Copii mai puţini şi mai bolnavi

Copii mai puţini şi mai bolnavi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Datele statistice puse la dispoziţie de către directorul Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi, Valentin Boldea, cu privire la starea de sănătate a copiilor cu vârste până la 14 ani ar trebui să ne pună pe gânduri.

Pe scurt, faţă de primul trimestru al anului trecut, în judeţul Galaţi s-au născut cu 99 de copii mai puţin, dar s-au înregistrat 16 cazuri în plus de copii cu rahitism şi malnutriţie.

Că este vorba despre scăderea nivelului de trai al familiilor de gălăţeni cu bebeluşi, situaţie ce ar putea fi provocată de criză, este o concluzie mai degrabă subiectivă.

Însă, dincolo de concluzii, rămân datele statistice. Pe primul trimestru al anului 2009 s-au înregistrat 321 de cazuri de rahitism şi malnutriţie la copii, în timp ce în primul trimestru al acestui an numărul a crescut la 337, cu 16 cazuri mai mult.

Acest lucru în condiţiile în care natalitatea a scăzut. Astfel, pe primul trimestru al anului 2009 s-au înregistrat 1.345 de naşteri, în timp ce în primele trei luni ale acestui an s-au născut doar 1.246 de copii. 

Directorul DSP spune că această creştere a cazurilor de malnutriţie şi rahitism reflectă starea de sărăcie a familiilor din care provin copiii, dar şi dezinteresul părinţilor.

Deşi majoritatea copiilor cu rahitism provin din familii nevoiaşe, care nu reuşesc să asigure micuţilor aportul caloric necesar, sunt şi cazuri de copii malnutriţi care provin din familii cu o bună situaţie financiară.

În acest cazuri, părinţii, fie pentru că sunt în străinătate, la muncă, fie că sunt ocupaţi cu slujba de dimineaţă până seara nu se mai află în preajma copiilor, pentru a le asigura o alimentaţie sănătoasă, iar micuţii mănâncă alimente de tip fast-food sau dulciuri în exces.

Citit 762 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.