„De ce ne-aţi luat Staţia de Pompare din Valea Oraşului?”

„De ce ne-aţi luat Staţia de Pompare din Valea Oraşului?”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Gălăţenii le scriu mai marilor oraşului: „Oare nu putem învăţa de la olandezi, care au ţara sub nivelul mării?” *

Disperarea i-a lovit nemilos pe locuitorii Văii Oraşului. Înnebuniţi de fiecare nor care străbate cerul, gospodarii au ajuns deja la capătul puterii.

Venit la redacţie să vorbească simplu despre realitatea de a trăi cu ghilotina unei veri ploioase deasupra capului, Nicu Bălan ne-a pus la dispoziţie o scrisoare deschisă adresată mai-marilor oraşului. Semnatarii, 66 de locuitori ai Văii, nu vor altceva decât drepturile pe care le au şi ceilalţi gălăţeni: de a-şi putea proteja avutul, casele, familiile.

Pare simplu. Dar, concret vorbind, spun oamenii zonei, ceea ce Galaţiul are zilnic, lor le-a fost luat.

Casele cui rămân?

„Mă numesc Nicu Bălan şi locuiesc pe strada Tăuni. Cred că toată această situaţie a inundaţiilor din Valea Oraşului se datorează unui proiectant total incapabil, care ne-a privat de singurul mijloc de apărare împotriva inundaţiilor: Staţia de Pompare de pe strada Portului, staţie a cărei menire era să evacueze apa atât din zona industrială (care merge), cât şi din zona cu case”.

„După părerea mea, legătură cu zona de case a fost ori anulată, ori blindată, urmând să fie refăcută după ce se face legătura cu staţia de epurare din zona Barboşi.

„Orice proiectant cu o minimă pregătire ar fi trebuit să nu anuleze legătura dintre zona cu case şi staţia de pompare până nu se finaliza lucrarea spre Barboşi”.

Evacuarea apei – în 30 de ore

„Locuiesc în această zonă de 40 de ani şi aşa ceva nu s-a întâmplat niciodată. Au mai fost inundaţii, a mai venit apă mare, dar când mergea staţia, apa era evacuată în cel mult 3-4 ore”.

„Acum apa s-a evacuat în 30 de ore cu ajutorul motopompelor şi a maşinilor ISU care au deversat apa în zona industrială unde mai există (din fericire) o coloană prin care apa ajunge la staţia de pompare şi este deversată în Dunăre. Dacă această coloană de tuburi nu exista, dezastrul ar fi fost şi mai mare.

„Eu nu sunt specialist, dar după părerea mea nimeni şi nimic nu ar fi trebuit să se atingă de această Staţie de Pompare, care a fost gândită extraordinar de bine acum 60-70 de ani şi care şi-a dovedit fiabilitatea până acum un an, când au început marile probleme cu inundaţiile”.

„Să nu uităm de olandezi”

„Dacă nu se refac legăturile dintre zona cu case şi staţie vom fi inundaţi la orice ploicică, iar dacă plouă torenţial de mai multe ori, vom fi exterminaţi cu premeditare”.

„Mereu, edilii şi directorii de la societăţile care ar fi trebuit să se ocupe de aceste probleme spun că zona este sub nivelul Dunării şi nu se poate face nimic, dar să nu uităm că olandezii trăiesc sub nivelul mării şi ultima inundaţie au avut-o acum 70-80 de ani”.

„Oare nu putem învăţa de la ei? Sau suntem noi prea deştepţi, cu proiectanţi de carton care nu au nimic în cap şi sunt numiţi pe clientelă şi relaţii”.

„Eu nu sunt proiectant sau vreun inginer sau mare deştept, sunt un simplu lăcătuş care ştiu ce înseamnă şi ce poate face o pompă sau mai multe pompe, cum erau în staţia de pompare. Erau pompe vechi care încă îşi făceau treaba cu brio”.

„Acum au apărut pompe ultramoderne care pot evacua cel puţin 3-4 metri cubi de apă pe minut. Cu astfel de pompe şi cu legăturile de canalizare făcute, asemenea dezastru nu s-ar fi întâmplat”.

„Această staţie din strada Portului ar fi trebuit să fie lăsată să-şi facă treaba pe care şi-a făcut-o şi până acum şi pentru lucrarea nouă care vrea să ducă apa la Barboşi să se facă altă staţie”.

„Şi eu am fost inundat, am avut apă în casă de 60 de centimetri. Am pereţii avariaţi, am paturi stricate, mobilă afectată de apă, dar cel mai tare mă doare când văd această incompetenţă din partea unora care îşi spun proiectanţi”.

„Chiar dacă sunt un simplu lăcătuş mecanic, ştiu bine cum funcţionează sistemul de colectare şi evacuare a apei din această zonă şi de aceea mi-am permis să prezint această situaţie din punct de vedere tehnic”.

„Probabil că mai sunt şi alte date tehnice pe care nu le cunosc perfect, dar în mare măsură situaţia pe care am prezentat-o este reală în proporţie de 90 la sută”.

Judecata de sub nivelul mării

„Sunt aproape sigur că în viitorul apropiat această situaţie se va remedia şi am încredere în actualul primar că va reuşi să găsească oameni capabili să rezolve această problemă regretată de toată lumea care locuieşte în această zonă”.

„Apropo de acest lucru, să nu ni se mai spună că zona este joasă sau sub nivelul Dunării, căci oamenii au locuit aici de sute de ani şi din această zonă s-a dezvoltat oraşul.

„Încă o dată menţionez că Dunărea nu este Marea Mânecii, iar olandezii trăiesc sub nivelul mării şi au găsit soluţii pentru această problemă. Putem învăţa de la ei dacă se vrea cu adevărat”, încheie Nicu Balan.

Ce ne aşteaptă?

Nu îi vom enumera pe toţi semnatarii scrisorii – ei apar oricum în fotografia-martor. Necazurile gălăţenilor – dincolo de nesfârşitul şantier din oraş – aduc şi nevoia de solidaritate.

Dacă nu putem face nimic pentru concitadinii noştri, măcar putem spera, împreună cu ei, că cineva, vreun stâlp al societăţii, ne va răspunde şi nouă, când ne va veni rândul, la întrebări.

Căci dacă nu, putem privi liniştiţi cum ni se scufundă Olanda noastră, iar speranţele bolborosesc a înec.

Sugestii şi întrebări pentru autorităţi - Probleme de rezolvat într-o zonă inundată repetat

·    Canalizările sunt înfundate şi cerem curăţarea acestora;

·    Curăţenia zonei cu program respectat pentru zona I pentru care se plăteşte impozit actualmente nu se face decât la sesizare;

·    Câinii maidanezi se plimbă nestingheriţi pe străzi pentru care ni se ia taxă;

·    Electrica şi alte firme fac lucrări şi lasă pământul neridicat;

·    De ce hidranţii sunt legaţi din conducta de apă potabilă?

·    Cerem pubele în custodie şi ridicarea gunoiului de două ori pe săptămână;

·    Decolmatarea canalizărilor se face numai la solicitare exact pe punctul solicitat;

·    Panta de scurgere spre canalizare nu este conformă standard;

·    Solicităm supravegherea canalizării în căminul de la intersecţia străzilor Griviţei cu Portului, pentru evitarea altor inundaţii în zonă;

·    Igienizarea zonei în urma inundaţiei;

·    Curăţarea de urgenţă a haznalelor;

·    Iluminatul stradal să revină la normal. (Nicu Bălan, gălăţean din Valea Oraşului)

Citit 1634 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.