Ziua Armistiţiului, celebrată la Cimitirul „Eternitatea”, cu oaspeţi francezi

Ziua Armistiţiului, celebrată la Cimitirul „Eternitatea”, cu oaspeţi francezi
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

Ziua Armistiţiului, data la care în 1918, pe 11 noiembrie, se sfârşea oficial cumplitul Prim Război Mondial, a fost marcată joi, 4 noiembrie, la Galaţi, discret şi după reguli ca la război, în Careul Militar francez de la "Eternitatea", unde odihnesc 60 de francezi, creştini şi musulmani, şi un rus leal, căzut pentru Franţa. Cum evenimentul este marcat în mai multe oraşe, pe rând, aveam să aflu de la înalţii oaspeţi francezi că am fost onoraţi ca Galaţiul să fie primul vizitat, urmând abia în continuare Iaşi, Giurgiu, Bucureşti etc.

Delegaţia franceză a fost condusă de ataşatul Apărării Republicii Franceze pe lângă Ambasada de la Bucureşti, pentru România, Republica Moldova şi Bulgaria, col. Daniel Parpallion, pentru a doua oară în oraşul nostru, şi de Philippe Wieber, prim consilier, adjunct al șefului Misiunii Apărării. Au fost prezenţi mai mulţi militari francezi. Din partea română au onorat întrunirea viceprimarul Lucian-Valeriu Andrei şi administratorul public al judeţului, Doina Cucu.

Manifestarea internaţională are loc anual, graţie Proiectului "Memorie Solidaritate Pace", al Fundaţiei IKON Galaţi - preşedinte Mărioara Popa, în colaborare cu Ambasada, cu implicarea  lt.col. Octavian Remus Popa, comandantul Garnizoanei Militare Galaţi.

Au depus coroane de flori Ambasada Franţei, Ministerul Apărării Naţionale, Prefectura, Consiliul Judeţean, Primăria, Colegiul Naţional "Al. I, Cuza". Au străjuit, în ţinută de epocă, membri ai Filialei Galaţi ai Asociaţiei Culturale "Tomis" (nu au lipsit generalii Berthelot şi Grigorescu). Imnurile naţionale ale Franţei şi României au fost intonate de Fanfara "Valurile Dunării" a CCDJ, dirijor Marin Boroghină. S-a citit un mesaj al subprefectului Paul Cristea şi a vorbit dl. Philippe Wieber. Oaspeţii s-au întreţinut cu preşedinta fundaţiei, cu viceprimarul, cu vicepreşedintele filialei "Tomis", Adrian Tăbăcaru, şi cu alţi gălăţeni. Mulţi dintre puţinii participanţi, în special tineri, au făcut poze cu francezii.

Citit 1605 ori Ultima modificare Vineri, 05 Noiembrie 2021 08:02

1 comentariu

 • postat de Terente...de la Galati
  Duminică, 07 Noiembrie 2021 21:58
  89.136.187.***
  Azi am fost cu treaba prin cimitirul Eternitatea. Este o rusine, mizerie, delasare, nepasare. Incepand cu gardul exterior, darapanat si murdar, terminand cu aleile pline de gunoaie si borduri iesite din caladaram.
  In fata Mausoleumului Eroilor Neamului, mica piateta, adica excat locul in care oaspetii francezi au venit sa marcheze evenimentul prezentat, arata neingrijit, murdara si inghesuita( an de an fiind micsorata!)iar placile de gresie sunt toate macinate, nu doar sparte ici, colo.
  Nu se simte mana de gospodar. Domnul Primar, ar avea vreo atributie, ar putea face ceva in aceasta directie?
  0
  2
  Raportează

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.