Gălățenii au sărbătorit Praznicul Pogorârii Sfântului Duh

Gălățenii au sărbătorit Praznicul Pogorârii Sfântului Duh
Foto: Arhiepiscopia Dunării de Jos
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

La Catedrala Arhiepiscopală "Sf. Apostol Andrei şi Sf. Ierarh Nicolae" din Galaţi, marele praznic al Pogorârii Duhului Sfânt a fost sărbătorit duminică, 12 iunie, cu evlavie, prin săvârşirea Sfintei Liturghii de către Înalt Prea Sfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, împreună cu soborul de preoţi şi diaconi ai acestui sfânt locaş, în prezenţa mulţimii credincioşilor din municipiul Galaţi.

În cuvântul de învăţătură, Înaltpreasfinţia Sa le-a vorbit credincioşilor despre lucrarea Duhului Sfânt ca parte integrantă a operei de mântuire a neamului omenesc realizată de Sfânta Treime, informează Arhiepiscopia Dunării de Jos. Chiriarhul Dunării de Jos a arătat că această sărbătoare reprezintă formarea Bisericii şi botezarea miilor de credincioşi care în acea zi au crezut în mesajul Evangheliei mântuirii prin Iisus Hristos.

"Ne-am rugat toţi slujitorii în toate sfintele biserici ca Hristos Domnul, Luminătorul şi Izvorul harului, care din iubirea Tatălui L-a trimis pe Mângâietorul, Vistierul bunătăţilor, Duhul Cel Preasfânt, să facă şi din sufletele şi din trupurile noastre înnoirea Bisericii, căci de la botez noi avem ungerea Sfântului Duh şi pecetea harului. Fie ca Harul Duhului Sfânt înnoit să înnoiască viaţa noastră, în rugăciune în mai multă iubire fraternă, mai multă empatie şi grijă de semenii noştri, de la copii şi până la copiii de o sută de ani în suferinţă şi aşa bucuroşi să rămânem uniţi în una, sfântă, sobornicească şi apostolească Biserică, căci Biserica s-a constituit întâi prin cuvântul Sfântului Petru, prin pocăinţă, spovedanie, prin botez şi împărtăşanie din pietrele nestemate care sunt şi astăzi, după două mii de ani, credincioşii şi credincioasele noastre, biserica vie care zideşte şi biserica-chivot, gândindu-ne la cea care ne uneşte, Catedrala Mântuirii Neamului", a spus ierarhul Dunării de Jos.

În continuarea Sfintei Liturghii, chiriarhul Dunării de Jos a săvârşit rânduiala Vecerniei speciale numite şi Vecernia plecării genunchilor, în cadrul căreia au fost rostite cele şapte rugăciuni de invocare a Duhului Sfânt şi s-au sfinţit ramurile de nuc - simbol al limbilor de foc ce au stat deasupra capetelor Sfinţilor Apostoli.

La sfârşitul sfintelor slujbe, după datină, Înaltpreasfinţia Sa i-a binecuvântat cu Aghiasmă pe cei prezenţi şi le-a oferit rămurele de nuc pe esplanada Catedralei, pentru a vesti şi celor de acasă bucuria praznicului Pogorârii Duhului Sfânt.

Citit 1216 ori Ultima modificare Marți, 14 Iunie 2022 23:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.