Loteria specializărilor

Loteria specializărilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Repartiţia suplinitorilor calificaţi *

În urmă cu câţiva ani, posturi pentru disciplinele chimie şi fizică abia dacă găseai şi în mediul rural. Anul acesta,  după repartiţia suplinitorilor  calificaţi, la fizică au rămas câteva posturi neocupate în oraş, chiar şi la licee.

„Pentru că în urmă cu ceva ani nu erau posturi la aceste discipline, oamenii s-au reorientat şi s-au recalificat. Mulţi au devenit profesori de informatică”, ne lămureşte inspectoarea Tatiana Saulea.

Anul acesta, profesorii de informatică au ajuns să nu mai aibă posturi la discreţie, aşa cum se întâmpla cu puţin timp în urmă. La suplinire calificată s-au dat toate catedrele în oraş, compuse din două sau chiar trei şcoli.

Ba au fost profesori care s-au bătut şi pe catedrele din mediul rural, care nu prea aveau căutare de regulă. Posturile în învăţământ au devenit în ultima vreme o adevărată loterie.

Calm în comisie, nervi la candidaţi

De apreciat anul acesta au fost membrii comisiei de repartiţie. Inspectoarea Tatiana Saulea le-a explicat şi i-a consiliat cu calm pe fiecare dintre candidaţi să aleagă varianta cea mai bună.

În mod surprinzător, mai nervoşi au fost candidaţii. Pe de o parte, au o scuză. Să fii profesor în ziua de astăzi, cu salariu de 700 de lei pe lună, din care jumătate îi dai pe navetă (pe care nu ştii dacă ţi-o va deconta primarul)  nu e o fericire.

Situaţia unei profesoare de informatică ne-a pus pe gânduri. Deşi toate cadrele didactice înscrise în concurs  aveau obligaţia să-şi verifice fişele de înscriere pentru a corecta greşelile, aceasta nu a putut în primă instanţă să fie repartizată pe post, pentru că nu avea pe fişa de înscriere nota de la concurs.

„Nu tu eşti cea care ai semnat că fişa e în regulă? Acum vei sta trei ore ca să rezolvăm problema şi să aşteptăm un răspuns prin fax de la minister” îi spune  binevoitoare inspectoarea Saulea.

Reacţia candidatei a fost însă neaşteptată: după ce că era vinovată de situaţie, a vrut să şi dea bir cu fugiţii, pe motiv că nu mai suportă să aştepte trei ore ca să descurce iţele pe care singură le încurcase. Trist este că un astfel de om va ajunge la catedră şi ar putea fi pus în situaţia să le explice elevilor de clasa a VIII-a cum se completează fişele de admitere.

Iar în cazul acestora, o astfel de greşeală nu le-ar mai da posibilitatea să fie repartizaţi. Deşi mai mici, ei nu au baftă de o comisie dispusă să lucreze în folosul oamenilor, ci de judecata rece a unui calculator.   

Astăzi continuă repartiţia suplinitorilor calificaţi în cele două centre.

Citit 1451 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.