A găsit monumentul funerar al familiei pus la pământ în Cimitirul „Eternitatea”

A găsit monumentul funerar al familiei pus la pământ în Cimitirul „Eternitatea”
Evaluaţi acest articol
(40 voturi)

Un şoc, asta a trăit o gălăţeancă stabilită de aproape 50 de ani în Germania, care, revenită pentru o scurtă vizită în oraşul natal, a descoperit monumentul funerar al părinţilor din Cimitirul "Eternitatea" pus la pământ. Atitudinea cu care a fost tratată de către reprezentanţii Administrației cimitirului, la care a mers să reclame situaţia, i-a lăsat un gust şi mai amar. Obişnuită să fie tratată civilizat şi respectuos, a venit la redacţie pentru a ne povesti tot ceea ce i s-a întâmplat.

După cum ne-a relatat, doamna Ştefana Romega locuiește de 45 de ani în Germania și a revenit în vizită la Galați, unde nu a mai fost de trei ani. Luni, 29 august 2022, a mers să viziteze mormântul părinților din Cimitirul "Eternitatea" și a avut un șoc. Mormântul era vandalizat, monumentul funerar pus la pământ, la fel și crucea, și stâlpii care împrejmuiau locul, după cum se poate vedea în imaginile pe care ni le-a oferit. Dacă în urmă cu trei ani, în spatele mormintelor celor dragi, erau bălării înalte cât un stat de om, după cum îşi aminteşte, acum erau amenajate trei locuri de veci noi. După cum arată situația, gălățeanca are convingerea că mormintele celor dragi au fost distruse de constructorii care au amenajat locurile de veci şi au trecut cu utilajele peste monumentul funerar.

A încercat să reclame situația la Administrația cimitirului și a avut parte de o experiență extrem de neplăcută: "Prima dată, m-au aruncat ca pe o minge de ping-pong și mi-au spus că trebuie să aștept, că șeful este plecat prin cimitir. Apoi mi-au spus că ar fi la Primărie. Nu voiau să-mi preia problema. Dintr-odată, a apărut, a intrat în birou, eu am rămas în prag și dânsul mi-a spus să intru odată. Eu sunt învățată să fiu invitată, nu dau buzna. Deși am spus din start că am taxele plătite la zi, nu m-a ascultat și m-a mai întrebat o dată. I-am explicat că am găsit mormintele vandalizate și am cerut să pot lua legătura cu persoanele care și-au amenajat în apropiere locuri de veci, ca să repare ce au stricat. M-a întrebat cu insistență dacă am dovezi, dacă am văzut pe cineva și mă amenința cu degetul să am grijă ce spun. L-am întrebat dacă e cineva în tot cimitirul care stă noaptea să păzească mormântul să vadă cine vine să vandalizeze. Domnul acela era de vârsta băiatului meu! Am 77 de ani și pretind să fiu respectată. Cu vorbele și atitudinea dumnealui m-a dat practic afară din birou", spune gălăţeanca.

"Nu este nicio problemă, au trecut peste mormintele familiei mele, au terminat ce aveau de făcut, dar puteau să repare ce-au distrus. Mormintele mele sunt curate, sunt cu taxele plătite la zi și, chiar dacă sunt departe, am găsit soluții ca ele să fie îngrijite. Stau și mă întreb pentru ce plătesc taxe la cimitir, din moment ce nimeni nu are grijă", ne-a reclamat doamna Ștefana Romega, care, între timp, s-a reîntors în Germania.

Ce spune conducerea Gospodărire Urbană

La rândul nostru, am încercat să obţinem de la SC Gospodărire Urbană SRL, administratorul Cimitirului "Eternitatea", un punct de vedere cu privire la întreaga situație. Am transmis sesizarea gălăţencei şi imaginile doveditoare, pe mail, către secretariatul instituţiei, însă nu am primit nici măcar număr de înregistrare. Cu atât mai puţin vreun răspuns. Cu atât mai mult cu cât solicitaserăm să ni se comunice dacă s-au luat măsuri cu privire la situaţia semnalată. Şi, de asemenea, să ni se comunice punctual ce pot face persoanele care își găsesc mormintele vandalizate.

Pentru că nu am primit un răspuns, l-am contactat telefonic de directorul general al SC Gospodărire Urbană SRL, Dragoş Magearu, în încercarea de a obţine un punct de vedere oficial. Managerul ne-a declarat că administraţia cimitirului răspunde doar pentru ceea ce se întâmplă pe domeniul public, nu pe suprafeţele concesionate: "Agenţii de pază pe care îi avem patrulează şi păzesc obiectivele noaste - clădirea administraţiei, căile de acces, spaţiile de depozitare, magazii, tomberoane, coşuri de gunoi, bănci, adică tot ceea ce e pe domeniul public, nu lucrările funerare. Aşa cum prevede şi articolul 61 din Regulament, noi răspundem pentru ceea ce se întâmplă pe domeniul public. Ceea ce este executat pe o suprafaţă concesionată este responsabilitatea concesionarului.

În situaţia semnalată, nu ştim cine a stricat locul de veci. Iar dacă doamna suspectează pe cineva, trebuie să apeleze la Poliţie, la organele abilitate să cerceteze ce s-a întâmplat acolo. Am discutat cu administratorul, care spune că i-a vorbit frumos, civilizat, doar că doamna era supărată, nervoasă şi nu prea a vrut să înţeleagă faptul că nu avem responsabilitate. Era foarte supărată şi pretindea să îi facem noi dreptate".

Întrebat dacă un cetăţean poate monta camere de luat vederi pentru supravegherea mormintelor celor dragi, directorul ne-a răspuns afirmativ. Iar cu privire la soluţiile pe care le are un cetăţean care găseşte mormântul unei persoane dragi sau locul concesionat vandalizat, directorul ne-a răspuns: "Soluţia este de a face demersurile corecte, legale, să şi-l repare".

Ce prevede Regulamentul Cimitirelor

"Lucrările funerare/ construcțiile executate în baza avizelor de construire/ autorizaţiilor de construcţie sunt proprietatea concesionarilor. Refacerea monumentelor/ construcțiilor funerare deteriorate/ avariate din cauze de forță majoră/ caz fortuit/ vicii de construcție/ acte de vandalism nu intră în sarcina operatorului serviciului de administrare a cimitirelor. Orice litigiu legat de aceste construcţii se rezolvă de către concesionari, prin organele abilitate ale statului (Poliţie, Parchet etc.)", prevede articolul 61 din Regulamentul de organizare și funcționare a serviciului de administrare a cimitirelor din Galați.

De asemenea, documentul mai spune că "Întreaga responsabilitate privind siguranța construcțiilor funerare este a concesionarilor și a executantului lucrării".

Citit 6409 ori Ultima modificare Marți, 11 Octombrie 2022 13:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.