Gălăţenii, la coadă la plata impozitelor din prima zi
Foto: Marian Calestru

Gălăţenii, la coadă la plata impozitelor din prima zi
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Încă de la 5 dimineaţa, zeci de gălăţeni s-au aşezat la uşile centrelor Direcţiei de Impozite şi Taxe locale, nerăbdători să-şi achite obligaţiile faţă de bugetul oraşului. La 8,30, ora la care s-au deschis ghişeele şi a început programul de lucru cu publicul, coada de la Romarta era formată din peste 200 de gălăţeni, pe care agenţii de pază îi rugau insistent să poarte corect masca de protecţie şi să respecte o distanţă rezonabilă, impusă de pandemie. „Ce, vreţi să întindem rândul până în Ţiglina?”, a replicat nemulţumit unul dintre contribuabili.

Primul care a intrat să-şi plătească impozitele şi taxele locale în centrul de la Romarta a fost un tânăr care ne-a explicat că urmează să plece la muncă în străinătate şi şi-a manifestat nemulţumirea faţă de majorarea dărilor: „Ar trebui să se mărească şi salariile, nu numai taxele şi impozitele! Şi, în afară de taxe mărite, ar trebui umblat la parlamentari, să le mai scadă din indemnizaţiile şi pensiile nesimţite pe care le au. Din cauza lor noi, tinerii, suntem obligaţi să plecăm din ţară. Din acest motiv sunt aici, pentru că trebuie să plătesc şi să plec săptămâna aceasta la muncă în străinătate. Ar trebui să se tragă un semnal de alarmă pentru că pleacă tot tineretul şi rămân părinţii noştri fără sprijin la bătrâneţe”, ne-a declarat gălăţeanul.

„Am venit de la ora 5,00 dimineaţa, ca să plătim din prima zi. Taxele se măresc în fiecare an”, ne-a declarat o gălăţeancă aflată în primele rânduri ale cozii.

„Am venit de la 5,30. Păi dacă trebuie să ne achităm datoriile?! Nu mai mâncăm, nu mai bem nimic, plătim datoriile. Am o pensie de 12 milioane de lei vechi, poate să mi-o oprească pe toată, că n-am probleme, mă duc acolo, pe Drumul de Centură”, a glumit amar una dintre pensionare.

„Ferească Dumnezeu, dacă murim, să ne prindă cu impozitele plătite!”, a spus un alt pensionar.

„Iote aşa vreau eu, să plătesc din prima zi! Nu am îngheţat, că e frumos afară!”, a spus un o altă contribuabilă.

„Ce înseamnă plăţi on-line, pentru că eu habar nu am?! Iar cozi sunt peste tot. Mergeţi la primar, să-i spuneţi să deschidă mai multe centre de plată prin cartiere!”, ne-a cerut un alt pensionar.

Fără bonuri de ordine şi cu formulare completate afară

Autorităţile le-au asigurat cetăţenilor dezinfectant şi afirmă au făcut tot posibilul să respecte măsurile de siguranţă impuse de pandemie. S-a renunţat la bonurile de ordine, iar o serie de formulare privind prelucrarea datelor cu caracter personal şi numai au fost puse la dispoziţie pe o masă afară, pentru a fi completate de cetăţeni.

„Avem în derulare un proiect privind contribuabilii, persoane fizice: implementarea unei platforme de comunicare on-line. Acele formulare vizează completarea adreselor de email şi a numerelor de telefon ca să-i putem contacta mai uşor. Să nu mai fie nevoiţi să vină la ghişeu pentru orice solicitare de informaţii sau depunere de documente”, a declarat Ioan Daniel Stadoleanu, director executiv la Direcţia de Impozite şi Taxe Galaţi.

Autorităţile promit şi un sistem prin care cetăţenii să se poată programa online, ca să nu mai stea la coadă.

Citit 3590 ori Ultima modificare Vineri, 15 Ianuarie 2021 00:09

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.