Protest din ce în ce mai timid

Protest din ce în ce mai timid
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Aproximativ 1000 de participanţi la miting * Şcolile renunţă rând pe rând la grevă * „Adevăratul cadru didactic nu poate fi manipulat şi ameninţat de niciun director sau inspector”, crede liderul sindical de la CNVA, Laila Chitic *

Din cauza ploilor sau pentru că foarte multe cadre didactice au fost la acţiunile de 1 Iunie, mitingul de la Casa de Cultură a Sindicatelor a adunat mai puţini protestatari decât erau aşteptaţi.

Au fost în jur de 1000 de oameni, din învăţământ, dar şi din celelalte sectoare bugetare.

Au fost prezente şi cadre didactice de la câteva şcoli din judeţ ,de la „Calistrat Hogaş” din Tecuci, şcolile din Lieşti şi Şcoala Nr. 2 din Tg. Bujor.

Pe lângă pancartele cu mesaje antiguvernamentale, protestatarii au sprijinit de scările Casei de Cultură un sicriu pe care scriseseră  „În an de criză, doi la un loc, Băsescu şi Boc” sau „Ce ne oferiţi voi nouă vă dorim vouă”.

„Ne-a adus disperarea”

Am stat de vorbă cu una dintre profesoarele venite tocmai de la Tg. Bujor - Stela  Totolniceanu:

„Disperarea ne-a adus atâta drum la miting. După 37 de ani de muncă şi toate gradele date, voi ajunge cu 1200 de lei pe hârtie. Soţul meu e şomer”.

„Politicienii au uitat că dacă au ajuns acolo unde sunt, tot un învăţător le-a pus stiloul în mână. Au rămas corigenţi la recunoştinţă”.

Grupul cadrelor didactice de la Lieşti nici nu avea cuvinte să-şi mai exprime deznădejdea:

„Facem grevă. Murim încet, dar sigur”, ne-a spus cu tristeţe Costinela Bariţ, o învăţătoare care la cei trei ani vechime va ajunge cu o leafă de 750 de lei. Pe hârtie.  

Protestatarii au scandat lozinci împotriva guvernului, i-au fluierat pe Băsescu, Boc şi Funeriu, i-au îndemnat pe toţi bugetarii să fie uniţi.

Cum la omul sărac nici boii nu trag, mitingul a fost sabotat de ploaia care i-a trimis pe sindicaliştii la casele lor după o oră.

Încet, încet greva se stinge

Din ce în ce mai multe unităţi de învăţământ au început să renunţe la protest.

De la liderul SIP, Valeriu Diculescu am aflat că numai nouă unităţi gimnaziale au rămas pe baricadele protestului, în timp  ce şi profesorii de la  licee au început să intre în număr tot mai mare la ore: „În cinci licee, orele se desfăşoară normal”, spune Diculescu.

Am avut surpriza ca printre aceste unităţi unde profesorii au decis să ţină orele să se afle şi „Elena Doamna”, liceu care s-a lăsat atât de greu convins să ţină bacalaureatul.

Probabil au considerat că prezentându-se în comisiile de examen, protestul nu şi-a mai avut rostul, ceea ce s-a şi adeverit.

Cum de astăzi şi mai multe cadre didactice şi-au anunţat intenţia de a intra la ore, liderii de sindicat de la Bucureşti vor face şedinţă pentru a discuta dacă protestul rămâne în vigoare sau nu.

Dacă  SIP dă ca procent de participare la grevă 80 la sută şi FSLI Tecuci - 40 la sută, conducerea ISJ susţine că procentul a fost de doar 32 la sută pe tot judeţul. Procentul e calculat pentru 200 de unităţi din cele 239 din judeţ.

„Forţa omului de la catedră stă în demnitatea lui”

Cei mai mulţi profesori au pus nereuşita protestului lor pe seama presiunilor care s-au făcut şi pe faptul că angajaţii şcolilor sunt prea săraci să-şi permită greva.

„O zi de grevă înseamnă 5 la sută din salariu. Personalul nedidactic nu a intrat în grevă că ar fi trebuit să aducă bani de acasă”.

„Ceilalţi au rate, copii, sau pur şi simplu au fost speriaţi de directori. Presiunile s-au făcut fără martori”.

„Inspectorii au dat telefoane la subalternii lor, directorii i-au chemat pe câte unul câte doi în birou”.

„Poate nu există dovezi, dar presiunile au fost simţite de fiecare dintre noi”, ne-a declarat un cadru didactic. 

Supărată pe cei care au cedat uşor, liderul de sindicat de la CNVA, Laila Chitic, ne-a spus:

„Profesorii ar trebui să nu uite că un adevărat cadru didactic nu poate fi manipulat sau ameninţat de niciun director sau inspector. Forţa omului de la catedră stă în demnitatea lui.” 

Susţinere pentru bugetari

Pe lângă profesori, la mitingul de ieri au participat şi sindicalişti din sănătate, administraţie, poliţişti, pensionari şi reprezentanţi ai salariaţilor din ArcelorMittal Galaţi, dar şi alte structuri sindicale afiliate la BNS şi Cartel Alfa.

Liderii celor două confederaţii amintite, Gheorghe Valentin de la BNS şi Romică Gârneaţă, preşedintele Cartel Alfa Galaţi, au susţinut în faţa protestatarilor că este din ce în ce mai evident că guvernul condus de către Emil Boc nu face nimic altceva decât să ia din lefurile celor săraci şi să îndrepte banii către averile bogaţilor.

Mai mult, sindicaliştii au declarat că punerea în aplicare a măsurilor anunţate de către Executiv va arunca România în haos.

Din acest motiv, ei au cerut demisia guvernanţilor şi a preşedintelui Traian Băsescu, pe care îl consideră principalul vinovat pentru ce se întâmplă în acest moment în România. (Tudor Neacşu)

Citit 1644 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.