Clădire veche de peste 150 de ani, transformată în centru social de Parohia Romano-Catolică din Galaţi

Clădire veche de peste 150 de ani, transformată în centru social de Parohia Romano-Catolică din Galaţi
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

"Absența creștinilor în lume ar trebui să fie simțită; ei trebuie să dea lumii siguranță, durabilitate și gust. Angajamentul nostru trebuie să transmită lumină, căldură și ocrotire", spunea fermierul și politicianul american Anton M. Miller.

Aceste mesaje au fost luate în serios de Parohia Romano-Catolică din Galați, care a reușit, în luna decembrie 2019, semnarea unui proiect pe fonduri europene pentru consolidarea și transformarea imobilului din strada Mihai Bravu nr. 1 în unitate de servicii sociale pentru persoane vârstnice, fără componentă rezidențială.

Proiectul, în valoare de 4,39 milioane de lei, se înscrie în Programul Operațional Regional 2014-2020, prioritatea de investiții 8.3 A - grup vulnerabil persoane vârstnice. Valoarea sumei nerambursabile este de 4.302.787,83 lei, contribuția Uniunii Europene ajunge la 3.011.951,47 lei, în timp ce finanțarea națională este de 1.290.836,36 lei.

Trebuie spus că acest imobil a avut ca destinație inițială o școală de băieți pentru copiii italienilor veniți la muncă în Galați, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Ulterior, venirea la putere a comuniștilor a însemnat confiscarea proprietății și atribuirea altor destinații acesteia, clădirea fiind redobândită prin hotărâre judecătorească abia în anul 1997.

Mese calde de prânz, dar și ateliere pentru bătrânii nevoiași

În fapt, odată cu reabilitarea și modernizarea clădirii, aflate inițial într-o stare avansată de degradare, având afectată inclusiv structura de rezistență, dar și refacerea gardului de împrejmuire a incintei, obiectivul general al proiectului îl reprezintă acordarea de servicii sociale unui număr de 600 de persoane, până la sfârșitul anului 2023. Va fi vorba despre oferirea unor mese calde zilnice, dar și participarea a 150 de persoane vârstnice la diverse activități în cadrul noilor ateliere înființate. Astfel, pe lângă cantina socială, unde grupul-țintă va beneficia de servirea mesei de prânz, va exista, așa cum a fost denumit în cadrul proiectului, un atelier de inițiere și comunicare IT, în cadrul căruia vor avea loc cursuri de inițiere în folosirea calculatorului, de utilizare a diverselor canale de informare, precum și a programelor de comunicare on-line (Skype, Facebook). În plus, în cadrul atelierului de datini străbune vor fi organizate repetiții de pregătire a unor spectacole în scop caritabil, iar atelierul de meșteșuguri populare va oferi ocazia persoanelor vârstnice să se implice în organizarea unor expoziții de produse tradiționale hand-made. Nu în ultimul rând, în plan este și amenajarea unei biblioteci, la primul etaj al imobilului. Pentru ușurința accesului seniorilor în clădire, aceasta este prevăzută și cu un ascensor.

Stadiul actual al lucrărilor

Chiar la începutul lunii martie 2020, am relatat, în paginile cotidianului "Viaţa liberă", despre conferința de lansare a proiectului Parohiei Romano-Catolice. La acea dată, părintele paroh Cristian Dumea, în calitate de manager de proiect, menționa că lucrările de construcții ar putea începe în luna iulie, în condițiile în care se intenționa lansarea unei proceduri de achiziție în SEAP cumulată, atât pentru serviciile de proiectare, cât și în ceea ce privește execuția. În ciuda pandemiei, lucrările au debutat chiar mai repede, în luna iunie a aceluiași an, însă alte evenimente neprevăzute, inflația, scumpirile materialelor de construcții, inclusiv efectele războiului din Ucraina au afectat ritmul de execuție. În acest context, este inutil de spus că partea cea mai anevoioasă a fost reprezentată de refacerea fundației unei clădiri vechi de peste un secol și jumătate, fapt ce l-am constatat la fața locului, duminică, 11 septembrie, la peste doi ani de la debutul lucrărilor.

Voluntariat pentru "hrana spiritului", într-o oază de liniște

Cristian Dumea rămâne însă optimist și cum ar putea fi altfel, în condițiile în care acest proiect este unul de suflet. "Noi suntem trecători prin lume, dar în urma noastră trebuie să ne străduim să rămână ceva pentru oameni și, în special, pentru cei mai nevoiași dintre noi", ne-a declarat părintele paroh. "În perioada iunie-iulie 2023 este termenul-limită al proiectului. Imediat după inaugurarea clădirii, vom oferi serviciile sociale promise persoanelor de peste 65 de ani. Vreau să menționez că nu va exista niciun fel de discriminare religioasă, categoriile nevoiașe fiind privilegiate în baza unei anchete sociale. Vom oferi zilnic în jur de 35 de mese de prânz, iar pentru cei care nu se pot deplasa vom asigura transportul alimentelor în tot județul. Departe de noi gândul de a rezolva probleme mari, dar fiecare picătură de apă ce ajunge în ocean contează fără discuție", a adăugat Cristian Dumea.

Conform aceleiași surse, activitățile din cadrul celor trei ateliere ce urmează a coexista în cadrul unității de servicii sociale vor fi coordonate pe bază de voluntariat. "Pentru hrana minții, a spiritului, tinerii noștri voluntari vor interacționa și vor socializa la etaj cu persoanele vârstnice. În plus, vom amenaja tot spațiul verde adiacent centrului, pentru că ne dorim să devină un loc de relaxare și de liniște sufletească", a adăugat părintele paroh.

"Bucuria omului e omul. Între ei se înfiripă prietenia care umple cel mai întins deșert al sufletului nostru", menționa, în urmă cu peste patru secole, episcopul și oratorul francez Jacques-Benigne Bossuet.

Comunitatea catolică gălățeană

În 2017, după reorganizarea într-o singură parohie la Galaţi, comunitatea romano-catolică era compusă din 563 de familii, cu 1.098 de credincioși. În același an, au avut loc 10 botezuri, 15 copii au ajuns la Prima Sfântă Împărtășanie și 35 de tineri la sacramentul Sfântului Mir. În plus, în rândul congregației au avut loc patru cununii obișnuite, opt cununii mixte și 19 înmormântări.

Comunitatea este păstorită de părintele paroh Cristian Dumea, care este ajutat de părinții vicari Cristian Pal, Iosif Diac și Petrică-Augustin Pătrașcu. La bunul mers al lucrurilor din biserică și din conventul franciscan contribuie și fratele Iulian Bălan, sacristan.

Pe pagina dedicată prezentării proiectului social al Parohiei, se menționează faptul că, în derularea procedurilor de obținere a finanțării, părintele paroh Cristian Dumea a avut alături persoane competente, voluntari din parohie, care s-au implicat fără rezerve, chiar cu "lacrimi și nopți nedormite". Este vorba despre Odeta Ingrid Cațiche (expert consultanță fonduri europene), Constantin Cațiche, Adina Spiridon, Alexandru Spiridon, Constantin Cristea, Vasile Curduman, cu precizarea că lista este în curs de completare.

Citit 4752 ori Ultima modificare Marți, 20 Septembrie 2022 09:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.