La Târgul de Toamnă din Piața Centrală, cântec, belșug și prețuri bune pentru gălăţeni

La Târgul de Toamnă din Piața Centrală, cântec, belșug și prețuri bune pentru gălăţeni
Evaluaţi acest articol
(39 voturi)

Parcă nu e anul împlinit pentru piețele gălățene, cu roade bogate, fără ”Târgul de Toamnă”. Anul 2021, vineri, 1 octombrie, în Piața Centrală - cu oficialități, oaspeți din țară, dar și cu cântec, joc și voie bună, start la ediția a XX-a! Până duminică, 3 octombrie, tot ce au mai bun producătorii din Galați, dar și din alte județe, se va regăsi la standurile expoziționale!

”Dom'le, în nici un an n-am lipsit de la târg!”, îmi zice un vecin ”blindat” cu papornițe de rafie. ”Și produsele, prețuri ceva mai bune, dar îmi place atmosfera! Parcă și lumea e mai destinsă, mai mult belșug! Uite, gogoșarii ăia, numai buni ar fi de o zacuscă!”, mai apucă să-mi zică omul, grăbit să studieze oferta.

Și zău că are ce vedea – legume și fructe cu duiumul și din toate soiurile, dar și produse din carne ”ca la mama acasă”, pești acum scoși din Dunăre, brânzeturi de îți lasă gura apă, produse apicole, patiserie, unde mai pui că ”vedete” sunt mustul și pastrama, și vinișorul numai bun de pus lângă bucatele alese!

La așa belșug, organizatorii ”Târgului de Toamnă” au cu ce se mândri. ”Avem peste 80 de expozanți; județul Galați este, desigur, cel mai bine reprezentat, dar avem și producători veniți din Sibiu, Harghita, Teleorman, Argeș, Mureș, Satu Mare! Din atâtea bunătăți, nu se poate să nu găsești ceva pe gustul fiecăruia”, ne spune Marcela Daniela Costea, directorul general al Administrației Piețelor Agroalimentare SA Galați.

Atmosfera la târg, pe măsura belșugului! Vineri, după deschiderea oficiala, un spectacol artistic a fost susținut de orchestra, dansatorii și soliștii Ansamblului Folcloric al Centrului Cultural ”Dunărea de Jos”, Doina Covurluiului. Vorba aia, dacă-i târg, târg să fie!

Toamna, ideal director de... marketing

Acum, lăsând puțin la o parte produsele, nu știu alții cum sunt, dar dacă ar fi să dau un premiu Miss Târgul de Toamnă, eu domnișoarei Cosmina Gabriela Bratu i l-aș da! Frumoasă de zici că-i ruptă din Rai, gătită cu o mândrețe de costum popular, mai că-ți vine să spui că e personificarea Toamnei pe pământ! Unde mai pui că, în calitate de reprezentantă a Cramei Bratu, din Tulucești, te îmbia și cu mustul de anul acesta, dar și cu vinuri unul și unul.

”Crama Bratu este mai mult decât o simplă cramă sau un producător de vin. Este un proiect de suflet!”, ne mărturisește domnișoara Cosmina. Vin pe alese: de exemplu, un Pinot Gris, din 2020, premiat cu medalie de argint la Cracovia (Polonia)! Sau un Chardonnay ori un Merlot de înaltă clasă! Unde mai pui că și designul etichetei sticlelor a fost premiat!

Câțiva pași mai încolo îi găsim și pe reprezentanții Stațiunii de Cercetări de la Târgu Bujor. Celebra ”Prințesă a Covurluiului”, în fapt un Risling italian dulce, are și el o medalie câștigată, în 2018, la Concursul Internațional de la București.

Rețete așezate și probate

Ne-am abătut și pe la standurile de produse din carne și pește. Și aici ”te ia cu amețeală” de la atâtea bunătăți. Ce merge mai bine? Cel mai bine știe Ionela Streulea, venită la Galați tocmai din Mărginimea Sibiului! ”Merg bine pastrama, cârnații, slănina afumată, brânza de oaie! Toate sunt făcute după rețete tradiționale, fără ”e-uri”, conservare doar prin sărare, opărire, afumare cu rumeguș de fag!”, ne explică ”Sibianca”, nu înainte de a ne prezenta și dulcețurile, zacusca, chiar și murăturile, toate după rețete bine așezate și probate din moși strămoși!

Nu poate fi Târg de Toamnă la Galați fără pește! Doar suntem oraș la Dunăre! Acum se găsesc chiar și rarități, precum nisetru, dar și somn, și crap, din apele noastre, păstrăv de la munte, iar cei care vor și pește mai ”exotic” găsesc chiar și pește din Mediterana, adus din Grecia! ”Marfă mai aducem și mâine, și poimâine, în tranșe, să fie totul proaspăt! Cam tot ce mișcă în apă se găsește acum la târg”, ne zice domnul Tudorel Oceano. Da, nu-i poreclă, ”Oceano” e numele lui, predestinat, după cum se vede, pentru piscicultură!

Flori minunate și dovleci fermecați

Nedrepți am fi dacă n-am pomeni, după trecerea noastră prin Târgul de Toamnă, de bogăția florilor de toamnă! Crizantemele îți iau ochii cu explozia lor de culoare, la concurență cu coșurile de gogoșari grași, roșiile rumene, dovlecii culeși parcă dintr-o grădină fermecată sau ciorchinii cu bob de aur revărsați din podgorii! ”Ei, știți cum e, ne trebuie și bucate bune pe masă, dar o floare ne bucură sufletul cu frumosul ei!”, ne zice dna Maria, bucuroasă că, în zi de târg, gălățenii nu s-au ferit să-i viziteze expoziția florală.

Deși se zice că minunile țin trei zile, de multe dintre produsele minunate ale Târgului de Toamnă vă veți putea bucura și după ce acesta își va fi închis porțile. Dar, după cum am spus, zilele acestea sunt cu adevărat magice, bucurați-vă de ele!

Foto: Ovidiu Amălinei

Citit 8328 ori Ultima modificare Miercuri, 06 Octombrie 2021 02:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.