„Franţuzoaicele” de la CNVA

„Franţuzoaicele” de la CNVA
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Lotul gălăţean participant la olimpiada de limba franceză s-a întors acasă cu două premii şi trei menţiuni, distincţii care i-au asigurat judeţului nostru un loc în fruntea clasamentului.

Din Norvegia, pe prima poziţie

Cea mai mică dintre participanţi a câştigat şi cea mai înaltă poziţie. Andreea Vasilescu, elevă în clasa a IX-a la CNVA (profesoară Georgeta Prada), a câştigat premiul I. Timp de doi ani, Andreea a studiat în Norvegia, la un liceu în limba franceză, întrucât tatăl său a fost detaşat la Ambasada României în această ţară.

„Mi-a fost greu la început să depăşesc pragul lingvistic, dar în rest românii au cunoştinţe mai temeinice şi m-am descurcat fără probleme. Studiind în franceză, am făcut chiar o pasiune pentru această limbă care-mi place foarte mult cum sună”.

„Până să merg în Norvegia, îmi plăcea mai mult engleza. Aşa că pentru olimpiadă a fost nevoie doar de câteva retuşuri. Faptul că am vorbit timp de doi ani de zile în franceză şi am muncit ca să mă pot descurca, m-a ajutat foarte mult. La olimpiadă chiar n-am avut emoţii şi ştiam că voi obţine un rezultat bun, pentru că am muncit”, ne spune Andreea.

Mai are timp să se gândească la drumul pe care vrea să meargă în viaţă. Deocamdată ştie că vrea să facă o facultate de psihologie, undeva în străinătate.

„Anii pe care i-am petrecut în Norvegia m-au făcut să-mi doresc să studiez la o facultate în străinătate. Aş alege psihologia, pentru că îmi place să discut cu oamenii şi să-i ajut”, ne spune tânăra, despre care, cu siguranţă, vom mai scrie şi în anii următori, pentru că dispune de tot ce-i trebuie pentru a urca în fiecare an pe podium.

Între franceză şi arte marţiale

Emilia Ioan - clasa a XII-a la CNVA (profesoară Oana Botezatu) s-a întors cu premiul al II-lea.

„Nu m-am pregătit în special pentru olimpiadă. Îmi place franceza şi am citit foarte multe cărţi în această limbă. Cred că o lectură bogată şi cunoştinţe sedimentate în timp au fost atuurile mele la olimpiada de anul acesta”, consideră Emilia.

Deşi premiul i-ar asigura admiterea la orice facultate cu specializare limba franceză, a ales psihologia: „E interesant să înveţi despre mintea şi sufletul oamenilor”.

„În plus, psihologia mă va ajuta să învăţ mai multe despre mine şi despre cum pot să mă dezvolt mai armonios. Mi-ar plăcea să lucrez în străinătate, pentru că acolo se face cercetare cum trebuie.”

În timpul liber, practică arte marţiale - aikido. A obţinut deja centura galbenă, deşi s-a înscris la acest sport abia de un an de zile.

Fragilă şi sensibilă, cu nişte ochi mari de căprioară, n-ai putea ghici în ruptul capului că e pricepută la tehnici de autoapărare.

De la istorie la franceză

Despre Anca Pocora am mai scris în urmă cu doi ani, când câştiga un frumos premiu I la olimpiada de istorie. Era pe atunci în clasa a VIII-a la Şcoala Nr. 28.

Acum, la CNVA, sub îndrumarea profesoarei Mihaela Dimitriu, s-a hotărât să participe, după un an de pauză, la franceză, de unde s-a întors cu menţiune.

„Experienţa la olimpiade şi-a spus cuvântul. E un rezultat bun pentru prima participare, iar la anul cred că voi obţine un loc mai bun”, ne spune, plină de speranţe, Anca.

Ea a făcut o adevărată pasiune pentru Franţa şi-şi doreşte ca pe viitor să studieze ştiinţe politice  la Paris.

Cristina Dima (CNVA, profesoară Liliana Dragomir) este o prezenţă obişnuită în vârful ierarhiei la olimpiadele judeţene de franceză de mai mulţi ani de zile.

Deşi a luat de fiecare dată premii la judeţeană, nu s-a calificat niciodată la naţională până acum, când  munca i-a fost răsplătită cu o menţiune.

„Eu am locuit trei ani în căminul de elevi. Acum m-am mutat la gazdă, fiind în clasa a XII-a şi având de învăţat pentru bacalaureat”.

„Cred că acesta este motivul pentru care acum am reuşit să ajung la faza naţională şi să primesc şi o menţiune. Sigur că şi experienţa şi-a spus cuvântul”, ne lămureşte tânăra care-şi doreşte să lucreze în domeniul turismului sau să devină interpret traducător.

Ca şi colegele sale de liceu, este îndrăgostită de cultura şi civilizaţia franceză şi-şi doreşte măcar cu bursă să ajungă să studieze în această ţară.

Irina Vrabie, de la Pedagogic, este cea de-a treia elevă care a câştigat o menţiune la proba orală a olimpiadei de franceză. Ea ne-a mărturisit că reţeta succesului ei este munca susţinută, dar şi sprijinul venit din partea profesoarei Nicoleta Oanea.

Explicaţie foto: Anca Pocora, Andreea Vasilescu, Emilia Ioan şi Cristina Dima - premiantele olimpiadei de franceză

Citit 3281 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.