Atacul ţânţarilor sau al gălăţenilor?

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Gălăţenii sunt îngrijoraţi că sunt stropiţi cu substanţa letală pentru ţânţari * Nu este toxic, asigură autorităţile, care spun că avionul împrăştie ziua, pentru că … nu vede noaptea! *

„Ieri după-amiază, pe la ora 18.00, mă plimbam în Grădina Publică, împreună cu fetiţa mea de trei ani şi la un moment dat, a trecut un avion pe deasupra noastră şi a împrăştiat o substanţă”.

„Am simţit eu, pe braţe, cum m-am acoperit cu stropi fini de substanţă. Normal că mi s-a făcut frică pentru fetiţa mea…”.

„Dar erau în grădină o groază de mămici cu bebeluşi în braţe…”, ne-a sesizat Roxana, o mămică revoltată.

„Da şi eu am primit pe mail o sesizare din partea unui cetăţean care a relatat cum se plimba pe strada 1 Decembrie, cu copilul, şi că avionul a pulverizat substanţă deasupra sa…”, a confirmat nemulţumirea gălăţenilor, ieri, şi viceprimarul Nicuşor Ciumacenco.

Însă, a spus acesta „am verificat personal, am citit prospectul substanţei cu care se stropeşte şi nu este toxic pentru oameni…”.

„Deci, gălăţenii nu trebuie să se teamă”. Cât priveşte motivul pentru care substanţa letală pentru ţânţari se împrăştie, din avion „dimineaţa, între 6.00 şi 8.00 şi seara, până la ora 20.00” este … chiar avionul.

„M-am interesat şi am discutat şi cu directorul Direcţiei Tehnice, Laurenţiu Jalbă şi cu cel al Ecosal - societatea care se ocupă de acţiunea de dezinsecţie - şi am aflat că acest gen de activitate nu se  poate desfăşura în alte intervale orare…”, a explicat, destul de încurcat, Nicuşor Ciumacenco.

De ce era jenat viceprimarul, am aflat de la directorul Ecosal, Ion Ionescu: „Avionul nu poate, tehnic, să zboare noaptea… nu are aparatura necesară…”.

Adică este vechi şi nu are dispozitive speciale pentru zbor pe timp de noapte, nu că l-ar fi împiedicat norul de cenuşă vulcanică…

Potrivit lui Ionescu, acţiunea de dezinsecţie, cu avionul, a început pe data de 9 mai şi este pe ultima sută de metri.

Probabil săptămâna viitoare va începe acţiunea de dezinsecţie la sol (cu acele dispozitive numite „tunuri de ceaţă” care împrăştie substanţa pe sub ramurile copacilor).

Tot de la Ion Ionescu am aflat că pentru acţiunea de împrăştiere, din aer, a substanţei, s-au alocat „sub 15.000 de euro, dar pentru tot anul, pentru că vor mai urma alte acţiuni, în vară”, iar pe cantitatea totală de substanţă s-a alocat o sumă similară.

„La o stropire, din avion, se împrăştie 25 de litri de substanţă, iar un litru costă cam 100 de lei”, a mai spus Ion Ionescu.

Deci, substanţa nu este toxică, însă de împrăştiat, tot în capul gălăţenilor se va împrăştia, din avion…

În alte municipii din ţară, măcar autorităţile au anunţat cetăţenii să nu se mai plimbe prin parcuri, atunci când se face această acţiune.

„Noi am anunţat în presă că începe această acţiune… voi comunica Direcţiei Tehnice şi Ecosalului să anunţăm şi în parcuri, la viitoare acţiuni”, a promis viceprimarul.

Citit 542 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.