Bacalaureat ca-n poveşti

Bacalaureat ca-n poveşti
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Peste 5700 de candidaţi intră, de luni, în focurile probelor *

Ca în poveşti, bacalaureatul din acest an ţine trei zile. Săptămâna viitoare, peste 5700 de candidaţi din judeţul Galaţi sunt aşteptaţi să susţină cele trei probe scrise ale examenului.

În acest an, absolvenţii testează o nouă structură a bacalaureatului. După ce, în timpul clasei a XII-a, au trecut de probele de competenţe, la final de liceu îi aşteaptă doar trei probe scrise, nu patru cum era până acum.

O zi examen, o zi pauză

Luni, 28 iunie, absolvenţii de liceu se prezintă la proba de limba şi literatura română, miercuri, 30 iunie, vor da examen la matematică sau la istorie, proba obligatorie a profilului, iar vineri, 2 iulie, le vor fi testate cunoştinţele dintr-o disciplină la alegere din specializarea profilului.

Candidaţii nu au mai avut la dispoziţie variante de subiecte, aşa că, la toate cele trei probe, vor avea de rezolvat cerinţe la prima vedere. Structura subiectelor nu va fi însă diferită faţă de anii anteriori.

Ei vor susţine probele în cele 15 centre de examen din municipiile Galaţi şi Tecuci, lucrările lor fiind corectate în 7 centre de evaluare. Şefii centrelor de examinare şi ai celor de evaluare sunt cadre didactice universitare, numite de minister, în timp ce membrii comisiilor vor fi traşi la sorţi în cursul zilei de duminică.

Rezultatele candidaţilor vor fi afişate duminică, 4 iulie. Cei care se consideră nedreptăţiţi pot face contestaţii în aceeaşi zi, în intervalul orar 16,00 - 20,00.

Candidaţii mai trebuie să ştie că nu au voie să intre în sălile de examen cu telefoane, cărţi, caiete sau alte materiale care ar putea constitui motiv de eliminare de la proba de bacalaureat.

Absolvenţii de liceu vor fi invitaţi să lase materialele din care se pot inspira într-o sală din centrul de examen. Anul trecut, numai de la proba scrisă la limba şi literatura română au fost scoşi din examen 16 tineri, surprinşi în timp ce încercau să copieze, majoritatea prin intermediul telefonului mobil.

Ca să-i descurajeze să apeleze la asemenea metode, şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Galaţi, Doru Resmeriţă, îi avertizează pe candidaţi că unii profesori supraveghetori ar putea să poarte chiar sisteme de detecţie a undelor radio.

Sesiunea din august

Absolvenţii de liceu care nu au susţinut probele de competenţe sau care nu au luat note de trecere la examenele scrise se pot înscrie la sesiunea din august a bacalaureatului.

Inspectorul şcolar general adjunct Laura Marin le atrage atenţia că, pentru înscrieri, ei au la dispoziţie doar câteva zile, între 5 şi 9 iulie. Examinările sunt programate între 23 august şi 3 septembrie.

Citit 1309 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.