală reîntoarcere în forţă a lui A(H1N1), nimic nu vă opreşte să-i cereţi medicului de familie imunizarea împotriva formelor grave ale bolii.

Cert este că, pe plan internaţional, se vorbeşte tot mai mult despre manipulare şi interese ale marilor producători de medicamente, care ar fi indus panică tocmai pentru a-şi vinde produsele.

Chiar Organizaţia Mondială a Sănătăţii a deschis o anchetă pentru a stabili dacă nu cumva starea de pandemie a fost declarată fără motive solide.

Pandemie sau nu, măsurile profilactice recomandate de minister - cele cu spălatul frecvent pe mâini sau acoperirea nasului şi a gurii atunci când strănutaţi sau tuşiţi - rămân în vigoare, pentru că, aşa cum bine ştiţi, ele ţin mai mult de bun simţ decât de evitarea răspândirii virusurilor.

Comentariu foto: Privind înapoi, abia dacă ne vine să credem câtă panică semănase gripa nouă în rândul gălăţenilor

Citit 766 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.