O stea variabilă vizibilă cu ochiul liber, descoperită la Galaţi

O stea variabilă vizibilă cu ochiul liber, descoperită la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

În luna noiembrie a anului 2020, la Observatorul Astronomic al Complexului Muzeal de Științele Naturii „Răsvan Angheluță” din Galați a fost descoperită variabilitatea unei stele, numită HD 46089, care poate fi văzută cu ochiul liber, dacă observarea cerului este făcută departe de poluarea luminoasă a marilor orașe. Astfel, s-a stabilit că steaua HD 46089 (având numele intern de Galați V22) este o stea variabilă, cu amplitudine mică, de tip Delta Scuti (DSCT), variaţia luminozităţii fiind rezultatul unor procese interne care se desfăşoară în interiorul stelei. Perioada variaţiei strălucirii acestei stele este de 1,21 ore.

Steaua este situată la o distanță de aproximativ 212 ani-lumină, fiind o stea realativ apropiată față de Pământ. Pentru a înțelege acest lucru, trebuie să luăm în considerare că cea mai apropiată stea față Soare este Proxima Centauri, care se găsește la o distanță de aproximativ 4,24 ani-lumină.

Echipa care a realizat toate aceste lucruri a fost formată din Ovidiu Tercu, coordonatorul Observatorului astronomic din Galaţi și Gabriel Neagu, membru al Astroclubului ”Călin Popovici”.

În anul 2020, la Observatorul Astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi au fost descoperite nouă stele variabile. 

Detalii tehnice despre această stea variabilă găsiți aici.

Citit 1822 ori Ultima modificare Joi, 10 Decembrie 2020 19:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.