Viva Italia!

Viva Italia!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Garibaldi, la Galaţi * Ziua Italiei, evocări şi oaspeţi * Primul ziar gălăţean – scos de un italian, în 1846 *

Despre Galaţi: „Îmi amintesc poziţia sa foarte frumoasă, care, fără îndoială, îmi invocă dorinţa de întoarcere pe acea solitudine. Dacă, din întâmplare, vă veţi îndrepta din nou spre acele locuri, să nu uitaţi măcar că le doresc binele” – sunt câteva rânduri dintr-o scrisoare din 1858 a lui Garibaldi către consulul Italiei la Galaţi, care dovedeşte că revoluţionarul ne-a vizitat pe vremea când naviga.

Scrisoarea a fost citită public, sâmbătă, de „cronicarul” comunităţii italiene gălăţene, „Casa Italia”, Ionel Gheorghiu, fost bibliotecar.

Sâmbătă, imnurile României şi Italiei au fost cântate în sala „Eminescu” a Bibliotecii „V.A. Urechia”, marcând Ziua Italiei, cu sprijinul Consiliului Judeţului (CJ).

Printre oaspeţi s-au numărat dr. în drept economic şi comercial Mircea Grosaru, deputatul italienilor din România, şi Ioana Grosaru, vicepreşedinta Asociaţiei Italienilor din România.

Au fost alături reprezentanţi ai altor etnii gălăţene: greci, germani şi ruşi lipoveni. Comunitatea italiană de la Galaţi este „una dintre cele mai vizibile” comunităţi, a spus deputatul.

Nu avem Legea minorităţilor

Laura Teodor, consilier de la Direcţia de Administrare şi Comunicare a CJ, spunea sâmbătă că acest consiliu sprijină comunităţile etnice, dar, deşi există un proiect depus din 2006, nu există încă o lege a minorităţilor, care să le ajute.

Deputatul Grosaru a explicat însă că proiectul s-a înţepenit în cererea etnicilor maghiari vizând autonomia, cerere pe care celelalte minorităţi nu o sprijină.

Istoricul Constantin Ardeleanu a vorbit sâmbătă despre vechea comunitate gălăţeană drept cea mai activă din România, aici italianul Mario Cugino tipărind în 1846 primul ziar gălăţean, bilingv, în italiană şi română, „Il Danubio”.

Istoricul a spus şi că există la Galaţi un fond foarte mare de documente despre comunitatea italiană şi despre Italia, care abia aşteaptă să fie cercetate.

Vicepreşedinta Grosaru a promis că va aduce şi la Galaţi o expoziţie de fotografie veche pregătită pentru Muzeul Naţional de Istorie.

Bibliotecara Valentina Oneţ, deşi cu mâna în ghips, a ţinut să fie prezentă, organizând o frumoasă expoziţie de carte italiană.

Împreună cu directorul Bibliotecii, profesorul Zanfir Ilie, bibliotecara le-a prezentat oaspeţilor secţia Colecţii Speciale.

Doar 70 de italieni sunt declaraţi la Galaţi la ultimul recensământ. Deputanul Grosaru a făcut deci un apel pentru conştientizarea tuturor etnicilor să-şi declare apartenenţa la recensământul de anul viitor.

Unul dintre participanţi a relatat o întâmplare care spune multe: legitimat de un poliţist şi întrebat, din cauza numelui, dacă este rus lipovean, un tânăr a răspuns convins: „Nu eu, tata…”

Citit 953 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.