În Grădina Botanică, costul bate distracţia

În Grădina Botanică, costul bate distracţia
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

„Domnul Toto, fă-mi un foto”, vă mai aduceţi aminte de gluma antică făcută pe seama fotografului de altădată, din Parcul Eminescu, un nene gata să imortalizeze pe hârtie fotografică alb negru sau (ce modern!) color, zâmbetul copiilor sau imaginea de duminică a unei familii fericite?

Un „zâmbiţi, vă rog”, plăteai un acont şi gata! Mai treceau câteva zile până când fotografia ajungea înrămată, acasă, timp în care filmul se developa… Când ridicai fotografiile, plăteai şi restul de bani…   

Dar de studioul foto, la care nuntaşii stăteau efectiv la coadă, sâmbăta sau duminica, vă mai amintiţi?

Ce tevatură se crea când două mirese se întâlneau în faţă! Fetele erau păzite cu străşnicie de nuntaşi, ca să nu dea ochi în ochi, semn de mare ghinion!

Anii au trecut, iar acum avem aparate digitale cu care putem oricând să ne fotografiem. Iar când vine vorba despre imortalizarea nunţii, musai trebuie un profesionist, care să ştie să facă fotografii, dar să şi filmeze!

Dar nu s-a schimbat doar tehnologia de fotografiere, ci şi condiţiile în care facem poze.

Numai în parcurile publice se mai pot face fotografii gratuit. Adică, să îţi pozezi copilul, căţelul sau bunica, pe bancă, alături de florile din parc.

Dacă vine vorba despre fotografiatul florilor „cu pedigree”, cum sunt cele din Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii, atunci distracţia te costă.

Cât scoţi din buzunar?

Pentru vizitatorii Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii se achită o taxă de intrare de 4,5 de lei (adult) şi de 1,5 lei (copil).

În cazul în care intenţionaţi să faceţi fotografii la una dintre expoziţiile permanente sau temporare din complex, achitaţi şi taxa de fotografiere de 15 lei.

Cu taxa plătită, puteţi face fotografii oriunde, atât în grădină, printre copaci şi plante, cât şi în seră, ori în interiorul complexului, la secţia Acvarium, la expoziţiile temporare (precum cea de flori de mină şi cea de la etaj), ori la Observatorul Astronomic.

Pentru celelalte expoziţii, unde sunt spaţii închiriate persoanelor fizice (cum este expoziţia de reptile vii, de pildă), taxa de intrare, ca şi cea foto, sunt separate.

Dacă veniţi cu nuntaşii la Grădina Botanică pentru a face fotografii, veţi plăti mai mult.

Taxa pentru fotografii şi pentru înregistrare video este fixă, de 250 de lei, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Complexului, Florin Matei: „Se plăteşte această taxă, în schimb, nuntaşii nu sunt taxaţi ca vizitatori”.

… Şi alte taxe de nuntă

Dacă veniţi cu alaiul de nuntă şi nu vă limitaţi doar la a face fotografii în Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii, atunci pregătiţi-vă să scoateţi şi alţi bani din buzunar.

„Pentru oficierea căsătoriei civile în incinta grădinii se percepe o taxă de 400 de lei. Nu punem nimic deosebit la dispoziţie, doar cele două chioşcuri de lemn, în care nuntaşii se pot retrage dacă plouă. Aici, de obicei, apar discuţii, pentru că nuntaşii spun că de ce să mai plătească 400 de lei dacă au plătit o dată 650 de lei la Primărie?”

„Trebuie să se înţeleagă că acei 650 de lei reprezintă taxa pe care o plătesc ofiţerului de Stare Civilă, pentru oficierea căsătoriei în alt spaţiu decât cel convenţional [Casa Căsătoriilor, din centrul oraşului]”.

„Acei bani se încasează de către Primărie. Noi, care suntem subordonaţi Consiliului Judeţean, avem această taxă de oficiere, stabilită prin hotărârea CJ, ca şi taxa foto, de altfel”, a mai declarat Florin Matei.

Mult, puţin, asta este!

În concluzie, dacă vizitezi Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii şi vrei să faci şi fotografii, plăteşti 19,5 lei (4,5 lei – intrarea+ 15 lei, taxa foto).

Dacă vii cu nuntaşii să faci fotografii, plăteşti 250 de lei. Dacă vrei să te şi căsătoreşti civil şi să faci fotografii, vei plăti 650 de lei (250- taxa foto+400 taxa de oficiere) către Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii, la care se adaugă alţi 650 de lei către Primărie, pentru oficierea ceremoniei în spaţiu neconvenţional. Total: 1.300 de lei.

Unii spun că este prea scump. Alţii spun că nu contează banii, când ocazia este specială.

Sunt voci care protestează faţă de taxarea unei simple fotografii, în Grădina Botanică, întrebându-se retoric de ce nu se taxează şi… aerul respirat printre platele exotice?

Sunt alţii care spun că fiecare are dreptul să îşi administreze cum crede de cuviinţă domeniul, mai ales dacă forma aleasă este una în condiţiile legii.

Iar alţii spun că în grădinile botanice din UE nu se plăteşte nici taxă de intrare şi nici taxă foto. Ba mai mult, că sunt spaţii în care se încurajează petrecerea timpului, motiv pentru care dimineaţa se face jogging printre arborii ornamentali, fără ca cineva să alerge… alergătorii cu biletele de intrare în mână.

Aşa o fi, însă, încă o dată, dacă România s-a aflat dintotdeauna în Europa geografic vorbind, nu acelaşi lucru este valabil şi când vine vorba despre mentalităţi.

Vorbim despre ţara noastră în care încă le este interzis copiilor să calce iarba din parcuri, în timp ce câinii comunitari îngraşă natural peluzele.

Iar dacă nu înţelegeţi ce are de-a face fotografiatul cu relaxarea pe iarbă, amintiţi-vă că duminică este Ziua Europei…

Citit 3271 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.