* La a doua repartiţie au participat doar 27 de candidaţi, jumătate faţă de câţi au fost anul trecut * Jale mare: liceele nu şi-au făcut planul * Au rămas neocupate peste 800 de locuri la clasa a IX-a * Se vor reduce 50 de norme didactice *
Numai 27 de candidaţi cu medii cuprinse între 7.50 şi 4.79 au participat la a doua etapă a admiterii la liceu, jumătate din câţi au fost anul trecut. Situaţia este destul de critică, mai ales că, după prima etapă, peste 1.000 de absolvenţi de gimnaziu legaseră şcoala de gard şi rămăseseră libere 844 de locuri la licee.
După această a doua etapă au rămas încă libere 817 locuri. Conducerea ISJ şi directorii liceelor care nu şi-au făcut planul speră ca măcar la cea de-a treia etapă să participe mai mulţi candidaţi.
Problema este destul de gravă, cele 1.000 de cazuri de abandon de anul acesta se adaugă celor câteva mii de tineri care au renunţat la liceu în ultimii 10 ani. În această perioadă, între 800-1.000 de tineri anual renunţă să-şi continue studiile după terminarea gimnaziului. Însă nimeni nu s-a gândit la o măsură care să amelioreze, dacă nu să stopeze fenomenul.
Mai mult decât atât, după ce a înfiinţat şcolile de arte şi meserii din rural, care deveniseră cât de cât o alternativă pentru părinţii care nu-şi permiteau să-şi ţină copiii la şcoli la oraş, Ecaterina Andronescu le-a desfiinţat. Şi desfiinţate au rămas.
Rata abandonului la clasa a IX-a este chiar mult mai mare, pentru că foarte mulţi dintre copiii care au participat la repartiţie nu se vor prezenta în toamnă la liceu, sau, dacă vor veni, vor renunţa la cursuri după câteva luni.
Licee care nu şi-au ocupat nici jumătate din locuri
Pentru mai multe licee, situaţia după a doua etapă de admitere este critică: nu şi-au făcut nici măcar pe jumătate planul de învăţământ. Asta înseamnă norme în minus pentru cadrele didactice. Conform informaţiilor furnizate de inspectorul general-adjunct, celor 27 de clase neocupate le corespund în jur de 50 de norme didactice în minus pentru profesori.
Cel mai afectat de această situaţie pare să fie Grupul Şcolar de Marină, care are libere 218 locuri după cele două etape de admitere, ceea ce înseamnă că dintre cele 11 clase mai are neocupate 7.
Nici Metalurgicul nu stă mai bine, cu 124 de locuri încă libere, având neocupate aproape 4 clase dintre cele 6 câte a avut în plan. La „Radu Negru” au rămas 101 locuri neocupate, ceea ce înseamnă mai bine de 3 clase din cele 5 disponibile. La „Traian” sunt libere 77 de locuri, mai bine de jumătate.