La coadă pentru un loc în căminele studențești

La coadă pentru un loc în căminele studențești
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Cozi mari s-au format, de la mijlocul săptămânii trecute, în fața căminelor studențești H și G, unde studenții așteptau să li se aloce un loc de cazare. Voluntari, tot din rândurile studenților, vegheau la respectarea normelor legale, controlând atât documentele noilor chiriași, cât și pe ale celor cu vechime.

Încă de marțea trecută, români și basarabeni laolaltă au stat la coadă, așteptând să își vadă cea de-a doua lor casă. Așteptarea nu li s-a mai părut atât de lungă, fiindcă la rând și-au ocupat timpul povestind petrecerile la care au luat parte în vacanța dintre ani. Deși timizi la prima vedere, ei mi-au răspuns totuși la întrebări. După cunoștințele lor, confirmate și de personalul unuia dintre cămine, odată cu începerea noului an universitar, ucrainenii refugiați care ocupau unul dintre cămine au fost relocați, pentru a lăsa loc studenților.

Cazare gratuită pentru anumite categorii

În continuare, românii de pretutindeni au locuri asigurate nu numai pe tabelele de înscriere la facultate, ci și la cazare, ei neplătind cazarea, facilitate acordată și studenților ucraineni refugiați. Dacă ești cetățean român și fiu de cadru didactic, nu îți trebuie decât o adeverință de la locul de muncă al părintelui și poți beneficia de cazare gratuită. Cei care nu beneficiază de aceste facilități plătesc 200 de lei pe lună cazarea, iar costurile mâncării ajung până la 25 de lei pe zi. Un student în anul IV, care aștepta la rând, ne-a spus că "mâncarea merită banii". Prețurile însă au crescut, inclusiv din cauza conflictului militar din Ucraina. Dacă înainte o porție de pulpă cu piure costa 5 lei, acum poate ajunge până la 10 lei. Această dublare a prețului se justifică prin compoziția mâncării, întrucât avem nevoie de unt și lapte, care s-au scumpit cu 14,7%, cartofii au înregistrat o scumpire de 14,8%, iar carnea cu un procent de 12,6%. Oricum, prețul rămâne accesibil, iar cantina își așteaptă clienții în incinta campusului.

Cum se petrec lucrurile în străinătate, față de România

O diferență între țările de vest și România este că acolo majoritatea studenților se întrețin printr-un job part-time pentru a-și asigura nevoile de bază, dar pe meleagurile românești studenții se bazează pe bursa care compensează costurile mâncării. În străinătate, performanța nu este un criteriu pentru acordarea burselor. Eu personal am experimentat pe pielea mea cum este să ieși studentul anului la secțiunea Jurnalism în anul I de studiu în Anglia fără a beneficia de nicio bursă de merit. Recompensa bănească este infimă, în jur de 15 lire sterline, însă recunoașterea este să fii înscris pe lista decanului, lucru care contează la CV. Cazarea este infinit mai ieftină în România, reprezentând, spre exemplu, a douăsprezecea parte din totalul costului cazării în campusul britanic, condițiile fiind aproximativ asemănătoare. Studenții intervievați au afirmat că și-au putut vedea camerele din Galați înainte de a se caza și sunt mulțumiți de condiții. Prioritate au bobocii și cei care au făcut precazare, mai spun aceștia. Dacă ești student și nu ai reședința în Galați, un loc în campus te va ajuta să trăiești pe deplin experiența studențească.

Citit 1944 ori Ultima modificare Marți, 04 Octombrie 2022 08:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.