Venitul minim garantat sau efortul minim… limitat?

Venitul minim garantat sau efortul minim… limitat?
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* În urma controalelor inspectorilor de muncă, au fost suspendate 286 de dosare pe Legea 416 * Motivele: oamenii nu aduc adeverinţe de la AJOFM sau încearcă să se gospodărească „la comun” cu alte familii * Medicii care îi scutesc pe leneşi de muncă sunt protejaţi *

Galaţiul nu se află în topul ruşinii, adică printre judeţele în care, după verificări, au fost suspendate toate  dosarele de aplicare a Legii venitului minim garantat (416/2001), însă nici nu se poate spune că nu avem nici un fel de „bube în cap”. Şi la noi s-au descoperit 286 de persoane care primeau bani de la stat, ca ajutor social, dar care nu aveau dreptul să primească acest sprijin.

Totuşi, având în vedere procentul de 25 la sută – precizat duminică, la videoconferinţă, de ministrul Muncii, Mihai Şeitan – de dosare suspendate din plată la nivel naţional, judeţul Galaţi stă bine, cu un procent de 13,2 la sută.

Astfel, din totalul celor 2.163 de dosare întocmite conform Legii 416/2001 şi verificate, 286 au fost suspendate din plată, în urma controlului tematic, desfăşurat la nivel naţional, în perioada 9 iunie-31 iulie.

Cele mai multe dosare scoase din plată au fost în comuna Brăhăşeşti, unde, din cei 548 de beneficiari ai venitului minim garantat, 232 nu vor mai primi bani de la stat.

Au mai fost suspendate din plată câte 14 dosare din comunele Drăgăneşti (din totalul de 184 dosare) şi Ghidigeni (din totalul de 577 dosare) şi câte 13 dosare din comunele Folteşti (din totalul de 149 dosare) şi Priponeşti (din totalul de 62 de dosare).

Deşi acţiunea de control a scos la iveală multe persoane care primeau bani de la stat deşi nu meritau acest lucru, verificări – este drept, prin sondaj – s-au efectuat şi de la începutul anului şi până să înceapă campania la nivel naţional.

Nesemnificativ însă, având în vedere că de la începutul anului şi până acum au fost verificate 2.401 dosare, din care 2.163 în iunie şi iulie. Cu alte cuvinte, în celelalte 5 luni, s-au verificat 238 de dosare!

Dacă ar fi să mergem mai departe cu raţionamentul matematic, se poate spune că s-au verificat cam 47 de dosare pe lună, în timp ce, la decizia Guvernului Boc, în ultimele 60 de zile, s-au verificat câte 1.081 de dosare pe lună!                 

Primari cu ochii pe banii de la stat

Deşi numărul de dosare retrase din plată indică faptul că au fost sute de oameni  care au primit bani de la stat deşi nu îi meritau, trebuie reţinut faptul că în municipiile Galaţi şi Tecuci şi oraşele Tg. Bujor şi Bereşti nu s-a anulat nici măcar un dosar pe Legea 416, ceea ce demonstrează o foarte bună gestiune a acestor ajutoare.

Nici primarii din judeţ nu au dat dovadă de indiferenţă faţă de modul în care se cheltuiesc banii publici; în majoritatea primăriilor, consiliile locale au luat decizii ca fiecare beneficiar de venit minim garantat care este apt de muncă şi care se presupune că poate lucra cu ziua, în sat (bani ce nu pot fi însă justificaţi cu acte) să fie „văduvit” de o sumă cuprinsă între 30 şi 50 de lei pe lună.

Nici nu au fost descoperiţi  beneficiari de venit minim garantat cu vile sau maşini de lux în faţa porţilor, s-a mai constat în urma controlului efectuat în ultimele două luni de trei echipe formate din oameni ai compartimentului de îndrumare şi control, asistenţă şi incluziune socială şi ai serviciului de control relaţii muncă (din cadrul ITM).

Principalul motiv pentru care dosarele au fost scoase din plată constă în faptul că beneficiarii nu au prezentat, aşa cum cere legea, la fiecare trei luni, adeverinţe ale AJOFM privind faptul că nu au refuzat vreo ofertă de muncă.

Lipsa acestor hârtii (justificată de beneficiari prin faptul că nu au bani să meargă la sediul AJOFM – deşi instituţia are punct de lucru şi la Tecuci şi Tg. Bujor!) a fost dublată şi de toleranţa primarilor. Un alt motiv: beneficiarii mai multor ajutoare financiare împărţeau aceeaşi gospodărie, deci nu aveau dreptul decât la un ajutor.

Controalele vor continua şi pe viitor, însă, din păcate, cadrul legal nu le permite inspectorilor de muncă să „meargă pe filieră” în unele cazuri de plată nejustificată a banilor către diverse persoane.

De pildă, unii beneficiari nu efectuează zilele de muncă în folosul comunităţii, aducând ca justificare adeverinţă medicală de la medicul de familie. Însă inspectorii de muncă nu îl pot sancţiona în niciun fel pe medicul ce scuteşte de muncă jumătate dintre cei care primesc bani de la stat!

Citit 1040 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.