Surparea de la blocul B1 așteaptă vremuri fără ploi pentru începerea reparațiilor

Surparea de la blocul B1 așteaptă vremuri fără ploi pentru începerea reparațiilor
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Groapa apărută ca urmare a surpării carosabilului aferent blocului B1 de pe strada Saturn, în urmă cu trei săptămâni, mai are de așteptat până să fie reparată și acoperită. Craterul s-a ivit în urma unei ploi puternice, iar de atunci, în jurul său, au mai apărut și alte gropițe, ca efect al precipitațiilor abundente, în ciuda faptului că la câteva ore de la surpare a fost, în mare, acoperit cu pietriș. Oficialitățile s-au perindat la crater și susțin că nu pot interveni câtă vreme se anunță noi precipitații, care ar putea afecta calitatea intervenției.

De trei săptămâni, proprietarii scării 7 de la blocul B1 trăiesc cu spaima că imobilul riscă să fie grav avariat de apa care se infiltrează la fiecare ploaie prin groapa formată în după-amiaza zilei de 18 iunie, în urma unei ploi abundente. Atunci, asfaltul, unde se afla deja o fisură, a cedat sub greutatea unei mașini de gunoi. S-a format o groapă care a fost tot atunci, provizoriu, astupată cu pietriș, și împrejmuită. A fost singura intervenție care s-a făcut, mai multe echipe de la Apă-Canal perindându-se în zonă pentru a monitoriza evoluția accidentului de teren. Între timp, ploile puternice au continuat, iar precipitațiile au agravat situația, în jurul gropii-mamă formându-se alte "guri" mai mici, prin care apa s-a infiltrat nestingherită.

"Au venit, s-au uitat, încearcă să afle cauza, dar a tot plouat și apa asta se duce în pământ și în subsolul blocului, care este foarte aproape. Uitați-vă, deja s-a tasat asfaltul în zona asta și se tot formează noi gropi. Chiar vineri dimineață (n.r. - 2 iulie), a fost o echipă mare de la Apă-Canal, s-au uitat, au văzut, nu știu ce au discutat între ei și au plecat. Sperăm să se facă ceva cât mai curând, și să se facă bine!", ne-a spus proprietara unui apartament  de la scara 7.

Oamenii se tem pentru siguranța blocului construit în anii '60 și care, spre deosebire de altele din zonă, ridicate mai târziu decât blocul lor, nu a apucat să fie consolidat. "În anii '80, blocul B2 a fost supus unui proces de consolidare, iar în 1990, urma blocul B1. A venit Revoluția și nu s-a mai făcut", ne-au spus oamenii.

O cauză oficială a accidentului de teren de pe Saturn nu a fost comunicată din partea instituțiilor abilitate, variantele posibile variind de la intervenții defectuoase la rețeaua de apă și canalizare sau la alte rețele, la lucrări de racordare separate făcute de unii proprietari de apartamente. Am încercat și în cursul zilei de luni, 5 iulie, să aflăm de la reprezentanții Apă-Canal o opinie oficială legată de izvorul problemelor de acolo, dar demersurile noastre nu au avut rezultatul dorit.

Doar Primăria ne-a comunicat că se va lucra acolo, dar asta doar când vremea o va permite. "Echipele Apă Canal și Ecosal vor interveni pentru remedierea accidentului de teren din zona blocului B1 din Țiglina I imediat ce vor permite condițiile meteo, vremea ploioasă de până acum îngreunând astfel de intervenții", ni s-a transmis prin Biroul de Presă al Primăriei Galați. Asta nu sună foarte încurajator, în condițiile în care și în perioada următoare sunt anunțate ploi la Galaţi, care nu doar vor tergiversa lucrările, dar vor spori și infliltrațiile în gropile deja formate.

Citit 7411 ori Ultima modificare Miercuri, 07 Iulie 2021 20:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.