Cu desuurile în văzul lumii

Cu desuurile în văzul lumii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* „Fiecare iubire are un balcon ca Romeo şi Julieta, pe care mai târziu se întind rufe (www.intelepciune.ro)” * În oraşe ca Bistriţa, Timişoara, Vaslui, Cluj sau Copşa Mică, uscarea rufelor la vedere constituie contravenţie, amenda fiind între 200 şi 1.000 de lei * Într-un orăşel din Irlanda, concursul „Cel mai frumos balcon” a transformat şi terasele în adevărate grădini ale Semiramidei *

Spălatul rufelor în public şi întinsul lor pe culme fac parte din tradiţia noastră populară. Odată mutat la bloc, funcţia de „culme” pentru rufe a fost preluată fie de balcoane, fie de curtea blocului pentru locatarii de la parter.

Aşa se explică poate de ce noi n-am avut balcoane ca în Romeo şi Julieta şi nici inspirate de Grădinile Semiramidei, ci doldora de rufe puse la uscat pe sârmă.

Când moda balcoanelor închise cu termopan a cucerit totul, rufele au fost exilate afară din casă, scoţând limba la trecători. Nici ferestrele nu au scăpat, fiind dotate cu dispozitive externe pentru uscatul rufelor.

Oare ce s-ar fi întâmplat cu Romeo şi Julieta, dacă se năşteau pe meleagurile noastre?

Nu e vina oamenilor!

E adevărat, nu toate blocurile au fost prevăzute cu uscătoare. Mai mult, uscătoarele au fost transformate în camere de locuit, depozite sau magazii.

Nu e vina oamenilor că în chichineţele de apartamente nu au altă soluţie decât să întindă rufele afară, în văzul lumii. Rufele fluturând precum steagurile dau blocurilor o notă de cămin studenţesc ori de cămin de nefamilişti.

Straniu este că deşi au apărut dispozitivele reglabile de întins rufe la nivelul balustradei, unii gălăţeni şi le-au montat sub geam, dar în exterior. Am văzut inclusiv uscătoare de rufe metalice legate sub fereastră.

Românii care au trecut graniţa trebuie să se fi întrebat şi minunat unde îşi usucă rufele oamenii. Pentru că nu au văzut „underwear”-ul fluturând la ferestrele sufrageriei...

Din mamă în fiică s-au transmis regulile de întindere a rufelor: în linia întâi hainele mai mari sau cearşafurile de bună calitate ca să ascundă ca o cortină izmenele învechite, chiloţii cu dimensiuni elefantine sau nădragii găuriţi.

Dacă se aşteptau musafiri înainte de uscarea şi strângerea rufelor, atunci ultimul rând de rufe, cel dinspre geamul camerei era unul dichisit, ca să nu strice vederea şi opinia străinului despre gazdă.

Sancţiuni

Am dat o căutare prin presa locală şi naţională şi am descoperit că în alte localităţi rufele întinse la vedere atrag sancţiuni. Spicuim din ziarele locale şi naţionale:

„Consiliul Local Cluj-Napoca a stabilit că scuturarea covoarelor şi a păturilor se sancţionează cu amendă de la 200 la 500 de lei, în timp de uscarea la vedere a rufelor, între 200 şi 1.000 de lei”.

„Autorităţile din Copşa Mică au pus la punct un proiect de hotărâre, prin care localnicii care îşi vor întinde rufele la uscat pe ferestre riscă amenzi între 200 şi 400 de lei”.

„Constituie contravenţie scuturarea sau uscarea covoarelor şi presurilor, lenjeriei de pat şi paturilor de la balcoanele sau ferestrele blocurilor”.

„Bistriţenii care îşi întind rufele pe domeniul public sunt pasibili de amenzi cuprinse între 100 şi 500 de lei”.

„Primăria Vaslui a decis sancţionarea cetăţenilor care scuipă pe jos, aruncă seminţe ori hârtii pe stradă, pun rufele la uscat în exteriorul balconului sau distrug spaţiile verzi”.

„Consiliul Local Timişoara a emis o hotărâre prin care se interzice expunerea rufelor pe balcoane deschise sau la ferestre, în văzul tuturor. Poliţiştii comunitari aplică sancţiunile, amenzile fiind cuprinse între 200 şi 400 lei”.

Într-o primă fază se dau avertismente, iar dacă, după ce sunt somaţi, oamenii continuă să îşi pună rufele în aceleaşi locuri, primesc amenzi între 200 şi 400 de lei”.

Minimă decenţă!

Departe de noi gândul de a sugera autorităţilor noastre locale să procedeze la fel! La câte necazuri avem şi la sărăcia existentă, asta ar mai lipsi.

Dar o minimă decenţă credem că ar fi necesară. Felul în care arată oraşul depinde, în mare măsură, şi de noi.

Şi nu e tocmai atractivă „priveliştea” unui balcon plin cu tot felul de rufe, de la şosete la pături sau cămăşi, expuse pe sârmă, aşa, ca să vadă tot omul.

De exemplu, într-un mic orăşel din Irlanda, primăria a lansat concursul „Cel mai frumos balcon”. Deşi premiul era simbolic - o strângere călduroasă de mână a primarului - irlandezii s-au luat la întrecere şi au transformat cu totul faţa oraşului.

Florile au inundat balcoanele, decoraţiunile au luat locul obiectelor depozitate.

Şi spuneţi sincer: nu-i aşa că un balcon plin de flori lasă o cu totul altă impresie decât unul cu rufe?

Citit 3379 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.