Marea sărbătoare a Sfântului Nicolae, cel darnic și plin de milostenie

Marea sărbătoare a Sfântului Nicolae, cel darnic și plin de milostenie
Evaluaţi acest articol
(19 voturi)

Creștinii ortodocși îl prăznuiesc marți, 6 decembrie, pe Sfântul Nicolae, unul dintre cei mai populari sfinți din calendar. Model de viețuire creștină, Sfântul Nicolae este iubit de copii, care primesc daruri în ghetuțe, dar și de adulți, care adoră să facă, în cinstea acestei zile, cadouri celor dragi.

Sfântul Nicolae, supranumit ”Făcătorul de minuni”, a devenit renumit în lumea creștină pentru credința, dărnicia și compasiunea sa.

Sfântul Nicolae a fost episcop de Myra, recunoscut ca sfânt începând cu secolul al XVI-lea. S-a născut în jurul anului 280, într-o familie bogată, în localitatea Patara, în provincia Lichia, din partea asiatică a Turciei de astăzi.

Sfântului îi sunt atribuite multe fapte bune și multe minuni. Una dintre cele mai cunoscute istorisiri despre faptele Sf. Nicolae este cea în care a salvat de la sărăcie trei surori care nu se puteau mărita pentru că erau sărace. Pentru a le ajuta, sfântul le-a aruncat pe fereastră punguțe cu bani și astfel fetele au avut zestre pentru a se putea căsători.

În afară de dărnicia sa, Sfântul Nicolae mai este recunoscut drept un ocrotitor al marinarilor - mulți dintre ei fiind salvați din furtuni prin rugăciunile sale, dar și pentru vindecarea multor bolnavi încercați de suferințe.

În același timp, Sfântul Nicolae a fost cunoscut și pentru fermitatea sa în a propovădui Evanghelia în orice împrejurare, luând apărarea celor slabi și nedreptățiți în timpul prigonirii creștinilor din vremea împăraților Dioclețian și Maximilian.

Sfântul Nicolae a suferit el însuși persecuții, a fost chiar torturat și întemnițat ani îndelungați pentru credința sa, fiind eliberat abia în vremea Sfântului Împărat Constantin.

Astfel, din viața Sfântului Nicolae de totală slujire și jertfelnicie evanghelică, două virtuţi atotcuprinzătoare, se evidenţiază: iubirea de Dumnezeu, de Hristos, de adevăr, de sfintele Lui învăţături, şi iubirea de oameni, materializată prin fapte de milostenie şi sprijinirea necontenită a celor sărmani.

Astăzi, Moaştele Sfântului Nicolae se află în Biserica din Bari, deşi părticele din ele au ajuns în mai multe biserici din lumea creştină. O astfel de părticică se află și în tezaurul sacru al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

În acest an, sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae este marcată de credincioșii din Eparhia Dunării de Jos printr-o serie de evenimente speciale, ”centrul de greutate” al acestora fiind la Brăila, oraş care-și sărbătorește în aceste zile patronul spiritual. Sfintele Moaște ale Sfântului Nicolae, dar și ale Sfântului Apostol Andrei au fost purtate într-o procesiune specială, duminică, la Brăila, prețioasele odoare fiind așezate spre închinare într-un baldachin special amenajat la Biserica ”Sfântul Nicolae”.

În cursul zilei de marți, 6 decembrie, după Sfânta Liturghie arhierească, Sfintele Moaşte se vor întoarce la Galaţi.

Foto: Arhiepiscopia Dunării de Jos

Citit 2292 ori Ultima modificare Vineri, 10 Februarie 2023 05:05

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.