Limbajul trupului, mai elocvent decât vorbele

Limbajul trupului, mai elocvent decât vorbele
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Comunicarea nonverbală este actul de a transmite un gând, un sentiment sau o idee prin gesturi, postură și expresii faciale. Comunicarea nonverbală este adesea instinctivă, greu de falsificat, şi indică, în general, mai bine sentimentele adevărate ale unei persoane.

Conform psihologilor, comunicarea nonverbală diferă de comunicarea verbală în mai multe moduri: în primul rând, în timp ce comunicarea verbală este directă și implică utilizarea unui singur canal, comunicarea nonverbală este continuă și implică mai multe canale care comunică simultan.

Specialiştii sunt de părere că fiecare mișcare sau combinație de mișcări ale corpului - cum ar fi schimbările de postură, direcția ochilor, gesturile membrelor și expresiile feței - oferă semnale altora, iar aceste indicii pot fi subtile sau evidente și pot fi contradictorii: o persoană ar putea spune un lucru în timp ce limbajul corpului transmite un mesaj complet diferit. Acest lucru ar putea fi adevărat mai ales atunci când o persoană nu spune adevărul; deoarece comunicarea nonverbală este adesea instinctivă și de obicei nu este ușor de falsificat, indică, în general, mai bine sentimentele adevărate ale unei persoane.

Rolul comunicării nonverbale în relații

Indiciile nonverbale ale unei persoane ar putea fi citite mai ușor de un prieten apropiat, partener sau membru al familiei. “Atunci când ceva nu este în regulă, poate fi mai dificil pentru oameni să ascundă lucrurile de cei de care sunt apropiați, iar încercările de a face acest lucru pot duce la comunicări greșite sau conflicte în relație. Deoarece comunicarea nonverbală este adesea inconștientă, modul în care indivizii comunică nonverbal poate furniza primul indiciu al unei probleme de bază care nu este evidentă în relație”, susține psihologul Laura Maria Cojocaru.

Postura

Oamenii indică adesea cum se simt prin felul în care se poartă. O persoană care se simte neliniștită, nervoasă sau se teme de ceva, poate să se retragă în scaun, să se  aplece înainte sau să își întoarcă ușor corpul în lateral. Schimbarea frecventă a poziției sau înclinarea îndepărtată pot sugera, de asemenea, disconfort sau neliniște.

Mâinile

Mâinile pot oferi indicii preţioase asupra stării interioare a persoanei:

- degetele tremurând pot indica anxietate sau frică;

- pumnii care se strâng sau strâng marginile hainelor sau ale mobilierului pot sugera furie;

- mâinile agitate (răsucirea, jocul cu obiecte) pot sugera anxietate sau nervozitate;

- plasarea unei mâini pe cap sau frecarea capului, gâtului - pot fi toate gesturi liniștitoare, dar pot sugera, de asemenea, neliniște sau nervozitate;

- ținerea unui obiect ca barieră (geantă de mână, servietă, pernă sau carte) poate sugera necesitatea de a se proteja sau de a-i bloca pe ceilalți.

Expresia facială

Mulți oameni nu au probleme în a afișa expresii faciale evidente. Dar, practicând, este în general ușor să-ți controlezi expresiile faciale și să ascunzi ceea ce simți cu adevărat, zâmbind pe jumătate când ești trist sau supărat, râzând când ești dezamăgit și așa mai departe.

Cu toate acestea, microexpresiile sunt expresii rapide, care sunt foarte greu de falsificat.

- sprâncenele ridicate sau trase împreună - pot sugera frică sau dezgust;

- sprâncenele coborâte, buzele tensionate și maxilarul fixat - pot sugera furie;

- obrajii ridicați, colțurile buzelor trase în spate și ridurile dintre exteriorul nasului și buzei - pot sugera fericire;

- colțurile buzelor joase, buza inferioară înfundată și o cută între sprâncene - pot sugera tristețe;

- mușcăturile buzelor ar putea indica nervozitate, în timp ce buzele strânse ar putea sugera dezacord sau dezaprobare.

Contactul vizual

Cineva care nu poate avea contact vizual cu tine ar putea fi nervos, mai ales dacă privește în jos. De asemenea, ar putea fi plictisit, să se simtă inconfortabil sau să aibă îndoieli.

“Privirea în altă parte și în partea dreaptă ar putea indica o minciună. Unele cercetări sugerează că oamenii pot privi spre dreapta atunci când inventează lucrurile și spre stânga atunci când își amintesc ceva. Dar, din nou, aceasta nu este o garanție sigură a înșelăciunii. Urmăriți privirea unei persoane. Oamenii privesc adesea spre ceva semnificativ pentru experiența lor actuală. Privirea la fereastră sau ușă ar putea sugera că ar prefera să fie în altă parte. Privirea la ceas ar putea însemna că vor ca întâlnirea să se termine. De asemenea, ajută să observați modele intermitente. Clipirea rapidă ar putea indica stres, astfel încât cineva care vorbește calm, dar clipește rapid, ar putea fi mai supărat decât spune sau arată”, declară psihologul Laura Maria Cojocaru.

Mâinile și picioarele

Poziția și mișcarea picioarelor și mâinilor pot oferi, de asemenea, informații:

- brațele încrucișate pot sugera defensivitate, dorința de a se proteja sau lipsa disponibilității de a împărtăși informații;

- brațele deschise sau relaxate ar putea sugera disponibilitatea de a comunica;

- picioarele încrucișate ar putea sugera că persoana respectivă se simte inconfortabil cu tine sau cu direcția în care merge ședința de terapie;

- o persoană ar putea să își încrucișeze picioarele atunci când dorește să încheie discuția sau nu are chef să discute un anumit subiect;

- bătând sau zgâlțâind picioarele - poate indica nervozitate, neliniște, plictiseală sau chiar iritare.

Tonul vocii

Tonul vocii poate fi, de asemenea, informativ. Un ton redus și liniștit al vocii ar putea indica tristețe sau jenă. Vorbirea pe un ton mai răspicat sau mai rapid decât de obicei ar putea sugera nervozitate, rea-credință sau teamă.

Atenția unei persoane poate contribui la dezvoltarea înțelegerii comunicării personale nonverbale, precum și a stilurilor de comunicare ale altora. Înțelegerea și conștientizarea propriilor expresii faciale sau posturi pot spori conștiința de sine și te pot ajuta să comunici mai eficient cu ceilalți. "De exemplu, în timp ce vorbește, o persoană s-ar putea gândi activ la gesturi, tonul vocii, contactul vizual și mișcarea corpului și să ia în considerare reacția celeilalte persoane la aceste aspecte ale comunicării. Stresul joacă, de asemenea, un rol important în comunicarea nonverbală. Persoanele stresate tind să interpreteze greșit oamenii mai ușor și pot trimite semnale verbale care îi încurcă pe ceilalți. O mai bună gestionare a stresului poate îmbunătăți comunicarea verbală și relațiile", conchide psihologul.

(surse online)

Citit 1157 ori Ultima modificare Joi, 10 Decembrie 2020 19:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.