Pledoarie pentru psihoterapia devierilor de comportament

Pledoarie pentru psihoterapia devierilor de comportament
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Profesoarei Iolanda-Narcisa Bulgaru (FOTO) i s-a propus să meargă la Bucureşti, să predea la Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei *

Rezultat al unei cercetări proprii de peste un an şi jumătate, sistematice, lucrarea pentru obţinerea gradului didactic I a profesoarei Ioanda-Narcisa Bulgaru, directoare a Grupului Şcolar „Eremia Grigorescu” tinde să acopere o temă la zi, dintre cele îngrijorătoare, de interes public – comportamentul agresiv la elevii adolescenţi.

Calificată în psihologie, autoarea, cu detaşarea cerută de rigorile elaborării unui astfel de studiu metodico-ştiinţific, îşi loveşte ţinta. 236 de pagini încărcate la maxim – gândirea la preadolescenţi, adolescentul tipic, adolescentul atipic, mecanismele reglatoare, şcoala ca accentuatoare a motivaţiei pro-individuale în dezavantajul motivaţiei pro-sociale, identitate vocaţională, „perioada revoltei”, devianţa comportamentală, violenţa elev-elev, violenţa elev-profesor şi profesor-elev, prevenirea devierilor, consiliere şi psihoterapie…

Totul este aşezat la locul său, ca pe un portativ al acestei discipline de învăţământ. Capitole cu stabilitate. Ici, Iolanda-Narcisa Bulgaru este profesoară de psihologie; mai încolo, excelează în pedagogie sau combate pe terenul sociologiei urbane.

Un ochi mai atent poate descoperi în personalitatea directoarei de la Tg. Bujor până şi un comisar de poliţie cu expertiză europeană în reeducarea minorilor delincvenţi.

Stăpână pe o literatură de specialitate valoroasă, doamna Bulgaru îşi permite să fie şi ea însăşi – i se aude „vocea”, are idei, comunică cu uşurinţă, convinge – aspecte remarcate şi de comisia venită la Tg. Bujor pe 20 aprilie, să vadă cum se prezintă candidata la clase.

A fost asistată la trei ore. Cine a făcut parte din comisie: prof. univ. dr. Nicolae Mitrofan, decanul Facultăţii de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, prof. univ. dr. Mihai Aniţei, şeful catedrei de psihologie de la aceeaşi facultate, din cadrul Universităţii Bucureşti şi profesoara Iulia Lazăr, de la Colegiul Naţional „C. Negri”, din Galaţi, reprezentând Inspectoratul Şcolar.

Profesoara Bulgaru: „Am studiat, ca să-l cunosc bine, mediul în care trăiesc elevii cu risc pronunţat de devianţă, cu ajutorul chestionarului completat de părinţii celor în cauză”.

„Am investigat, recurgând la chestionarele de personalitate şi caracterologic, însuşirile lor temperamental-caracteriale, sesizând predispoziţiile pentru devianţă – impulsivitate, instabilitate psiho-afectivă”.

„Fişa de predicţie este folosită de diriginţi în evaluarea evoluţiei comportamentului elevilor-problemă. Suntem interesaţi să le consolidăm comportamentul integrativ, să utilizăm cele mai adecvate măsuri de consiliere, să-i adaptăm la exigenţele standardelor şcolare şi sociale de azi”.

Explicaţie foto: Profesoara Iolanda-Narcisa Bulgaru: „Elevii doresc un stil al disciplinei bazat pe negociere, care să ţină cont de capacitatea lor de autodirijare, în timp ce profesorii preferă stilul  fondat pe supraveghere şi control excesiv”

Citit 2663 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.