Copiii pot fi înfiați mai ușor. Condiții mai relaxate și facilități financiare

Copiii pot fi înfiați mai ușor. Condiții mai relaxate și facilități financiare
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

A intrat în vigoare legea care modifică regulamentul privind adopția. Pot fi înfiaţi și copiii mari, cu vârste de peste 14 ani, iar sprijinul financiar acordat familiilor adoptate este net superior celui practicat până acum. În plus, au fost eliminate o serie de proceduri, care, chiar dacă erau formale, împiedicau sau întârziau nejustificat de mult intrarea copilului în noua familie.

Legea nr. 268/2020 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 273/2004 privind procedura adopţiei, publicată în Monitorul Oficial la finele anului trecut, a intrat în vigoare pe 26 martie 2021.

Noua lege prevede simplificarea procedurii de adopție, una dintre cele mai importante modificări, care interesează valabilitatea actelor pe care adoptatorii trebuie să le obțină, vizând atestatul de adoptator. Conform vechilor prevederi, acesta avea o valabilitate de doi ani, timp în care, de cele mai multe ori, cel care dorea să adopte nu reușea să identifice un copil sau avea de făcut alte proceduri ce trebuiau îndeplinite și care necesitau mult timp, astfel că se ajungea la situații în care atestatul expira. Conform noii legi, valabilitatea acestuia a fost prelungită la cinci ani.

Un alt aspect important care a fost modificat este procedura identificării și solicitării acordului rudelor copilului de până la gradul al IV-lea, una dintre cele mai anevoioase proceduri, care fie întârziau, fie blocau procesul de adopție. Conform noilor modificări, de pe 16 martie, cei care vor dori să adopte nu vor fi interesaţi decât de identificarea rudelor până la gradul al treilea, care vor fi căutate o singură dată, scurtându-se astfel perioadele în care copiii vor fi blocați în sistemul de protecție.

De asemenea, legea mai prevede ca vor putea beneficia de şansa la o familie şi copiii trecuţi de vârsta de 14 ani, aceştia rămânând adoptabili până la majorat.

Beneficii și indemnizații mărite

Și aspectele financiare legate de procesul de adopție sunt reglementate diferit în noua lege. Astfel, adoptatorul va primi o indemnizaţie lunară în valoare de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii doi ani anteriori datei emiterii hotărârii judecătorești de încredințare în vederea adopției. Cuantumul indemnizației lunare nu poate fi mai mic decât suma rezultată din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 3,4 la valoarea indicatorului social de referință, iar cuantumul maxim al acesteia nu poate depăși valoarea de 8.500 de lei. Până acum, indicatorului social de referință era de 500 de lei. Astfel, din martie 2021, indemnizaţia lunară care se acordă salariaților care vor să adopte copii va fi stabilită între 1.700 și 8.500 de lei. De asemenea, persoana sau familia care adoptă un copil sau mai mulţi beneficiază pentru fiecare dintre aceştia de o sumă fixă de 1.500 de lei pe an pentru servicii de recuperare sau reabilitare, în cazul în care minorul are probleme de ordin medical sau psihologic şi urmează terapii pentru acestea la recomandarea unui medic, psiholog sau asistent social.

Citit 2417 ori Ultima modificare Sâmbătă, 03 Aprilie 2021 23:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.