Contrabanda cu țigări, mai mică decât în perioada de vârf a pandemiei

Contrabanda cu țigări, mai mică decât în perioada de vârf a pandemiei
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Piața neagră a țigaretelor a scăzut în iulie 2021 cu până la 7,7 la sută din totalul consumului, cu 2,5 la sută față de luna mai, conform Novel Research. Contrabanda revine astfel la indicele din iulie 2020, când a fost înregistrat cel mai mic nivel de când s-a demarat cercetarea pieței negre.

„În iulie 2021, piața neagră a scăzut în majoritatea regiunilor țării. Cea mai mare scădere a comerțului ilegal cu țigarete s-a înregistrat în sud-vest (-6 la sută, până la 5,7 la sută), nord-vest (-5,4 la sută, până la 9,2 la sută), vest (-5,1 la sută, până la 8 la sută). Deși în scădere semnificativă (-5,1 la sută), zona de nord-est continuă să fie cea mai afectată de contrabandă, cu 20,2 la sută, cel mai ridicat nivel comparativ cu restul zonelor țării. Creșteri ale pieței negre sunt notate în sud-est (plus 2 la sută, până la 7,6 la sută) și centru (plus 1,3 la sută, până la 1,3 la sută). Din punct de vedere al provenienței produselor de pe piața neagră, ponderea „cheap whites” continuă să se majoreze cu 3,9 la sută, până la peste 66 la sută, Moldova scade cu 3,4 la sută, până la 12,3 la sută, iar Ucraina și Serbia rămân relativ constante față de mai 2021”, a declarat Marian Marcu, director general Novel Research.

Reprezentanții firmelor producătoare de țigarete precizează că scăderea record a contrabandei aduce încasări record la buget, ca urmare a creșterii pieței legale.

„Conform execuției bugetare pe primele șase luni, veniturile provenite din tutun au crescut cu 18,7 la sută de la an la an. Aceasta în condițiile în care veniturile din acciza la țigarete au fost singurele în creștere în 2020, anul pandemiei, cu 10,9 la sută mai mult decât în 2019. Extrapolând, putem spune că taxele la țigarete și produse din tutun echivalează cu peste 10 la sută din ipoteticul PNRR, încasări pentru care statul nu întocmește planuri și proiecte, nu depune eforturi și nu îndeplinește condiții”, a explicat Gilda Lazăr, director Corporate Affairs & Communications JTI România, Moldova și Bulgaria.

Producătorii de țigarete consideră că, pentru menținerea pe termen lung a unui nivel de sub 10 la sută al comerțului ilicit, sunt necesare mai multe schimbări legislative pe care, împreună cu autoritățile de aplicare a legii, le-au solicitat fără succes în ultimii ani. Includerea contrabandei în categoria amenințărilor identificate în Strategia de apărare a țării ar putea constitui baza pentru aceste modificări care includ reglementarea unitară, pe criteriu cantitativ, a infracțiunii de contrabandă cu țigarete, precum și stabilirea unor atribuții specifice pentru poliția locală și jandarmerie, întrucât comerțul ilegal cu țigarete se desfășoară aproape nestingherit în zona de competență a acestora – piețe, oboare, stații de metrou.

În 2019, companiile de tutun au virat la bugetul statului circa 3,6 miliarde de euro, ceea ce înseamnă 1,6 la sută din PIB. În 2020, sectorul tutunului a devenit cel mai solid contribuabil pentru statul român.

Citit 1213 ori Ultima modificare Joi, 19 August 2021 23:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.