Un kilogram de zmeură sau 6,66 ştiuleţi

Un kilogram de zmeură sau 6,66 ştiuleţi
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Ieri la prânz, regină în hala de vredeţuri a Pieţii Centrale era zmeura. Prospăt apărută pe tarabe, costă 20 de lei. Nu-i bai, doar şi preţul vişinelor se înţepenise în zilele de început la 25 de lei, iar acum s-a  prăbuşit la 7 lei.

Ba, săptămâna trecută puteaţi cumpăra vişine chiar cu 5 lei, dacă aveaţi răbdarea necesară să căutaţi. Nu departe de tarabele pe care tronează maiestoase fructele de zmeură – frumoase ce-i drept! -  mult mai modestele căpşuni se dau şi la 3,5 lei kilogramul.

Stinghere pe tarabe sunt merele încă frumoase, care valorează, în opinia comercianţilor, fix 2,8 lei. Cireşele de Vrancea, (după cum scrie pe etichetă) costă 6 lei, dar puteţi găsi şi din cele de obârşie neprecizată, la 5,49 lei.

Preţul caiselor variază între 4,5 şi 6 lei. Piersicile cu parfum plăcut, dar de import, costă tot 4,5 lei şi sunt doar cu o idee mai scumpe decât zarzărele noastre, care nu sar la preţ de 4 lei.

Destul de puţin au ajuns să coste şi portocalele, care se dau fie la preţul merelor româneşti (2,8 lei), fie la 3,99 lei kilogramul.

Strugurii copţi pe meleaguri chiar mai calde decât Galaţiul în miezul verii costă 9,49 lei, în vreme ce pentru un kilogram de kiwi trebuie să scoteţi din buzunar 4,9 lei.

Perele argentiniene, care ba dispar, ba apar la loc pe tarabe, fac 5,99 lei kilogramul şi stau fără probleme în preajma bananelor de 4,5 lei. Tot desert e şi porumbul fiert.

Şi preţul este unul de delicatesă – 3 lei ştiuletele. Oricum, mai bine daţi un ban şi vi-l pregătiţi acasă decât să vi-l cumpăraţi gata fiert - în cine ştie ce condiţii mizere - de la comercianţii care ies la marginea drumului.  

Roşiile se dau mari

Cele mai mari tomate din Piaţa Centrală se găsesc în halele acoperite şi costă 5 sau 6 lei kilogramul, dar sunt de bună calitate. Spre deosebire de săptămânile trecute, când preţul roşiilor scăzuse la 3,2 sau 3,5 lei, ieri toate socotelile cumpărătorului porneau de la un preţ de 4 lei.

Până şi castraveţii care merită răsturnaţi în sacoşă mai câştigaseră câteva zeci de bani la preţ şi ajunseseră la 1,4 sau 1,5 lei kilogramul. Dovleceii fac 1 leu sau 1,5 lei, în funcţie de mărime şi prospeţime.

Păstăile „fideluţă” de Barcea au pierdut aproape jumătate din preţ în ultima săptămână: costau 8 lei, iar acum nu valorează mai mult de 4,5 lei per kilogram. Găsiţi şi păstăi late, galbene şi proaspete, de Brăila, la doar 3,5 lei kilogramul.

Morcovul nou, vândut la legătură, costă 2,5 lei, iar ardei graşi sunt şi la 5 lei kilogramul, dar şi la 9,5 lei. Varza nouă e tot  1 leu sau 1, 2 lei, iar usturoiul românesc nou despre care scriam în zilele trecute că este gustos – spre revolta  unui cititor care nu ne împărtăşeşte gusturile culinare – costă 10 lei.

Citit 813 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.