Ziua Națională, marcată la Galați la Mausoleul Eroilor. Recunoștință celor ce s-au jertfit pentru patrie
Foto: Centrul Cultural "Dunărea de Jos"

Ziua Națională, marcată la Galați la Mausoleul Eroilor. Recunoștință celor ce s-au jertfit pentru patrie
Evaluaţi acest articol
(16 voturi)

Ziua Națională a României a fost marcată, pe 1 Decembrie, la Galați, cu mai puțin fast decât am fost obișnuiți în anii trecuți. Motivul a fost, desigur, pandemia de COVID-19 și necesitatea respectării măsurilor de prevenire a coronavirusului.

Dar chiar dacă, spre deosebire de anii trecuți, nu am mai avut ocazia de asista la parada militară, atât de apreciată de gălățeni, asta nu înseamnă că, în ciuda neajunsurilor și restricțiilor, nu a fost adus un pios omagiu celor care au mers până la sacrificiul suprem pentru îndeplinirea idealurilor naționale.

Ziua de 1 Decembrie a debutat cu un "Te Deum" la Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos, întru pomenirea tuturor celor care s-au jertfit pentru patrie. Și poate că nu este lipsit de semnificație că Ziua Națională vine la doar o zi după marea sărbătoare a Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul Galațiului și al întregii Românii. "Flacăra aprinsă pe altarul inimilor noastre de Sfântul Andrei, Apostolul românilor, să o punem în candela de pe altarul patriei noastre, ca să lumineze inimile tuturor românilor! Fă, Doamne, candele luminoase de sărbătoarea națională, ca să ne putem vedea cu toții frați și prieteni uniți!", a arătat ÎPS Casian, arhiepiscopul Dunării de Jos.

După slujba ținută la Catedrala Arhiepiscopală, la fel de emoționant a fost ceremonialul militar cu depunere de coroane la Mausoleul Eroilor, din Cimitirul "Eternitatea". A fost un moment de aduce aminte a sacrificiilor pe care gălățenii le-au făcut pentru țară și rolul pe care aceștia l-au avut în făurirea României Mari. Nu există localitate din județul Galați în care să nu fi fost soldați, începând de la Războiul de Independență până la cele două războaie mondiale. Dar și mai aproape de vremurile noastre, la fel de importante au fost contribuțiile militarilor gălățeni în teatrele de operațiuni din Irak și Afganistan, care și-au luat și ele obolul de sânge.

Tuturor celor care au făcut sacrificiul suprem le-a fost adus un omagiu prin florile depuse la Mausoleul Eroilor din Cimitirul "Eternitatea". Fie că a fost vorba de trecerea în revistă a Gărzii de Onoare, de intonarea Imnului de Stat, de slujba religioasă și depunerea de coroane, fiecare a fost un pas emoționant al unei zile importante pentru toți ce simt românește.

Au fost prezenți reprezentanți ai administrației publice locale, ai formațiunilor politice, ai societății civile, dar și mulți gălățeni animați de dorința de a-i omagia pe eroi. Demn de remarcat, prezența a numeroși copii, semn că istoria are... viitor!

Citit 2352 ori Ultima modificare Joi, 02 Decembrie 2021 00:33

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.