Pictorul Bogatu îşi donează moara de vânt

Pictorul Bogatu îşi donează moara de vânt
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Lucrările la Gospodăria Ţărănească a Văii Horincei vor începe peste două săptămâni *

Trecută, ca iniţiativă a primarului comunei, printr-o şedinţă ordinară a Consiliului Local, Gospodăria Ţărănească a Văii Horincei, văzută ca viitor spaţiu muzeistic reprezentativ pentru zonă, îl scoate din nou în faţă pe Aurel Florea, „vioara nr. 1” de la Cavadineşti.

Renunţându-se – justificat – la proiectul anterior, cel cu gospodăria tradiţională prevăzută să fie amplasată vizavi de Căminul Cultural „Mihai Eminescu”, i s-a găsit alt loc, unul mai potrivit, de data aceasta, în apropierea sediului Primăriei, şi anume, dincolo de şoseaua naţională, unde sunt duzii. 12 ari! Totul va fi pornit de la zero.

Primarul Aurel Florea îl are ca aliat, în bătălia pentru Gospodăria Ţărănească, pe artistul plastic şi etnograful Eugen Holban, de la Galaţi – dumnealui e cu asigurarea consultanţei de specialitate.

Va fi o gospodărie completă, cum erau, la Cavadineşti, cele de acum 60-70 de ani. Ca împrejmuire, gard împletit din nuiele. „Deja avem tăiate 15 remorci. Nuiele de la Găneşti. Învelitoarea, din stuf. Construcţia în sine este astfel gândită încât, ca să vă ofer un indiciu tehnic, la îmbinări vom utiliza exclusiv cuie de lemn”, ne-a declarat domnul Florea.

„Vrem să iasă ceva curat, cu adevărat românesc, autentic, o gospodărie în care să păşeşti cu respect. Să le amintească celor de azi, dar mai ales celor de mâine, de vechea noastră casă, păstrătoare a tradiţiilor acestor locuri. Soluţiile de construcţie nu vor fi nici ele de periferie sau întâmplătoare – ţinem să le evidenţiem, la vedere, pe cele la care recurgeau curent bunicii şi străbunicii noştri”.

„Locuinţa va avea până şi ˝ascunzătoare ca la Cavadineşti˝! Şi chiar loc, sub duşumea, pentru dosit cereale necesare subzistenţei la vremuri de restrişte. Dispunem de tot ce ne trebuie – lut şi paie, iar ca forţă de muncă, beneficiarii Legii nr. 416. Punem la bătaie resursele locale!”

„Tot aici, în curte, ca surpriză pentru ochiul neobişnuit să vadă aşa ceva pe meleagurile judeţului, va fi şi locul ultim al morii de vânt de la Comăneşti, moştenită de artistul plastic Costel Bogatu (FOTO), din Bucureşti, de la părinţii săi. Vom apela, pentru a o demonta în siguranţă, transporta şi reasambla, la câţiva meşteri populari de la Sibiu”.

Comentariu foto: Luând hotărârea să-şi doneze moara de vânt, Costel Bogatu împuşcă doi iepuri dintr-un singur foc  - sporeşte considerabil valoarea Gospodăriei Ţărăneşti a Văii Horincei şi îşi omagiază şi părinţii, într-un mod original. Se cunoaşte că este artist plastic de Bucureşti!

Citit 1797 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.