Decât profesor, mai bine şomer

Decât profesor, mai bine şomer
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

*„Situaţia e mai mult decât gri”, susţine secretara de la Şcoala Nr. 33, Ilenuţa Vasiliu - vicepreşedintă SIP * Doar cu 600 de lei va ajunge acasă un profesor debutant, în timp ce unul cu gradul I şi aproape 40 de ani vechime va avea doar 1.100 de lei *

Un sfert din salariul brut şi aşa mic al fiecărui angajat din învăţământ. Atât va fi birul pus de guvern începând cu data de 1 iunie.

Ce înseamnă acest lucru, concret, în cifre, ne-a ajutat să înţelegem secretara Şcolii Nr. 33, Ilenuţa Vasiliu – vicepreşedinte SIP Galaţi.

Pierderi între 200 şi 600 de lei

„Profesorii s-au chinuit de 20 de ani să ajungă cu lefurile măcar la nivelul de acum şi iată că li se ia totul dintr-o trăsătură de condei”, ne spune lidera de sindicat.

Un institutor II, cu gradul I şi cu vechime între 35-40 de ani, lua până acum un salariu brut de 2.456 de lei (cu toate sporurile incluse). De la 1 iunie va pierde 614 lei, ceea ce înseamnă că salariul brut va rămâne de 1.842 de lei.

Însă aceştia nu vor fi banii pe care-i va lua în mână. Suma va fi dijmuită cu toate dările către stat (10,5 la sută – CAS, 16  la sută impozit, 5,5 la sută – la sănătate şi 1 la sută la şomaj).

În final, institutorul cu aproape 40 de ani vechime rămâne în mână  cu  mai puţin de 1.400 de lei.  

Un profesor I, cu gradul I şi cu treapta de vechime între 10-14 ani are un salariu brut de 1.612 lei. Minus 25 la sută înseamnă că rămâne cu un brut de 1.209 lei, din care se plătesc şi dările către stat.

Astfel, un tânăr profesor care şi-a obţinut toate gradele în timp record va ajunge să ia în mână mai puţin de 1.000 de lei.

Un profesor I, grad I şi 35-40 de ani vechime are un brut de 2.089 de lei, din care va rămâne cu 1.567 de lei, din care i se vor opri şi dările către stat. Minunată răsplată după ce omul respectiv a predat la catedră atâţia ani! 

Cine va mai preda în mediul rural?

Un debutant (0-2 ani vechime) nu va putea crede decât că soarta şi-a bătut joc de el. După ce a urmat o facultate, are în prezent pe hârtie 1.156 de lei şi va rămâne cu 867 de lei brut, ceea ce înseamnă că în mână abia va primi puţin peste 600 de lei.

Dacă ţinem cont că majoritatea acestor cadre didactice sunt angajate la şcolile din rural şi fac naveta, înseamnă că sunt în pericol să muncească pe frunze la câini.

Conform noii legi aflate în curs de adoptare, profesorii vor pierde şi dreptul la decontarea navetei.  Din cei 600, 400 se vor duce pe cheltuielile cu drumul.

Cine mai munceşte pentru 200 de lei? Nu mai bine stau şomeri? Că ajutorul de şomaj minim este de 382,5 lei, cu tot cu diminuarea de 15 la sută care se va aplica de la 1 iunie.

Cine să mai măture şcolile?

Cele mai afectate vor fi însă îngrijitoarele. În prezent au pe hârtie 911 lei. După diminuarea cu 25 la sută le va rămâne 684 de lei. În mână vor primi exact 482 de lei. Ce-ţi mai ajunge să faci cu asemenea sumă?!

„Mai rău de atât nu se poate! Şi aşa la noi femeile muncesc în plus, pentru că sunt doar patru la două schimburi şi două corpuri de clădire. Va mai avea cineva curaj să le ceară să-şi facă treaba?”, se întreabă, pe bună dreptate, secretara Şcolii Nr. 33.

La o asemenea situaţie, angajaţii din învăţământ nu văd altă soluţie decât greva:

„E mai mult decât dureros. S-au tot învăţat să taie numai de la cei şi aşa săraci că nu-şi permit să facă grevă şi să nu-şi ia salariile”.

„Vestea proastă e că nu se vor opri aici. Situaţia e mai mult decât gri. Dacă nu ne trezim şi nu ne vom solidariza va fi de rău”, mai spune Ilenuţa Vasiliu.

Cadrele didactice sunt hotărâte să protesteze. Astăzi, o parte dintre ele sunt la Bucureşti la mitingul de proporţii, iar de pe 31 mai vor intra în grevă generală pe termen nelimitat.

Citit 1657 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.