Au fost sfințite picturile a două biserici din comuna Piscu

Au fost sfințite picturile a două biserici din comuna Piscu
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Picturile a două biserici din comunitatea parohială Piscu, protopopiatul Covurlui, au fost sfințite miercuri, 9 noiembrie, în ziua de pomenire a Sfântului Ierarh Nectarie de la Eghina. Cele două slujbe de sfințire au fost săvârșite de Întâistătătorul Arhiepiscopiei Dunării de Jos, Înalt Prea Sfinţitul Părinte Casian.

Primul popas a fost la biserica cu hramul "Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel" din Parohia Piscu 2, unde a fost săvârşită deopotrivă slujba de sfinţire a picturii şi Sfânta Liturghie, în prezența a numeroși credincioși. Copiii de la Şcoala Gimnazială din localitate, îmbrăcaţi în portul tradiţional românesc, precum și grupul de bătrâni "Ştefanienii" s-au făcut remarcați prin interpretarea unor frumoase și vechi cântece creștine.

"În cuvântul de învăţătură, Înalt Prea Sfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a vorbit despre importanţa pictării sfântului locaş, explicând totodată reprezentările picturale ce se regăsesc în locaşul de cult. Părintele Arhiepiscop le-a vorbit celor prezenţi şi despre viaţa plină de smerenie, de răbdare şi de bunătate a Sfântului Ierarh Nectarie din Eghina, evidenţiind ajutorul pe care acest sfânt tămăduitor îl oferă multor bolnavi", se precizează într-un comunicat de presă al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Pentru implicarea în lucrările de pictare şi înfrumuseţare a locaşului de cult, Înalt Prea Sfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian i-a acordat rangul de iconom stavrofor preotului paroh Emilian Bahrim. De asemenea, cei care au sprijinit lucrările de amenajare a bisericii au primit din partea ierarhului Dunării de Jos diplome de ctitori.

În semn de aleasă preţuire şi cinstire pentru credincioşia, hărnicia şi promovarea tradiţiilor populare româneşti, Înalt Prea Sfinţitul Părinte Casian i-a oferit doamnei Ioana Busuioc distincţia eparhială "Vrednicia andreiană".

În aceeași zi, ierarhul locului a sfinţit și pictura bisericii cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" din Parohia Piscu 1. Cu acest prilej, această biserică l-a primit ca ocrotitor spiritual şi pe Sf. Cuv. Dimitrie Basarabov.

Şi aici, la slujba de binecuvântare a picturii oficiată de către Înalt Prea Sfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, au participat clerici din cadrul protopopiatului Covurlui, autorităţile locale şi numeroşi tineri, precum şi credincioşi atât din această comunitate sătească, precum şi din localităţile învecinate.

Potrivit datinii, pereții pictați ai bisericii și icoanele de pe catapeteasmă au fost stropite cu agheasmă și unse cu Sfântul și Marele Mir.

După momentul sfințirii, preotul paroh Petrişor Stoica a primit din partea Înalt Prea Sfinţitului Părinte Casian rangul de iconom, iar cei care au sprijinit lucrările de renovare, de pictare şi înfrumuseţare a bisericii au primit diplome de ctitor.

La final, ierarhul Dunării de Jos a adresat celor prezenţi un cuvânt de învăţătură şi i-a binecuvântat pe toţi cei prezenţi la acest eveniment duhovnicesc.

Foto: Arhiepiscopia Dunării de Jos

Citit 947 ori Ultima modificare Vineri, 11 Noiembrie 2022 16:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.