Rugăciune și recunoștință pentru gălățenii care au zidit o țară
Foto: Arhiepiscopia "Dunării de Jos"

Rugăciune și recunoștință pentru gălățenii care au zidit o țară
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

În semn de recunoștință, prețuire și neuitare, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos s-a aflat sâmbătă, 20 noiembrie, în localităţile gălăţene Călmăţui, Tecuci şi Ţigăneşti, la mormintele a trei mari patrioţi, filantropi, oameni de cultură şi sprijinitori ai Academiei Române şi ai Bisericii - Tache Anastasiu, Anton Cincu şi Costache Conachi.

La evenimentele comemorative din cele trei localităţi au participat preoţi din protopopiatele Covurlui şi Tecuci, oficialităţi locale, profesori, oameni de cultură şi credincioşi, precum şi un grup de tineri din cadrul Asociaţiei Studenţilor Creştin Ortodocşi, filiala Galaţi, îmbrăcaţi în costumele populare.

Aceste activități au avut loc în contextul mai amplu al comemorării celor adormiți în Domnul şi al evidenţierii valorii liturgice și culturale a cimitirelor. Pe parcursul acestui an, la nivelul tuturor celor opt protopopiate din eparhie au fost săvârșite slujbe de pomenire la monumentele înălțate în cinstea eroilor neamului, precum și la mormintele sau monumentele dedicate unor personalități marcante ale neamului nostru.

La biserica din Călmățui a fost pomenit Tache Anastasiu (1836-1900). Excepțional jurist și politician (unul dintre fondatorii Partidului Național Liberal, în 1875 - n.r.), Tache Anastasiu a fost prefect de Tecuci, senator, deputat și s-a făcut remarcat, pe lângă activitatea în administrația publică, prin numeroasele acte filantropice. Printr-un gest de admirabilă generozitate, el și-a lăsat întreaga avere Academiei Române, pentru a contribui astfel la dezvoltarea instituției și în special a Școlii Agricole ce funcționa în cadrul acesteia.

La biserica "Sfântul Ioan Botezătorul" din Tecuci a fost pomenit și omagiat un alt mare ctitor și filantrop - Anton Cincu (1831-1894). Deputat, senator şi primar al Tecuciului, acesta și-a folosit cea mai mare parte din avere în beneficiul public, inclusiv pentru construirea primului spital public din localitate. Fiul său, Teodor Cincu, i-a dus mai departe munca de caritate, iar în una dintre casele familiei s-au pus bazele excepționalului muzeu mixt al orașului Tecuci.

La biserica din localitatea Țigănești s-au înălțat rugăciuni pentru familia Costache Conachi, fiind evocate eforturile acesteia pentru propășirea și luminarea neamului prin știință, emancipare culturală și învățătură, dar și importanta contribuție la împlinirea idealului de înfăptuire a Unirii din 1859.

Dragostea faţă de semeni, patriotismul, ctitoriile de biserici, de şcoli, de spitale şi aşezăminte culturale sunt simboluri ale generozităţii, mărinimiei şi multor altor virtuţi cultivate şi lăsate naţiunii noastre de aceşti mari oameni făuritori de bine. Și poate, nu în ultimul rând, ar trebui să fie și un exemplu de urmat de cei aflați azi în fruntea Galațiului și a națiunii, de a se ridica la înălțimea acestor iluștri înaintași.

Citit 1332 ori Ultima modificare Miercuri, 01 Decembrie 2021 04:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.