Elevii care vor solicita ajutorul de 200 de euro pentru achiziţionarea unui calculator sunt nevoiţi să-şi însoţească cererea de o adeverinţă eliberată de către unitatea de învăţământ din care să rezulte media generală/calificativul din anul şcolar anterior şi o adeverinţă din care să rezulte numărul de absenţe nemotivate din anul şcolar anterior.
Rezultatele la învăţătură vor constitui principalul criteriu de departajare, în cazul în care elevii sau studenţii au venituri egale.
Vor fi luate în calcul, în ordine: media generală/calificativul şi numărul de absenţe nemotivate, pentru elevi, respectiv obţinerea a minimum 50 de credite în anul universitar anterior, pentru studenţi.
Actul normativ aprobat de Guvern mai prevede că, la stabilirea venitului brut lunar pe membru de familie, se iau în calcul toate veniturile acestora în luna precedentă, cu excepţia alocaţiei de stat, alocaţiei familiale complementare şi a alocaţiei de susţinere pentru familia monoparentală, bugetului personal complementar acordat persoanelor cu handicap, burselor de studii şi burselor sociale, precum şi a tuturor drepturilor sociale exceptate de la stabilirea altor drepturi şi obligaţii.
Mai mult, HG mai prevede că „în cazul în care familia are în proprietate bunuri mobile şi imobile care ar putea fi valorificate, se iau în considerare veniturile potenţiale provenite din valorificarea acestora”.
Cererile de acordare a sprijinului financiar trebuie depuse până la 21 aprilie, iar bonurile valorice vor fi eliberate în intervalul 24 iunie-30 iulie.
Calculatoarele pot fi achiziţionate între 24 iunie şi 31 august, iar operaţiunea de decontare către agenţii economici va fi derulată în perioada 23 iulie - 30 noiembrie.