Muzeul Eparhial, gazdă a specialiștilor în domeniul conservării și restaurării

Muzeul Eparhial, gazdă a specialiștilor în domeniul conservării și restaurării
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos a fost, în perioada 24–25 noiembrie, gazda celei de-a cincea ediţii a Sesiunii de Comunicări Ştiinţifice "Restitutio es", adresată specialiștilor în domeniul conservării și restaurării, dar și cadrelor didactice, studenților și tuturor celor interesați de protejarea patrimoniului.

Evenimentul a fost organizat de Muzeul Eparhial, în parteneriat cu Asociația Conservatorilor şi Restauratorilor din România şi Departamentul de Teologie, secția Artă Sacră, din cadrul Facultății de Istorie, Filosofie și Teologie, Universitatea "Dunărea de Jos" din Galați.

Deschiderea oficială a avut loc joi, 24 noiembrie, în Sala de Expoziţii Temporare "Sergiu Dumitrescu" a Muzeului Eparhial, în prezenţa Înalt Prea Sfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, care a adresat un cuvânt de binecuvântare şi de bun venit, subliniind totodată importanţa unor astfel de manifestări cultural-ştiinţifice şi bucuria de a avea la Galaţi reprezentanţi de seamă din domeniul restaurării.

"Părintele Arhiepiscop le-a vorbit celor prezenţi despre valoarea spirituală, culturală şi materială a obiectelor de patrimoniu şi despre munca benefică pe care restauratorul o realizează cu multă pricepere şi dragoste prin rugăciune, hărnicie şi dorinţa de a readuce lumina, strălucirea şi frumuseţea acolo unde acestea au fost aşezate iniţial. Înalt Prea Sfinţia Sa a creionat şi o serie de aspecte din lucrarea misionară a Sfântului Paisie Velicicovschi. De asemenea, ierarhul locului a făcut și o prezentare a lucrării «Ars cristiana rediviva», apărută la Editura Arhiepiscopiei Dunării de Jos", se arată într-un comunicat de presă al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Pe parcursul sesiunii de comunicări au fost prezentate 22 de lucrări științifice, repartizate pe cele patru domenii de activitate: restaurare icoană, restaurare carte, restaurare pictură pânză şi sculptură, restaurare metale, textile, ceramică, investigaţii şi conservare. De asemenea, după această manifestare se doreşte a se publica un album al sesiunii, în care să fie cuprinse lucrările ştiinţifice prezentate din domeniul restaurării și conservării bunurilor culturale de patrimoniu.

La manifestarea cultural-artistică au participat reprezentanţi din ţară de la mai multe instituţii culturale, între care Universitatea Bucureşti, Universitatea "Lucian Blaga" din Sibiu, Universitatea din Craiova, Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu, Muzeul Naţional Peleş, Centrul de Pregătire pentru Patrimoniu "Constantin Brâncoveanu" din Bucureşti, Muzeul Brăilei "Carol I", Muzeul de Istorie "Paul Păltănea" din Galaţi, Muzeul "Vasile Pârvan" din Bârlad şi Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos Galaţi.

Citit 809 ori Ultima modificare Joi, 22 Decembrie 2022 00:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.