Cimitirele, la mâna hoţilor

Cimitirele, la mâna hoţilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* La „Eternitatea” au fost vandalizate inclusiv mormintele din faţa administraţiei * Mai multe sesizări, deocamdată fără răspuns * Se distrug lucrări funerare * Paza nu face faţă sau hoţii sunt „de-ai casei”? *

De o bucată de vreme, hoţii din cimitirele noastre s-au specializat. Mai nou fură barele şi inelele de inox de pe mormintele celor trecuţi la Domnul.

„Vă semnalăm că la unele morminte s-au înregistrat distrugeri şi furturi, constând în distrugerea unor lucrări funerare, furtul barelor şi inelelor de inox de pe morminte”, scrie în sesizarea înaintată Poliţiei Comunitare Galaţi şi semnată de conducerea Administraţiei Cimitirelor Galaţi.

Sesizarea este datată 29 iulie 2010 şi vizează neregulile care s-au produs în Cimitirul Eternitatea.

Jaful barelor de inox

Numai că, între timp, furturile s-au înteţit, chiar la acest sfârşit de săptămână fiind distruse lucrările de pe alte morminte decât cele semnalate până acum de proprietari către administraţia cimitirului. 

Ieri, la administraţia Cimitirului „Eternitatea” l-am întâlnit şi pe unul dintre păgubiţi, pe domnul Gabriel Mihalcea.

Acesta a sesizat  că „…în noaptea de duminică spre luni au fost smulse barele de inox de pe mormântul familiei (parcela 70) şi că inclusiv stâlpii de susţinere de pe mormânt erau dislocaţi”. Fiind din marmură albă, proprietarul bănuieşte că  „urmau ca şi aceştia să fie însuşiţi de răufăcători”.

Revenind la sesizarea adresată Poliţiei Comunitare, în aceasta sunt semnalate nouă furturi, cam jumătate îndreptate asupra mormintelor din parcela 1, apoi 2, 23, 26, 57.

Furturi de pe aleea principală

La faţa locului, domnul Adrian Sârghe, şef Administrare Cimitir Eternitatea, ne-a plimbat de la un mormânt la altul, plângându-se că austeritatea bugetară a lăsat acest sector fără minimum de fonduri, fără oameni care să asigure paza - cimitirului. „Fără fonduri şi fără oameni, ce să administrăm?...”.

Cât despre situaţia dată, „interesant este că au fost dislocate barele de pe  mormintele situate chiar în faţa administraţiei şi că avem şi pază, patru oameni ai Poliţiei Comunitare, ne-a spus Adrian Sârghe. Acelaşi număr de agenţi de pază este asigurat şi pe timp de noapte, dar după câte observaţi, hoţii au furat chiar de la mormintele de pe aleea principală...”

Se refolosesc inelele de la morminte?

Luând cimitirul de-a lungul şi de-a latul, am observat şi semnele altor furturi, iar unicul agent de pază pe care l-am întâlnit pe aleile Cimitirului „Eternitatea”, care abia revenise din concediul de odihnă, ne-a spus că personal a întors odată „un cetăţean care furase crucea de la un mormânt şi că acel angajat era lucrător al unei firme de construcţii monumente funerare”.

De altfel, mulţi dintre gălăţenii care au sesizat ziarul nostru privind vandalizarea mormintelor au avansat şi ideea că elementele de inox sau bronz furate ar putea fi „refolosite” de cei care lucrează cu firme de profil.

Ce a constat Poliţia Comunitară, cine sunt cei care, practic,  profanează morminte ca să mai câştige un bănuţ!, nu ştim.

Dincolo de răspuns, oricare ar fi el, fiecare cetăţean al municipiului aşteaptă mai multă responsabilitate de la cei care asigură paza publică, dar şi de la cei care întocmesc bugetele. De atâta austeritate o să ajungem să ne fie teamă să mai ieşim din casă, darămite să mai mergem să ne plângem morţii. 

Regretabil este că nepăsarea, indiferenţa şi o rea administrare a crizelor contemporane - pe toate planurile - duc în derizoriu istoria noastră trecută, prezentă şi viitoare. Dacă nici morţii nu mai pot fi apăraţi, ce să mai aşteptăm noi, cei vii?

Citit 1685 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.