Soarele oraşului este extrem de periculos!

Soarele oraşului este extrem de periculos!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Parcă fără să ne dăm seama, a venit vara, iar soarele începe să strălucească din ce în ce mai puternic. Se apropie cu paşi repezi şi vacanţele, dar şi sezonul concediilor, iar hotelierii de pe litoral sunt cu siguranţă pregătiţi să vă ofere un sejur de neuitat, mai ales dacă aveţi buzunarele doldora.

Un sigur lucru nu trebuie să nu uitaţi: că indiferent cât de mult v-ar plăcea să leneviţi pe nisip, expunerea prelungită la soare vă poate îmbolnăvi grav, mai ales dacă nu folosiţi loţiuni de plajă cu factor ridicat de protecţie solară.

Indici de radiaţii ultraviolete foarte crescuţi

Potrivit site-ului Administraţiei Naţionale de Meteorologie, în momentul de faţă putem spune că indicele de radiaţie ultravioletă în condiţii de cer senin este unul ridicat, în majoritatea zonelor ţării. Mai exact, scara pe care se apreciază indicii cuprinde valori cuprinse între 0 şi 11+.

În prezent, în Galaţi se înregistrează un indice de 7,8, în condiţiile în care intensitatea radiaţiilor este considerată mare dacă depăşeşte indicele 6, dar nu ajunge la 8.

Cu alte cuvinte, putem vedea că încă din primele zile ale verii expunerea la soare reprezintă un pericol real, în creştere.

Potrivit datelor actualizate ieri la amiază, cel mai ridicat indice al radiaţiilor ultraviolete se înregistra la Braşov şi era egal cu 7,9.

Urmează Galaţiul cu un indice de 7,8, la egalitate cu Brăila. Mai bine stă Mangalia cu 7,2, iar judeţul cel mai ferit de mânia soarelui este Satu Mare, cu un indice de 6,8.

Insolaţii, arsuri solare, cancer de piele

Dacă vă număraţi printre gălăţenii care cred că soarele este prietenul lor şi că nimic rău nu li se poate întâmpla dacă adorm pe prosopul de plajă vreo câteva ore, chiar în miezul zilei, ar fi bine să vă mai gândiţi o dată!

Unul dintre pericolele la care vă expuneţi, atunci când refuzaţi să purtaţi şepci, pălării sau să vă ascundeţi sub pălăria generoasă a vreunei umbrele de plajă este să vă alegeţi cu o insolaţie. Şi suntem siguri că nu v-aţi planificat o vacanţă cu greţuri, vărsături, dureri de cap, febră şi frisoane.

Şi mai periculoasă ar putea fi apariţia arsurilor solare, pe de o parte pentru că zonele afectate dor, ustură şi se refac foarte greu şi, mult mai important, pentru că în zonele de piele arse de soare creşte exponenţial riscul apariţiei unor cancere de piele (cunoscute pentru faptul că evoluează rapid şi metastazează uneori chiar înainte ca pacientul să prezinte simptome care să îl îndemne să meargă la medic).

Cum ne protejăm de „muşcătura” razelor?

Cel mai bine ar fi să evitaţi expunerea la soare în miezul zilei. Dacă acest lucru nu vă este la îndemână - spre exemplu dacă lucraţi pe un şantier - ideal ar fi să vă îmbrăcaţi astfel încât să lăsaţi cât mai puţine porţiuni de piele descoperite.

La plajă, chiar şi situaţiile în care ieşiţi pe nisip doar dimineaţa şi seara, trebui să folosiţi loţiuni cu cel mai ridicat factor de protecţie şi rezistente la apă.

Citit 1431 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.